Halvédelem

balázsaweben

Updated on:

halvedelem

Napjainkban a horgászat főleg sport és rekreációs tevékenység. Élelemszerzési funkciója egyre inkább háttérbe szorul, ezért különösen fontos téma a halvédelem. Természetesen semmi gond nincs azzal, ha te szereted a halat, egészséges és finom étel, ráadásul a jogot is megvásárolod a horgászengedély kiváltásával a hal megtartására, elfogyasztására. És lássuk be, hogy a balatoni keszegnek nincsen párja.

A horgászengedély megszerzésével azonban nem csak jogokat szerzel, kötelezettségeket is vállalsz, amit sokan elfelejtenek és ennek része a halvédelem is. Attól, hogy jogod van egy halat elvinni, kötelességed őt a horgászat befejezéséig kíméletesen, élve tárolni, és a horgászat végén kíméletesen leölni. Azért, mert hazaviszed, nem kell előtte meghempergetni a kavicsokon, porban, köveken, vagy betonon, vagy két méterről a szákba dobni, mert úgyis megeszed.

Bánj vele horgászhoz méltó módon, tiszteld meg azzal, hogy néhány tanácsot megfogadsz. Ezzel elkerülheted a negatív hangokat is, amelyek személyedet és esetleg rokonságod érhetik, ha valahol egy-egy közösségi média csoportban megosztod a képed, vagy pusztán csak feltöltöd profilodba a horgász zsákmányod.

Ha sikerült egy szép halat horogra csalnod, függetlenül attól, hogy mi lesz a sorsa, és szeretnéd megörökíteni az emléket, hogy később felidézhesd, vagy másoknak is megmutasd, néhány dolgot jó, ha szem előtt tartasz:

Halvédelem tanácsok:

 • Használj pontymatracot, és ne csak a pontyoknál, vagy nagyobb testű halaknál! Egy matracot már kb 2000 forintért lehet kapni, és a legtöbb tavon kötelező a használata. Bízunk benne, hogy előbb utóbb az állami kezelésű vizeken is kötelező lesz használatuk. Alkalmazásával sok kritikát kerülhetsz el, és egészen biztos, hogy nem ez lesz a legnagyobb összeg, amit a horgászatra fogsz fordítani.
 • A pontymatracot mindig vizezd be, mielőtt rátennéd a halat!
  Ha otthon felejtenéd a matracot, akkor keress egy füves felületet, lehetőleg nedveset, így sokkal kisebb kárt okozol egy halban, mintha a betonon, vagy köveken vergődne.
 • A halakat ne tartsd indokolatlanul sokáig a parton, különösen a forró nyári vagy a zord téli napokon! Inkább kevesebb képet készíts, mint hogy kárt okozz bennük!
 • Ha tokfélét fogsz, ne hagyd egyből elúszni, mozgasd a vízben előre hátra, várd meg amíg erőre kap. A tokfélék a végsőkig harcolnak, kifárasztják magukat, és ha nem megfelelően engeded vissza, lehet, hogy két méter múlva lesüllyed az iszapba, és belefullad. És még csak látni sem fogod, hogy segíthess neki.
 • A keszegfélék, kárászok, és egyéb apróhalak is pont ugyanolyan halak, mint a ponty, az amúr, a tok, vagy más nagytestű halak, csak kisebbre nőnek. Bánj velük is kíméletesen, ne ”panírozd” őket a köveken, és ne két méterről dobd őket vissza, mert ”csak keszeg”!
 • A halakat, amennyiben a part lehetőséget nyújt erre, a matracról, vagy ha biztonságosan megoldható, a kezedből engedd vissza. Ha a part túl meredek, a merítőhálóból engedd vissza a halat, fajtól és mérettől függetlenül, ne dobd sosem őket!
halvedelem
Ők is megérdemlik a kulturált bánásmódot

A felszerelésről

 • Körültekintően válaszd meg a horog méretét, típusát. A kisebb horog nem csak kisebb sebet üt, de kapásaink számát is jelentősen tudja növelni. Ha még nem próbáltad, próbáld ki a szakáll nélküli horgokat, amivel a legkisebb sérülést okozod a halnak! Természetesen az indokolatlan sérülések elkerülése érdekében elengedhetetlen a jól beállított fék, és a megfelelően összeállított felszerelés, valamint a kíméletes fárasztás.
 • Fáraszd a halat, és ne csörlőzd! Nem vízisíoktató vagy a parton, hanem horgász, viselkedj is úgy! Ne tanítsd meg a halakat a vízen síelni, még ha a felszerelésed erőssége ezt lehetővé is teszi!
 • Használj fertőtlenítőt! Egy kis beruházással segíthetsz a halakon. A fertőtlenítőt nem csak a horog ütötte seb ellátására használhatod, hanem az egyéb sérülések kezelésére is. Ha lefertőtlenítesz egy sebet a halon, akár az életét is megmentheted vele.
 • Ha hazaviszed a zsákmányt, köteles vagy őket a horgászat végéig megfelelő méretű szákban élve, vízben tartani! A horgászat végén pedig gyorsan és kíméletesen öld le őket, ne kelljen hazáig fulladozniuk, vergődniük.
halvedelem
Megfelelő méretű, szakáll nélküli horog

Hal fotózása, hogyan fotózd a halat?

 • A halat mindig két kézzel, biztosan fogd meg! Ha nem vagy biztos abban, hogy meg tudod fogni anélkül, hogy leejtenéd, mert nehéz, vagy nem fárasztottad ki eléggé, ne emeld fel! Készíts róla a matracon fotót. Hidd el, ha elmondod, hogy azért nem vetted fel, mert féltél, hogy baja esik, senki sem fog megszólni érte!
 • Soha ne nyúlj a hal kopoltyújába! Bár adja magát, hogy remek kapaszkodó, de egészen más funkciója van. Ha belenyúlsz, jó eséllyel sérülést okozol neki, ezzel hosszú szenvedés utáni elpusztulásra ítéled. Ugye ezt nem akarod?
 • Ne állj fel a hallal! A fotót vagy guggoló, vagy térdelő helyzetben készítsd. Hidd el, ha esetleg kicsúszik, kiugrik a kezedből nem mindegy, hogy életed hala másfél méterről, vagy 25 centiről esik le a földre. Utóbbi esetben valószínűleg le tudod reagálni és elkerülheted a sérülést. Ez mindenkivel előfordulhat, veled is, velem is, bárkivel. Ha nem állsz, sokkal kisebb az esélye annak, hogy maradandó károsodást okozz a halnak!
 • Ügyelj a fotó hátterére! A háttér legyen a vízpart, vagy ha a fényviszonyok ezt nem teszik lehetővé, olyan rész, ami egyértelművé teszi, hogy vízparton készült a fotó és nem a garázs előtt egy elpusztult, fellógatott, véres hallal. Semmi gond nincs azzal, ha elfogyasztod a halat, de tiszteld meg azzal zsákmányod, hogy egy igazán szép fotót készítesz róla élve.
 • Ezek apró dolgok, de a kép egyrészt sokkal több örömet fog okozni a későbbiekben, és a nem túl finom kritikákat is elkerülheted velük.

+1 Halvédelem tanács:

Arra kérlek, hogy a szomszéd, a Kati néni és ezek macskáinak, valamint az utcabéli macskák élelmezési gondjait ne vállald magadra. Hívd meg a szomszédot egy jó halászlére, sült halra, de a vízből csak annyi halat hozz el, amennyit biztosan elfogyasztasz. A fogható mennyiség nem azt jelenti, hogy annyit kötelező el is vinni. Ha szeretnél, vigyél haza halat, de gondolj a holnapra is!

Egyetértesz?