Hideg vízi horgászat Budapesten

balázsaweben

Updated on:

hideg-vizi-horgaszat-budapesten

A szokatlanul kellemes januári időjáráson felbuzdulva kilátogattam a szokásos budapesti horgászhelyemre egy kellemes pecára, hiszen ki tudja mikor köszönt be ténylegesen a tél. Abban bízva, hogy szép idő ide, jóidő oda azért mégis csak január van, kevés olyan horgász akad, aki a ködös idő ellenére is kinn lesz a parton. Nem kapkodtam el az indulást, ráadásul még az etetőanyagot is be kellett kevernem, hogy sikeres lehessen a Hideg vízi horgászat Budapesten.

Etetőanyag hideg vízre

Erre a horgászatra kétféle etetőanyagot kevertem össze, egy édes, süteményes illatú igazi keszeges kaját, és egy fekete színű pontyos keveréket. Utóbbit a színe és intenzív szaga miatt választottam, azt szerettem volna, hogy a kész etetőanyag sötét színű legyen, így kevésbé keltse fel a halak gyanakvását a vízben.

 

hideg-vizi-horgaszat-budapesten
Kétféle ízesítésű és színű etetőanyag
hideg-vizi-horgaszat-budapesten
Kis lyukméretű rostán az egészet átrostáltam, így a darabosabb szemek, pelletek nem kerültek bele, az arra tévedő halakat nem akartam jól lakatni.
hideg-vizi-horgaszat-budapesten
Többszöri nedvesítés után közepes méretű etetőanyag rostán áttörtem a kaját

 

A vízhez érve ért a sokk, hogy rajtam kívül kb 40 sporttárs gondolta ugyanazt ezen a szép napon, így a tónak egy nagyon sekély, nem sok hallal kecsegtető részére tudtam csak leülni. Már ekkor sejtettem, hogy nem ez lesz életem legsikeresebb napja. Itt jó idő esetén sem kell nagyon pontyra számítani, no de szegény ember vízzel főz alapon mégiscsak nekiláttam az előkészületeknek.

Hideg vízi csalik

A hideg vízi horgászat (és a meleg nyári is) számomra elképzelhetetlen élő csalik nélkül, ezek azok a csalik, amik sosem hagytak még cserben, legyen bármilyen időjárás. Különösen igaz ez a téli, vagy hideg vízi horgászatokon. Ezeket a csalikat a halak garantáltan ismerik, szeretik, nem hat rémisztően rájuk és a beltartalma teljesen ideális nekik ilyenkor. A horgászatra ezért magammal vittem fél liter csontit, egy doboz pinkit és néhány doboz gilisztát. Ezekben a csalikban az a jó, hogy sok lehetőséget ad, és a halak aktuális igényének megfelelő méretet és mennyiséget tudjuk felkínálni, valamint lehetővé teszi az igazán kis horgok használatát is.

hideg-vizi-horgaszat-budapesten
Csonti és pinki nélkül nem indulnék hideg vízi horgászatra
hideg-vizi-horgaszat-budapesten
A csontin kívül a giliszta amit mindig magammal viszek. Ha van rá mód, vékony, versenygilisztát választok

Eredetileg két bottal terveztem a horgászatot, egy method és egy hosszú előkés felszerelésben gondolkodtam, de annyira kis helyet sikerült találnom, hogy inkább megmaradtam a finomabb, hosszú előkés megoldásnál. A szerelék szinte megegyezett a dunai feeder végszerelékemmel, annyi különbség volt csupán, hogy az erőgumi kötéseit zsugorcsővel megerősítettem a biztosabb tartás érdekében. A kosárba kevés etetőanyag és egy jó adag csonti került, majd mehetett be a kiszemelt helyre.

hideg-vizi-horgaszat-budapesten
A kosár bevetésre készen, középen jókora adag csontival

Hideg vízi horgászat Budapesten – eredmény

A 3,60-as feederbe a leglágyabb spiccet tettem, nem számítottam botvivő kapásokra, és nem is szembesültem ilyennel. Olyannyira nem, hogy az első hal, amely nagyjából egy óra után jelentkezett, még kapást sem csinált. Kitekerésnél vettem észre, hogy egy kárász van a horgom végén.

hideg-vizi-horgaszat-budapesten
Az első „kamikaze” kárász volt

 

Társai épp csak megmozdították a bot spiccét, és nem is igazán ellenkeztek, különösebb harc nélkül jöttek hozzám egy fotózásra. A horgászat során fluorocarbon előkét használtam, 0.14-es méretben és 14-es horgot. Érdekessége volt a horgászatnak, hogy 16-os horoggal és 0.10-es előkével is próbálkoztam, de kapást csak az előbbivel tudtam elérni, számszerint ötöt, amelyből 4 kárász lett vendégem a parton.

hideg-vizi-horgaszat-budapesten
Némelyiknek a csonti tetszett meg…..
hideg-vizi-horgaszat-budapesten
Mások a pinkire csábultak el…..

 

Vegyes érzelmekkel távoztam a partról, hiszen nem volt bőséges fogásban részem, jobbra számítottam. Körülöttem nem nagyon láttam, hogy fogtak volna, így tulajdonképpen eredményesnek mondhattam az etetőanyagot és a szereléket, de azért mégsem volt az igazi. Végülis január van, örülni kell egy snecinek is, és annak, hogy ilyen kegyes hozzánk az időjárás Ha ez így marad, nyáron csapkodhatjuk majd a szúnyogokat és egyéb rovarokat, bogarakat. Használjátok ki a jó időt amíg lehet, mert közeleg a tél….