Csalitüske kötése

balázsaweben

csalitüske kötése

A csalitüske kötése a method feeder horgászat egyik alapvető kötése. Ezzel a kis eszközzel nagy biztonsággal rögzíthetjük a csalinkat. A csalitüske kötését nem nagy dolog megtanulni, de ha ezt a horgászmódszert szeretnénk alkalmazni, akkor néhány csalitüske kötést nem árt ismerni. Minél több féle csalitüske kötést megismersz, annál többféleképpen tudod elkészíteni a method végszereléked.

Csalitüskés horog kötése

A csalitüskés horog kötésére legalább két féle módszer ismert, ugyanis két féle horgot használunk. Az egyik a füles horog, a másik a lapkás horog. A legtöbb esetbeb a csalitüskét füles horogra kötik, csomómentes horogkötéssel.

Csalitüske kötése füles horogra

A csalitüske kötése füles horogra a következőképpen történik:

Első lépésben a csalitüskét kötjük fel az előke zsinórra. Amíg nem gyakoroljuk be ezt a fajta kötést, kezdésnek egy kb 15 cm-s fonott/monofil zsinór darabot vágjunk le. Ha rááll a kezünk, akkor már kisebb darab is elég lesz. A csalitüskét rögzíthetjük clinch csomóval, de akár egy egyszerű, forgókapocs kötés is tökéletesen tartja. Ezen nem lesz terhelés, nem kell nagy súlyt kibírnia.

A csalitüske kötésére tökéletes egy 3-4 menetes clinch csomó
csalitüske kötése füles horoggal
Így néz ki a megkötött csalitüske

Ezután a már korábban bemutatott csomó nélküli horogkötéssel készítsük el a horogelőkénket, és a végére kössünk egy végfület. Ezt fogjuk a method végszereléken a forgóba, vagy a quick changebe akasztani. Én nem igazán kedvelem a quick changet, ritkán használom. De nem mondom, hogy nem jó, én egyszerűen csak nem használom.

csalitüske kötése füles horoggal
A csalitüske hajszálelőkéjének optimális hossza kb a horog öbléig tart.
csalitüske kötése füles horoggal
A kész horogelőke. 8-10 cm az általában megfelelő hossz

Csalitüske kötése lapkás horogra

A csalitüske kötése lapkás horogra egy kicsit nehezebb kötés, mint az előző. Én nem használom, nekem teljesen bevált a füles horgos csalitüske kötés. De ha szeretnéd kipróbálni, mert jobban kedveled a lapkás végű horgokat, akkor a következőképpen készítsd a csalitüske kötését lapkás horogra:

csalitüske kötése lapkás horoggal
Első lépésként a képen látható módon vegyük át a rövidebb zsinórszárat
csalitüske kötése lapkás horogra
Második lépésként képezzünk egy hurkot. Fontos, hogy a képen látható módon álljanak a zsinórszálatk!
Fentről lefelé haladva tekerjük körbe a horogszárat 7-9 alkalommal. Így két hurkot fogunk kapni
csalitüske kötése lapkás horogra
Az alsó hurkon húzzuk át a rövidebb zsinórszárat
csalitüske kötése lapkás horogra
Húzzuk szorosra a kötést. Az alsó részébe kössük fel a korábban bemutatott módon a csalitüskét.

 

Szilikonos csalitüske

csalitüske kötése
A szilikonos csalitüske használata igazán egyszerű

Ha egyáltalán nincs kedved a csalitüske kötéséhez, a szilikonos csalitüskét neked találták ki. Ez tulajdonképpen pont úgy működik, mint egy csaligumi. Az egyik végén egy kis lyuk van, a másik végében pedig egy csalitüskét rögzítettek. Egyszerűen felhúzod a horogra, és kész is a szilikonos csalitüske kötése.

Én ezt a verziót egyáltalán nem használom, sosem próbáltam. El tudom képzelni, hogy a szakáll nélküli horgokon nem a legbiztosabban marad fenn. De egy próbát megérhet, ha nincs kedved a csalitüske kötésével bíbelődni.További tippeket találhatsz a csalitüske használata (kattints) írásunkban!

“Csalitüske kötése” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Köszönöm,hogy ilyen hasznos dolgokról olvashatok a Pecacsarnokban ! Huszon éve horgászok,de még mindig találok újdonságokat. Most,hogy nyugdíjas lettem, ( és idő-milliomos ), gyakran fogom nézegetni a Pecacsarnokot. Üdvözlettel : István

    Válasz

Szólj hozzá!