Fonott zsinór kötése

balázsaweben

Fonott zsinór kötése előtét zsinór

A fonott zsinór kötése a dobóelőtétek, csalitüskés horgok használatánál, és úgy általában a fonott zsinór elterjedése miatt egyre népszerűbbé váltak. A fonott zsinór kötések nem sokban különböznek a monofil zsinórokkal történő kötésektől. Azonban az ilyen zsinórok másképp viselkednek, mint nylon társaik, így nem árt néhány kötést ismerni a fonott zsinór kötéséhez.

Összeszedtünk néhány fonott zsinór kötést, amelyek segítségedre lehetnek a mindennapi horgászataidhoz. Ezeket a kötéseket kivétel nélkül megtalálod lépésről lépésre bemutatva az oldalon. Itt most csak felsorolás szinten mutatjuk be őket, hogy melyek azok, amelyeket érdemes használnod.

Fonott zsinór kötése forgóra

A fonott zsinór kötését forgóra igazán egyszerűen meg lehet tanulni. Gyakorlatilag egy dupla végfület kell kötnöd úgy, hogy mielőtt elkezdenéd a forgót felfűzöd a forgóra. Ez egy nagyon biztos kötés, itt találhatod a forgó kötését. Ha mégsem ezt szeretnéd használni, megfelelő lehet a clinch csomó is, azonban ha én így kötöm, akkor minden esetben a biztonsági clinch csomót alkalmazom. A fonott zsinór néha szét tud csúszni.

fonott zsinór kötése forgó kötése
A forgó felkötése igazán egyszerű. Ha clinch csomót kötsz, válaszd a biztonsági clinch csomót

Előtét zsinór kötése

Itt háromféle kötési módot láthatsz. Én az uni knot kötést használom, de a többi is teljesen megfelelő. Az Albright csomó kötése nem a legegyszerűbb mutatvány, de cserébe a kötés átmérője kisebb lesz. Ezt akkor célszerű alkalmazni, ha a botod spiccén a gyűrűk szűkek. Ezzel a kötéssel nem csak fonott zsinór kötését végezheted dobóelőkeként. Eredetileg ez a kötés a fluorocarbon előke kötésére lett kitalálva. És végül megoldás lehet még a blood csomó is a fonott zsinór kötésére. Fonott zsinór kötése előtét zsinór

Uni to uni knot, a blood csomó és az Albright csomó

Fonott zsinór kötése horogra

A csomómentes kötés az egyik legjobb horgászkötés fonott zsinór horogra kötésére, amennyiben füles horgot szeretnél kötni. Ez talán a legnépszerűbb fonott zsinór kötési mód, ezzel tudod elkészíteni a csalitüskés horogkötést is. Természetesen nem kötelező csalitüskét vagy egyáltalán hajszálelőkét kötni, azt le is vághatod. Ha horgon akarok felkínálni csalit, én rendszeresen el szoktam távolítani.

fonott zsinór kötése horogra
A csomómentes kötés, vagy más néven a knotles knot kötés nagy kedvenc mindenki körében

Ha lapkás végű horgot szeretnél használni, a fonott zsinór kötése egy kicsit nehezebb lesz. Ezt a kötést is megtalálod az oldalon lépésről lépésre bemutatva ide kattintva.

Szólj hozzá!