Haltáp használata a horgászatban

balázsaweben

haltáp

A horgászok igen találékony emberek, szinte mindennel próbálkoztak már, hogy eredményesebbek legyenek a horgászatban. Az állatok takarmányozására szánt különféle takarmányokat darálva, különféle összetevőkkel vegyítve már nagyon régóta használják. A horgászat fejlődésével aztán előtérbe kerültek a modernebbnek tekinthető, korábban nehezebben elérhető haltápok, melyeket mára előszeretettel használunk horgászataink során.

Miért jó a haltáp, mint etetőanyag?

A horgászboltok polcai roskadoznak a különféle fajtájú, formájú és kiszerelésű etetőanyagoktól. Ember legyen a talpán, aki megmondja melyik a legjobb választás, ami mindenhol jól teljesít. Feltehetően ilyen etetőanyag nem létezik, de nagyon sok terméknek ugyanaz a haltáp fajta az alapja.

A tápokat eredetileg nem horgászatra fejlesztették ki, hanem a haltermelők számára készültek a halak takarmányozására. Mindent tartalmaz, ami a halak gyors fejlődéséhez szükséges. Jó alternatívás jelent a halak táplálására, mert viszonylag olcsón beszerezhető, optimális tápanyagtartalommal rendelkező eleséget jelent a halak számára.

Mivel a legtöbb horgászvízben a halak nem képesek leívni, ezért a halakat rendszeresen tógazdaságokból telepítik. A frissen betelepített halak ismerik és szeretik a haltápot, mivel igen valószínű, hogy egész életük folyamán rendszeresen fogyasztották azt a tógazdaságokban.

A horgászok felismerve ezt a lehetőséget, elkezdték hát használni a különféle haltápokat a mindennapi horgászatban. Egyrészt eleinte igen olcsón lehetett jó etetőanyaghoz jutni, másrészt, mivel a halak számára is vonzó volt, a fogások is javultak. Ezt aztán felfedezte magának a horgász ipar is.

Ezeket a haltápokat saját nevükön, vagy átcsomagolva elkezdték forgalomba hozni, és különféle keverékeket összeállítani a kapható haltápokból. Természetesen minden bizonnyal vannak olyan gyártók, vagy forgalmazók, akik teljesen egyedi, saját maguk által fejlesztett etetőanyagot hoznak forgalomba, de szép számmal akad olyan is, aki mindössze átcsomagolja saját kiszerelési formájába.

Haltáp kiválasztása

A haltápok között többféle mérettel találkozhatunk. A 2 mm átmérőtől egészen a 2-3 centiméter átmérőig. Azt, hogy melyiket válasszuk, az alapján lehet eldönteni, hogy mire szeretnénk használni. Ha etetőkosárba szeretnénk etetőanyagként használni, a 2-4 mm-es haltápok a legjobbak, vegyítve akár más por alapú etetőanyagokkal. Ha rendszeresen etetünk egy helyet, vagy a horgászat előtt akár kézzel, akár spombbal, vagy rakétával etetjük meg a horgászhelyet, jobb választás lesz a nagyobb méretű haltápok használata.

haltáp horgászat
A haltápot rakétával, spombban, kézzel is bejuttathatjuk az etetésre, akár más magvakkal keverve is

 

Összetételüket tekintve többféle termék áll a rendelkezésünkre. Nagyon gyakran magas fehérjetartalmú, halliszt alapúak a pelletek, de találhatunk magas szénhidrát tartalmú, növényi alapú termékeket is. A legismtertebbek és legnépszerűbbek talán az Aqua garant és a Coppens pelletek, melyek megreformálták az elmúlt évtizedben az etetőanyag piacot.

A haltápok használata a horgászatban nem csak a horgászok számára jó kiemelkedő teljesítménye miatt, de a halak számára is megfelelő tápanyagokat tartalmaz. Így biztosak lehetünk abban, hogy a használt etetőanyag nem csak minket juttat élményekhez, de a halak számára is igazi csemege lesz.