Csalitüske használata

balázsaweben

Updated on:

csalitüske használata

A csalitüske hasznos kiegészítője a horgászatnak, amennyiben a csalit hajszálelőkén nem tudjuk felkínálni, ezzel az írással szeretnénk segíteni azoknak, akik még csak ismerkednek ezzel a technikával. Összegyűjtöttünk néhány dolgot, amit érdemes tudni, hogy ne okozzon gondot a csalitüske használata.

csalituske-hasznalata
Számtalan formájú, méretű, színű, különféle tulajdonságú csalit találhatunk a kínálatban

Leggyakrabban a method feeder technikában alkalmazzák, mert biztos tartást ad azoknak a méretű pelleteknek, wafterseknek, minibojliknak, amelyeket nem, vagy csak nagyon körülményesen lehetne átfúrni és e horgászmódszer kedvelt csalijai. A fentieken túl természetesen bármilyen más csalit, akár csontit is felkínálhatunk rajta, de leginkább mégis a kisebb méretű pelletek, bojlik használatakor kerülnek előtérbe. Nagy előnye, hogy a method kosárba könnyen elrejthető, illetve gyors csali cserét tesz lehetővé, amely versenykörülmények közepette elengedhetetlenül fontos tényező, és a hétköznapi horgászatok során sem elhanyagolható szempont.

Csalitüske méretek – a méret a lényeg

A csalitüskéket többféle méretben (általánosan 7, 10, 15 mm hosszban), vastagságban és kialakításban lehet kapni. Az összes fajta célja ugyanaz, a csalik felkínálásának elősegítése. Jó, ha többféle is akad a dobozunkban, hogy a horogra valót minél inkább megfelelően tudjuk felkínálni. Fontos szempont a hosszúsága, hiszen egy nagyobb pellet könnyen leeshet egy túl kicsi csalitüskéről, a túl nagy csalitüske pedig kilóghat a kisméretű csaliból, így jelentősen rontva fogási esélyeinket.

csalituske-hasznalata
Kicsi, közepes, nagy, különféle színek, más-más ízben
csalituske-hasznalata
Különféle méretek különféle méretű csalitüskét igényelnek

A vastagságnak a csali mozgásában van meghatározó szerepe. A jól megválasztott horoggal és csalitüskével a felkínált lebegő csali épp csak megemeli a horgot, kikönnyíti a szereléket. Így az arra járó halak hiába csak az etetőanyagot szeretnék felszippantani, szinte garantált, hogy a horgunkat is felhörpintik.

csalituske-hasznalata
A csalizáshoz fontos a jól megválasztott horog- és csalitüske méret

 

 

csalituske-hasznalata
A jól megválasztott csalitüske biztosan tart, nem lóg ki a csaliból

Nem kelt feltűnést csalink, így a halak gyanakvását is kijátszhatjuk. Ha nem megfelelően állítottuk össze szerelékünket, a horogelőke teljes egészében lebeghet (ez nem feltétlen rossz), vagy ha túl nehéz a horog és a csalitüske, elveszítheti lebegő tulajdonságát, és a fenéken marad megbújva.

Csalitüske ára

A csalitüske ára változó lehet, gyártótól és mérettől, illetve típustól függően. Véleményem szerint jelentős különbség nem tapasztalható egy neves gyártó terméke és egy olcsóbb kategóriás csalitüske között, lényegében nincsen, ami elromolhat rajta. Pár száz forintért beszerezhető a csalitüske, és ha nem szórjuk el, nem szakadunk be sokáig elég, hiszen nincsen terhelésnek kitéve.

Csalitüske kötése

A csalitüske kapható szilikon füllel is, melyet a horogra egyszerűen felfűzhetünk, ha az egyszerűbb megoldások hívei vagyunk. Ha magad szeretnéd megkötni a csalitüskét, bármilyen füles horog kötés megfelelő, amely kellően erős tartást biztosít. Egy 3-4 menetes clinch csomó tökéletes a csalitüskékhez, a horogelőkénk kötésére pedig a csomómentes horogkötés, azaz knotless knot horogkötés egy remek megoldás. A csalitüske kötéséről itt olvashatsz bővebben.

csalituske-hasznalata
Már csak a halak hiányoznak..

ELŐZŐ

Clinch csomó

KÖVETKEZŐ

Halvédelem