Harcsa tilalom 2024

balázsaweben

Harcsa tilalom

A harcsa (Silurus glanis) Magyarországon a Viza után a legnagyobbra növő ragadozó halfajunk. A harcsa tilalmi idő és méretkorlátozás alá esik. Arról tudnod kell, hogy a harcsa tilalom 2024-ben eltérő lehet egyes vízterületeken. Van, ahol egész évben fogható, van ahol az országos, általános harcsa tilalmi idő és méretkorlátozás vonatkozik rá, ezért mindenképpen fontos elolvasnod a helyi horgászrendet, hogy megtudd, mikor van a harcsa tilalom az adott évben, és mekkora a kifogható méret.

Harcsa méretkorlátozása, harcsa tilalom 2024

A harcsa testmérete akár a 2,5 métert is meghaladhatja, súlya 100 kiló felett is lehet. A jelenlegi országos rekordot 113 kilós példánnyal tartják, de nem elképzelhetetlen, hogy akadt már horogvégre ennél nagyobb hal is, amelyről nem tudunk. Igen intenzíven küzdő, erős harcos, fárasztása igazi élmény, és a nagyobb példányokhoz nem mindennapi horgászfelszerelés szükséges. Fontos ezeknek a nemes, harcos halak szaporodásának segítése a harcsa tilalom és a méretkorlátozás betartásával.

  • A harcsa tilalmi tilalmi idő 2024-ben: 05.02-06.15
  • Harcsa méretkorlátozás 2024-ben: legalább 60 cm
  • Harcsa darabszám korlátozás: naponta legfeljebb 3 db

Harcsa ívás, a harcsák ívási ideje

A harcsák 4-5 évesen válik ivaréretté. Ívásuk a tartósan 20 fok feletti víz hőmérséklet elérésekor, általában május-június között megy végbe. Állóvizek esetén a nád, vagy a fák belógó gyükérzetére, folyókban az áradások során elöntött ártéri növényzetre rakják ikrájukat. A harcsák őrzik fészküket, így a harcsa tilalom ideje alatt a fészküket őrző, könnyebben kifigyelhető harcsákat is védik. Az érett ikraszemek átmérője kb. 2 mm, számuk testtömeg-kilogrammonként mintegy 25 ezer.

Horgász tilalmi idők

Fontos, hogy ne csak a harcsa tilalom és a méretkorlátozás előírásait ismerd, a többi hallal kapcsolatos szabállyal is tisztában kell lenni. Ha nem vagy biztos tudásodban, vagy csak megnyugtatnád magad, itt megtalálod az összes tilalmi időt: horgász tilalmi idők 2024. Ne feledd, a horgászati tilalmak eltérőek lehetnek az általánostól, és a fent ismertetettek a az általnos előírásokat tartalmazzák. Mindig nézz utána a helyi horgászrendben a tilalmi időknek és a méretkorlátozásoknak, nehogy kellemetlenség érjen!

Szólj hozzá!