Eredményes évet zártak a halászok a Tisza-tavon

balázsaweben

tisza tó halászat 2023

Befejeződtek a 2023-as ökológiai célú szelektív horgászatok a Tisza-tavon, számolt be róla a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. A Tisza-tó területén a halászatot évek óta ugyanaz a hét halász végzi a felek kölcsönös elégedettségére. A halászatot a Tisza medrében és a tározótéren is végezték, kopoltyúhálóval és fenékvarsákkal egyaránt.

Kiemelkedő busa fogás

A busák halászatában kiemelkedően jó fogás volt, 19645 kg busát távolítottak el a vízből a halászok. A tavalyi év a második legnagyobb kifogott mennyiség a halászatok kezdete óta, a rekordot eddig a 2022-es évben elért 26740 kg-s mennyiség tartja. Törpeharcsából mintegy 14 tonnányit sikerült kifogni, mely a második leggyengébb termés a halászatok 2015-ös kezdete óta. A rekordfogás törpeharcsából 84500 kilogramm, azaz 84,5 tonna volt, melyet 2018-ban sikerült elérni. Azóta a törpeharcsa fogások mennyisége folyamatosan csökken, a kifogott példányok mérete pedig nő. Ez arra engedi következtetni a halászokat, hogy a törpeharcsa állománya folyamatosan csökken a Tisza-tó területén.

A fogás mennyiségének csökkenésében nem csak az állomány csökkenése, de a természeti adottságok, a vízjárás, vízhőmérséklet és a piac felvevőképessége is hatással van. A szelekciós célú halászat a Tisza-tavon összességében eredményesnek mondható. A már megszokott halászokkal a társaság a 2024-es évre is szerződést kötött, így tovább folytatódhat majd a megkezdett munka.

Szólj hozzá!