Horgászbotok típusai

balázsaweben

Updated on:

horgászbotok típusai

Egy kezdő horgásznak a mai horgászvilágban nem könnyű eligazodni a horgászbotok típusai között. Naponta jönnek ki újabbnál újabb horgászbotok eltérő paraméterekkel, különféle anyagokból más-más horgászmódszerhez kínálva megoldást. A horgászbotok típusainak bemutatása nem egyszerű feladat, teljes körűen bemutatni talán meddő vállalkozás lenne.

A legismertebb fajták ismertetésével segítünk neked valamelyest eligazodni a horgászbotok típusai között!

1. Horgászbotok típusai: Gyűrű nélküli horgászbotok

A gyűrű nélküli horgászbotok közé a spiccbotok és a rakós botok tartoznak. A spiccbot ideális választás lehet egy horgászattal ismerkedő gyermek, vagy felnőtt számára. A rakós botos horgászat komolyabb horgászismereteket és jóval nagyobb felszerelés mennyiséget igényel.

Spiccbot

Előnye, hogy alacsony árával szinte bárkinek elérhető. Egyszerű a használata és hamar megszerethető vele a horgászat. Ezek a horgászbotok általában 2 méteres hossztól indulnak, és 7 méteres hosszig tartanak.

Hátrányuk, hogy kis távolságokat tudunk meghorgászni velük, és komolyabb gyakorlat híján a nagyobb halak zsákmányolásáról le kell mondanunk. Nagy hal horgászat esetén kezdők számára előnyösebb a horgászbotok típusai közül egy gyűrűsorral ellátott horgászbotot választani.

Természetesen ezek között a horgászbot típusok között is találhatunk drágább és nagyobb halak megfogására alkalmas pálcákat. Egy kezdő horgász azonban pár ezer forintos beruházás után elkezdheti a horgászatot velük.

Rakós bot

A rakós bot elsősorban a versenyhorgászok körében terjedt el, de az átlag horgászok körében is egyre népszerűbb. Ez az, ami a horgászbot típusok között talán túlzás nélkül állíthatóan a legeredményesebb horgászatot teszi lehetővé.

Nevét arról kapta, hogy több részből állnak, így különféle méretekre rakhatóak össze. Leginkább 9, 11 és 13 méteres hosszban érhetőek el.

Előnye, hogy rövid idő alatt sok halat lehet vele fogni, ha nem számít a halak mérete. Ezt a tulajdonságát a nagyon pontos etetési lehetőségnek köszönheti. Ebben az esetben a rakós bot egy remek választás lehet.

Hátránya a magas ára, valamint a felszerelés igénye. Számos kiegészítő felszerelés szükséges ahhoz, hogy a rakós botot eredményesen használjuk. A horgászbotok típusai közül ez inkább a versenyzők, vagy igazán tapasztalt horgászok eszköze.

horgászbotok típusai
A rakós botos horgászathoz sok felszerelés szükséges

2. Horgászbotok típusai: Gyűrűsorral szerelt horgászbotok

A horgászbotok típusai közül a gyűrűsorral szerelt horgászbotok már nagyobb beruházást igényelnek, mint például egy spiccbotos felszerelés. Itt már szükségünk lesz egy orsóra is ahhoz, hogy horgászni tudjunk.

Kaphatóak teleszkópos, két, három vagy akár több részes verzióban is, így szállítási méretei között szinte mindenki megtalálhatja a megfelelőt magának.

[adsense]

Ezt a fő kategóriát további részekre érdemes osztani, mert sokféle horgászmódszerre kínálnak megoldást:

3. Horgászbotok típusai: Horgászbotok fenekezésre

Általános horgászbotok fenekezésre

Ha kezdő horgászként nem tudod, hogy milyen módszerrel szeretnél horgászni, ezt neked találták ki. Viszonylag kis beruházással kipróbálhatod a fenekező horgászatot.

Előnye, hogy ez a fajta horgászbot alkalmas arra, hogy akár nagyobb halakat is foghass, de a kisebb halak horgászata is élményt okozhasson. A nagyobb távolságok (60-70m) is elérhető ezekkel a botokkal.

Hátránya gyakorlatilag nincsen, ha nincsenek különösebb elvárásaid és egyszerűen csak szeretnéd kipróbálni a horgászatot. Leginkább 3 métertől 3,6 méteres hosszig különféle erősségben készülnek az általános horgászbotok típusai.

Bojlis horgászbotok

A bojlis horgászbotok a bojlizás kedvelőinek igényeit figyelembe véve kerültek kialakításra. A kínálatban találhatunk partról történő, végszerelék bedobására alkalmas horgászbototokat.

Találhatunk a bojlis horgászbotok típusai között rövidebb fajtákat, amelyekkel az átlagos távolságokat könnyedén meghorgászhatjuk. Vannak kifejezetten távdobásra gyártott fajták is, ezekkel akár a 150 méter feletti távolságok is elérhetőek. Ehhez azonban a megfelelő méretű orsó és a gyakorlat elengedhetetlen.

A behordásos horgászat kedvelői is megtalálhatják a kínálatban a számukra megfelelő rövidebb és más karakterisztikával rendelkező horgászbototokat.

Általában 3 méteres hossztól 3,9 méteres hosszig készülnek, annak függvényében, hogy melyik bojlis horgász módszerre készülnek.

Egy alap bojlis horgászbot 10 ezer forint körüli összegtől elérhető, a határ a csillagos ég, csak a horgász pénztárcája szab határt az áraknak.

horgászbotok típusai
A bojlis horgászbotok legjellemzőbb kiegészítői a rodpod és az elektromos kapásjelző

[adsense]

Feeder és picker horgászbotok

A feeder és picker horgászbotok alapvető tulajdonságai megegyeznek. Ezeknél a horgászbotoknál az érzékeny spicc jelzi a kapást. Semmilyen más kapásjelző eszközre nincs szükség.

Picker horgászbot esetében 2,4 méteres és 3 méteres hossz között választhatunk. Ezekre a típusokra jellemzően a közeli, igazán finomszerelékes fenekező horgászat során számíthatunk, maximum 30-40 méteres távolságig. Főképp a kisebb halak horgászatára érdemes választani őket.

A feeder horgászbotok típusainak fejlődése nagyon gyors, az egyik legkedveltebb horgászati módszer napjainkban.  A hosszuk általánosan 3,3 métertől egészen 4,2 méterig terjed, de vannak gyártók, akik 4,5 méter hosszú feeder botokat is kínálnak.

A 3,6 méter feletti feeder botok az igazán nagy távolságok eléréséhez lettek kifejlesztve. Ezeknek a dobósúlyuk igen nagy. A korszerű karbon anyagból készített bottesteknek köszönhetően azonban ezek az erős botok is kellően érzékenyek ahhoz, hogy a spiccük jelezni tudja a kapást.

[adsense]

A picker és feeder horgászbotok ára 4-5 ezer forint környékéről indul, és csak úgy, mint a bojlis botok esetében a határ a csillagos ég. Érdemes egy kicsit nagyobb összeget rááldozni, ha ezt a horgászbot típust szeretnénk vásárolni. Az alacsonyabb árkategóriák nem biztosítják teljesen azt, hogy kiélvezhessük a módszer minden előnyét.

A különbség a két horgászbot fajta között az elérhető távolságban és a botok erejében van. A picker botokkal közeli távolságokra kisebb testű halakra horgásznak. A feeder botok a nagyobb távolságokon tanyázó, akár nagyobb testű halak horogra csalására lettek kitalálva.

horgászbotok típusai
A feeder és picker horgászbotokon a spicc jelzi a kapást

[adsense]

4. Horgászbotok típusai: Pergető horgászbotok

A pergető horgászbotok a műcsalis horgászok igényeit elégítik ki. Többféle halfajra találjuk meg kínálatukban a megoldást. Az egészen lágy, kecses, sügeres, ultra light botoktól a harcsák megfogására alkalmas kőkemény, bivaly erős horgászbotokig.

Legjellemzőbb méreteik 2 métertől 2, 7 méterig terjednek, de rövidebb pálcák is előfordulhatnak. Hosszabb kivitelben nem igazán fordulnak elő, a pergető horgászat jellemzői miatt.

A pergetés egy aktív, mozgalmas horgászat sok dobással és helyváltoztatással. A pergető horgászbotok típusait ehhez igazodva könnyűnek és rövidnek készítetik. Ezáltal a zeg-zugos partszakaszokról is lehet horgászni velük, és könnyen tudunk helyet változtatni. A sok dobás miatt pedig nagyon fontos a súlyuk.

Egy pergető horgászbot típustól függően 4-5 ezer forinttól már elérhető. Kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy milyen halfajra szeretnénk majd horgászni. Egy harcsára nem szerencsés ultralight horgászbottal horgászni….

horgászbotok típusai
A pergető horgászbotok a műcsalis horgászok eszközei

[adsense]


5. Horgászbotok típusai: Úszós horgászbotok

A rakós bot és a spicc bot is úszós horgászbotok. Azonban az itt felsorolt horgászbot típusok gyűrűsorral felszereltek és távolabbi horgászhelyek elérését is lehetővé teszik. Ezekhez szükségünk van már orsóra is.

Match botok

A match horgászbotok többféle méretben készülnek, leginkább jellemző méretük a 3,6 méter és 4,5 méter közötti. A match horgászbotok típusai között megtalálhatjuk az apróbb halak megfogására alkalmasabb, könnyű végszerelék bejuttatásához optimális kis dobósúlyú botokat, de kaphatók még erősebb kivitelben is, ezekkel a nagyobb testű, erősebb halakat vehetjük üldözőbe.

Fontos azonban, hogy ez az erősebb kivitel sem a nagy pontyok megfogására lett kitalálva. Ha apró halat és kisebb pontyokat szeretnénk fogni, akkor az egyik legjobb választás lehet. Ha folyamatosan 5 kg feletti halakra szeretnénk pecázni, keressünk egy másik horgászbot típust.

Előnye, hogy nagyon eredményes tud lenni, ha valaki egy kis gyakorlatot szerez benne. A match botos horgászmódszer pontos etetési lehetőségeinek köszönhetően, a rakós bot után a második legeredményesebb eszköz a horgászbotok típusainak sorában.

Hátrányuk, hogy sérülékeny, érzékeny botok. Némi gyakorlatot igényel eredményes használatuk, és sok gubancra számíthatunk az elején. Az igazán nagy halak (10 kg felettiek) megfogására csak profi kezekben és szerencsével alkalmasak.

[adsense]

Bolognai botok

A bolognai botok tulajdonképpen spiccbotok gyűrűsorral és orsóval felszerelve. Elsősorban folyóvízen használják őket, és mindig teleszkópos kivitelben készülnek. Kiemelkedően hosszúak így lehetővé teszik az úsztatás, a horgászúszó visszatartását, mozgatását a folyóvízben. A bolognai botok akár a 7-8 méteres hosszt is elérhetik.

További tulajdonságaikban megegyeznek a match botokkal. Ne ezekkel a horgászbot típusokkal akarjunk horgászrekordot fogni, persze nem lehetetlen.

horgászbotok típusai
A matchbot és a bolognai botok távolabbi úszózásra alkalmasak

[adsense]


Horgászbotok típusai: Egyéb, speciális horgászbotok

A végére maradt a speciális horgászbotok típusainak bemutatása. Ezek közé tartoznak a harcsázó, márnázó és a surf horgászbotok. Ezek egyedi tulajdonságaik miatt külön kategóriát érdemelnek.

Harcsázó horgászbotok

A harcsázó botok hatalmas erőtartalékokkal és többszáz grammos dobósúllyal rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok szükségesek a legnagyobb hazai halunk, a harcsa megfogásához. A harcsázás során már sokszor a csalihal súlya is 100-200 gramm, így ehhez a módszerhez nagyon magas dobósúlyú bot szükséges, akár 1000 gramm feletti is előfordul.

Fontos, hogy a harcsázó bot kibírja azt az extrém terhelést, amelyet egy harcsa fárasztása okozhat. A harcsa akár egy csónakos horgászt is képes fel-alá húzni a vízen. A horgászbotok típusai közül nem mind alkalmas arra, hogy ezt az igénybevételt bírja.

Előnye a hátránya is, borzalmasan kemény és merev botok, a harcsa horgászatán kívül sok mindenre nem használhatóak. Esetleg szükség esetén paradicsomkarónak is jók lehetnek…:)

Márnázó horgászbotok

A márna egy folyóvízi hal, így kifejezetten a márnák horgászatára kifejlesztett, nagy teherbírású, de mégis érzékeny horgászbotok. Hazánkban nem igazán elterjedt a használatuk, ezért nem is sok helyen forgalmazzák őket.

Nálunk jellemzően egy nagy dobósúlyú feeder horgászbottal horgásznak a folyókon, kevesen vásárolnak kifejezetten márnázó horgászbotot.

Ha nem kifejezetten márnára horgászol, ezt a horgászbotot már csak magas ára miatt sem ajánlott megvásárolni. Természetesen másra is használható, lehet vele fenekező horgászatot folytatni bármilyen módszerrel. Sokkal olcsóbb azonban, ha egy másik megoldást keresel a horgászbotok típusai között.

[adsense]

Surf botok

A surf botok hatalmas súlyokat képesek nagy távolságra bejuttatni. Kaphatók több részes, illetve teleszkópos kivitelben is. Hosszuk jellemzően 3,9 és 4,5 méter közötti, dobósúlyuk akár 250 gramm is lehet.

Ezek a botok keménységük és hosszúságuk miatt kifejezetten távdobásra lettek kitalálva, a 150 méter feletti távolságok meghorgászására.

horgászbotok típusai
A surf botok a nagy távolságra való horgászatra lettek kifejlesztve

A horgászbotok elképesztő ütemben fejlődnek. A horgászat egy nagyon gyorsan változó terület. Szinte hetente kerülnek forgalomba újabbnál újabb termékek. Ha ezeket a szempontokat ismered, figyelembe veszed, kicsit könnyebb lesz eligazodni a horgászbotok típusai között.

[adsense]

Szólj hozzá!