Ezekre a halakra kezdődik a tilalom március 1-től

balázsaweben

márciusi tilalmi idők kezdete

A fajlagos tilalmi idők sorát a csuka kezdte, melynek tilalma február 1-én vette kezdetét és egészen március 31-ig tart. A csukákhoz csatlakozik most további 4 kedvelt ragadozó halfajunk, melyekre horgász tilalmi idő lép életbe március 1-től.

Balin fogási tilalom

március 1-től tilos fogni balint

A Balin a pontyfélék családjába tartozó, európa szerte elterjedt őshonos halfajunk. 3-4 éves korára fejlődik ivaréretté. Időjárás függvényében, de jellemzően március közepétől május elejéig tart ívásuk, az ikrákat a kemény, általában sóderos aljzatra rakják, de a parti fák sűrű gyökérzete is ideális hely számukra az ikrák rakásának. Az ikraszemek kb 1,5 mm átmérőjűek, egy ikrás egye 30 és 400 ezer közötti ikrát rak.

A balin fogási tilalma március 1-től április 30-ig tart.

Sügér tilalom

március 1-től tilos fogni sügeret

A sügér egy kisméretű ragadozóhal, amellyel szinte minden horgász találkozott már. Szinte bármilyen módszerrel és csalival fogható ez a kisméretű ragadozó. Többnyire 3 éves korban válik ivaréretté, március-áprilisban szaporodik. Ívóhelyként a növényekkel benőtt
sekély vizek alkalmasak. A nőstények által kibocsátott ikraszemek egymáshoz tapadva gyöngyfüzérszerű láncot alkotnak, amely a növényeken vagy a köveken megtapad. Az ikraszemek átmérője 2 mm, számuk halanként 10-20 ezer.

A sügér fogási tilalma március 1-től április 30-ig tart.

Süllő tilalom

március 1-től tilos fogni süllőt

A süllő hazánk egyik legkedveltebb, leginkább keresettebb ragadozó hala. Kiemelkedően híres süllőiről a Balaton.  3-4 éves korban éri el ivarérettségét, március-áprilisban szaporodik. A hímek a fél méternél mélyebb, kemény aljzatú vizeket keresik fel, ahol a fészeknek alkalmas növényzetet – folyóknál az elöntött hullámtéri részeket, vagy a parti fűzfák kimosott gyökérzetét – letisztogatják. A nőstények erre rakják ikrájukat, amelyet a megtermékenyülés után kikelésig őriznek. Az ikraszemek átmérője 1-1,5 mm, számuk testtömeg-kilogrammonként kb. 180 ezer.

A süllő fogási tilalma március 1-től április 30-ig tart.

Kősüllő tilalom

március 1-től tilos fogni kősüllőt

A kősüllő a süllőnél jóval ritkábban kerül horogra, és méretei is kisebbek. A süllőfogás kb 10%-át éri el a kősüllő fogási mennyisége. Három- vagy négyévesen válik ivaréretté, szaporodása márciustól június végéig is elhúzódhat. Íváskor a növényekkel benőtt szélvizekbe, folyóknál az elöntött hullámtérre vonul. A növényzetre tapadó megtermékenyített ikrát nem őrzik a szülők. Az ikraszám nőstényenként általában 30-80 ezer között mozog.

A kősüllő fogási tilalma március 1-től június 30-ig tart.

Fontos tudni a tilalmi időkről

Ha a tilalmi idő első napja szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. Mivel a márciusban kezdődő tilalmi időszakok esetében 2024-ben egyik sem esik hétvégére, vagy pihenőnapra, így az idei évben a teljes tilalmi időszakot ki kell várni mindegyik halfaj esetében. Ha véletlenül kifognál egyet közülük, haladéktalanul engedd őket vissza. Ha több is jönne egymás után, válts horgászhelyet, hagyd őket nyugodtan szaporodni!

Szólj hozzá!