A feeder bot

balázsaweben

Updated on:

feeder bot méretek

Napjainkra a horgászatban talán nyugodt szívvel kijelenthetően a feeder bot a legelterjedtebb horgászbot típus. A picker bot nagytestvére, a feeder bot jóval nagyobb népszerűségre tett szert, mint kisöccse. A feeder módszer elterjedése a technika egyszerűségében és eredményességében rejlik.

No és tegyük hozzá, hogy hatalmas marketingtámogatást is kap azon felül, hogy valóban remek horgászbotokról van szó. A feeder horgászat, és ezzel a feeder botok háttérbe szorították a többi horgászmódszert. Néhány egyszerű kötéssel el is készíthetjük a feeder botunk végszerelékét, és figyelhetjük a spiccet, de erről majd lesz még szó a későbbiekben.

A feeder bot jelentése

A feeder bot szó szerinti fordításban, legalábbis a feeder része etetőt jelent magyarra fordítva. Ha angolosan használnánk, akkor fídert kellene mondanunk, de magyarosan féder botnak hívja a horgásztársadalom igen jelentős része. Nem áll ez távol a valóságtól az etető bot fordítás, nagyjából helytálló is lehet.

A feeder horgászat eredményessége a sok dobásban, a gyorsan bontó etetőanyagokban rejlik elsősorban. Tehát a feeder bottal lényegében egy koncentrált etetést alakítunk ki. Ez jóval könnyebb, mint ha csúzlival csinálnánk. Persze itt egy átlaghorgászról van szó, nem a világbajnok match horgászok csúzlizási technikájára gondolok. Itt egy kis gyakorlással könnyen alakíthatunk ki egy viszonylag pontos, koncentrált etetést. De természetesen a feeder horgászok is gyakran használnak csúzlit az etetéshez, ha elérhető, pontosan megetethető távon pecáznak.

Fontos még megemlíteni, hogy a sikerességben szerepet játszik az átlagos fenekező horgászat szerelékeihez viszonyított, jóval finomabb, érzékenyebb feeder végszerelékek alkalmazása is. És persze ott van a feeder bot érzékeny spicce is, amellyel jóval könnyebben érzékelhetjük a kapásokat, mint a hagyományos kapásjelzők esetében.

Feeder bot méretek

A feeder botok leginkább kedvelt méretei a 330, 360, 390, 420 centiméteres hossz. A feeder botok 330-as hosszban a közelebbi, gyors pecáknál jönnek jól. Már ebben a méretben is találkozhatunk nagy dobósúlyú, erős botokkal.

A feeder botok legelterjedtebb mérete talán a 360 cm-es hossz. Ez egy univerzálisan használható méret. Ezzel a mérettel elérhetünk viszonylag nagyobb távolságokat, és a legtöbb tavon bőségesen elég az ezekben a feeder botokban rejtőző távolság.

feeder bot méretek
A feeder botot általában három spiccel kapjuk. 2-3 részesek plusz a spiccek

A feeder bot 390 és 420-as méretekben elsősorban távdobásra lett kitalálva. Ezekkel akár a 150 métert meghaladó távokat is elérhetjük, persze erős gyakorlatot igényel. Előszeretettel használják őket a folyóvízi feederezés kedvelői is. Egyre inkább elterjedőben van az alacsony dobósúly és hosszú bot kombinációja, amellyel a finomszerelékes feederezés kedvelői tudnak nagyobb távokat elérni a szerelék durvítása nélkül.

Feeder bot dobósúly

A feeder botok dobósúlya egészen széles skálán mozog. A technika és a felhasznált alapanyagok minőségének fejlődésével már akár 300 grammos szerelékeket is dobálhatunk, ha akarunk. Ezt egyedül a folyóvízi horgászat esetében tudom indokoltnak tartani. Itt a sodrás miatt szükség lehet ezekre a súlyokra.

˙[adsense]

A legjellemzőbb jelölések az L (light) az M (medium) az MH (medium heavy) H (heavy) XH (extra heavy) és az XXH (extra extra heavy). Ezeknek a dobósúlyuk gyártónként erősen eltérő lehet. Nagy általánosságban a light 40 gramm, a medium 60 gramm, a medium heavy 90 gramm, a heavy 100-110 gramm, az extra heavy 120-150 gramm, az XXH pedig efölötti dobósúlyt jelent. Előfordul, hogy ”oz” –ban azaz unciában jelölik a dobósúlyt. Ez egy angol mértékegység, és egy ”oz” 28 grammot takar. Egyszerűen szorozd meg őket 30-al és megkapod a dobósúlyt.

Feeder botok folyóvízre

A folyóvízi feeder botok külön kategóriát képviselnek a feeder botok között. Ezeknél fontos tudnod, hogy a rájuk írt dobósúly nem azt jelenti, hogy ezeket a súlyokat 100 méteres távokra röptetheted. A folyóvízi horgászatnál 30 méter fölé ritkán horgásznak. Kisebb súllyal persze dobhatsz velük tavakon messzebbre is.

[adsense]

Nem biztos, hogy feltétlenül kifejezett folyóvízi feeder bot vásárlása a legjobb megoldás, ha folyami pecás vagy. Egy 390-es heavy, extra heavy feeder bot tökéletesen bírja akár a 200 grammos kosarat is, ha ésszel dobod a folyón szükséges távokra.  A 100 gramm egy távdobó heavy feeder botnál azt jelenti, hogy egy 90-100 gramm össztömegű (kosár+kaja) végszereléket jó istenesen megsuhinthatsz vele. Így tudod a 100 méter feletti dobásokat elérni.

Feeder spicc festése, a feeder bot elhelyezése

A feeder bot mellé általában három spiccet kapunk. Lehet több, és kevesebb is, a három darab terjedt el leginkább. A feeder spiccek általában piros, zöld és sárga színezést kapnak. Természetesen itt is vannak eltérések, de talán ez a legelterjedtebb szín válogatás. A piros a legerősebb, a zöld a leglágyabb, a sárga pedig a közepes erősséget jelöli. A feeder bot lelke a spiccükben van, ez jelzi ugyanis a kapást.

feeder bot
A feeder bot spicce jelzi a kapást

[adsense]

A feeder botot sokan a partszéllel párhuzamosan helyezik el, és a spiccet a zsinór megfeszítésével begörbítik. Sokan nagyjából 45 fokos szögben helyezik el a botot, de akadnak olyanok is, akik teljesen hagyományos módon rakják le a feeder botot, a partra merőlegesen. Az utóbbi esetben nem magunk elé, hanem magunk mellé kell dobni ahhoz, hogy a feeder bot spicce jelezni tudja a kapást. Könnyen megállapíthatjuk, hogy milyen erősségüek a feeder spiccek, ha a véggyűrűjüknél összefogjuk őket. A leglágyabb spicc fog a leginkább lekonyulni a közepes közepesen, az erős pedig enyhén fog hajlani. Így a feeder botba könnyen megtaláljuk a nekünk való feeder spiccet.

feeder bot elhelyezése
A feeder bothoz hasznos kiegészítő egy minőségi, biztonságot adó bottartó

Feeder bot felszerelése

A feeder botunk felszerelése közel sem nehéz feladat. Alapvetően háromféle módszer közül választhatunk. Készíthetünk method szereléket, hosszú előkés feeder végszereléket és a bordás kosaras végszereléket, amely tulajdonképpen a method módszer ősapja.

A hosszú előkés szereléket szeretik túlmisztifikálni, pedig ez is egy könnyen használható végszerelék fajta. Főképp a kisebb halak horgászatában különösen eredményes, de megfelelően összeállított szerelék és orsó beállítások között bármekkora halat partra terelhetünk vele. Ha kisebb halakat üldözünk, például keszegezünk egy jót, akkor lágyabb feeder botra lesz szükségünk.

feeder bot felszerelése
Erőgumival kombinált hosszúelőkés feeder végszerelék

[adsense]

Method feeder

A method végszerelék kifejezetten eredményes pontyhorgászatban, főleg intenzíven telepített tavakon. Nagy előnye, hogy kevés etetőanyagot igényel, és egy nagyon eredményes technika. Talán ez a legnépszerűbb manapság a feeder botos világban. Itt a lényeg az etetőanyag minősége, és a csalik megfelelő felkínálása. A többi nagyrészt a marketing szüleménye, még ha ezért lesznek olyanok, akik levennék a fejem. A hal itt elsősorban a kajára cuppan rá, a horog sokszor csak véletlenül kerül a szájába. Persze kivételek és fogós csalik itt is akadhatnak és lehet ezt is profi szinten űzni.

feeder bot folyóvízre
A „töltőszerszámos” method módszer végeredménye

A bordás kosaras végszerelék egy gubancgátlóval ellátott hagyományos etetőkosárból, vagy nagyobb bordaméretű pellet kosárból (ugyanaz, csak nagyobbak a hézagok, több kaja fér bele) áll, a végén egy horogelőkével. Szerintem nagyjából mindenki így kezdi a fenekező horgászatot. A feeder botos horgászatban ez a bordás kosaras feederezés. Lássuk be, ez sokkal jobban hangzik így.

Bomb fishing

Van még egy fejlődőben lévő ága a feeder bot világnak, ez pedig a bomb fishing. Itt túlárazott ólmokkal pecáznak közelre, miközben folyamatosan etetik a helyet. Itt fontos, hogy ugyanazzal csalizzunk is, amivel etetünk. Ez is eredményes lehet, ráadásul nagy újdonságnak tűnik. Nagyjából ez volt a picker botos horgászat amikor kialakult, de akkor még nem lehetett ilyen jól eladni.

feeder bot sobósúly
A bomb fishing egyre inkább elterjedőben van

[adsense]

De akkor milyen feeder botot vegyek?

Jogos kérdés, ha idáig eljutottál ezt már igazán megmondhatnám. Nem fogom, mert nem árulok feeder botot. Néhány tanácsot adok, ha az első feeder bot vásárlása előtt állsz. Első körben az erre fordítható pénzed szab határt a feeder botok kiválasztásánál. Akár százezres árakat is kérhetnek egy feeder botért.

15-20 ezer forint körül már tudsz venni egy olyan feeder botot, amivel jó lesz horgászni, és teszi a dolgát ahogyan kell. A márkát azt válaszd ki te, de ne dőlj be a marketingnek. Vedd a kezedbe, neked kell vele horgásznod és nem nekem, vagy annak a horgásznak aki árulja. Én az első feeder botom rendeltem, aztán kb 2-szer használtam, mert nehéz volt, merev volt, nem nekem való volt.

[adsense]

Arra figyelj még, hogy a spicc az bizony fogyó eszköz lehet. Olyan feeder botot vásárolj, amelyhez kapsz később pót spicceket. Ezek általában szállítás közben törnek. Én is törtem már így egyszer (többször) spiccet, azóta teljesen szétszedem a botokat.

Kezdésnek pedig egy MH feeder bot 360-as méretben tökéletes lehet. Ezzel mindent lehet csinálni. Közelre, távolra, pontyra, keszegre, mindenre eredményes lehetsz vele. Aztán ha megtetszik, bármennyi pénzt elkölthetsz rá.

Hidd el, tudom miről beszélek.

[adsense]

Bomb fishing kép forrása: itt

KÖVETKEZŐ

Bodorka

“A feeder bot” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!