Egy kispatak nem számít?

balázsaweben

Updated on:

kispatak végegyháza

Emlékszem, amikor gyerek voltam, a horgászatot egy kis patakon kezdtem. Hogy spicc bottal, vagy zsebpecával, arra már nem emlékszem. Ezt a kis patakot Hugyi pataknak hívta a köznyelv, Érden folyt és feltehetően folyik most is a Dunába. Sok horgász kezdte hasonló helyen ”karrierjét”és azt hiszem, sokan kezdik is majd így, amíg világ a világ. Vagy ameddig lesznek ilyen kis patakok. Ameddig az érdek, és a nemtörődömség nem teszi tönkre őket.

Végegyházán a Száraz ér a helyi kispatak, ahol sok gyermek ismerkedett meg a horgászattal. A közösség egyik ismert és szeretett helye volt. A Végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesület, majd a 2010-ben megalakult Végegyházi Sporthorgász Egyesület szervezésében több program helyszíne is volt ez a hangulatos kis vízfolyás. Rendszeresen tartottak itt a helyi fiatalságnak horgászversenyeket, rendhagyó biológiai órákat a bejárós napközis táborban a természet közelségét kihasználva. Volt, hogy még csónakázni is tudtak a helyi fiatalok, hiszen gondozták, óvták szeretett helyüket.

Valami bűzlik Végegyházán!

Szomorúan olvastam a Végegyházi Barangoló legfrissebb híreit, amelynek már a címe sem sok jót ígért: Valami bűzlik Végegyházán! A cikkből megtudhatjuk, hogy ez a kis patak, a Száraz ér, teljesen elhanyagolt lett. A mederben pangó, büdös, mocsár szagú víz van. De van öröm az ürömben, a halak ugyanis nem pusztulnak!

kispatak végegyháza
Egykor kedvelt közösségi hely volt

 

Nem pusztulnak, mert korábban már kipusztultak, vagy kellemesebb környezetet kerestek maguknak. A civil szervezetek évek óta minden lépést megtesznek azért, hogy szeretett kis patakjuk újra a régi, vagy legalább ahhoz hasonló lehessen. A környező településeken nincs gond sem a víz minőségével, sem pedig annak mennyiségével. A Száraz eret mezőgazdasági célokra használják, feltehetően szabálytalanul. Ahogy az Egyesület honlapján olvashatjuk:

Az okokat részben ismerjük. Iparszerű öntözés, a vízkezelő elképesztő hanyagsága, részben csak sejtjük a határontúli vízpótlás nemzetközi egyezményének be nem tartása, a gyenge érdekérvényesítés és a nemtörődömség.  Az azonban elgondolkodtató, hogy a terület nem csak helyi védelem alatt áll, hanem Natura 2000-es oltalom alatt is.

Mit jelent a Natura 2000 oltalom?

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 területek egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Olyan zöld infrastruktúra, mely biztosítja Európa természetes élőhelyeinek ökoszisztéma szolgáltatásait, valamint jó állapotban való megőrzöttségét

kispatak végegyháza
A gyermekek testközelből figyelhették meg a vízi élővilág csodáit
kispatak végegyháza
Egykor szép halállománnyal büszkélkedett a Száraz ér. Kinek az érdeke, hogy így nézzen ki?

Mégis kit érdekel ez?

A vízkezelőt, a mezőgazdászokat és hatóságokat látszólag nem. Amikor felkapta a sajtó a hírt, válaszoltak a bejelentésekre is. Akkor még talán tehettek volna valamit a halpusztulások megállítása érdekében. De mindössze teljesíthetetlen kérésekkel álltak elő a szakemberek, mint agonizáló halak felszállítása Budapestre saját költségükön. A vízkezelő pedig rendszeresen ellenőrzi a vizet, semmi rendelleneset nem tapasztal….

A végegyházi egyesületek és a lakosság nem szeretné veszni hagyni a Száraz eret, és a település egyik kedvenc helyének a tönkretételét ölbe tett kézzel figyelni. Augusztusban újra megpróbálnak tenni a terület védelme érdekében. Ehhez keresnek segítőket, akár civil, akár hivatalos szinten is.

Egy idő után muszáj lesz valamit tenni az illetékeseknek is. Ma csak egy kis patak, holnap lehet a te kedvenc horgászhelyed!

Ne hagyjuk! Segíts te is, akár csak azzal, hogy ezt megosztod!

A teljes cikket itt találod meg.

Szólj hozzá!