Horgászkártya megújítása

balázsaweben

Updated on:

horgászkártya megújítása

A Magyar Horgászkártya kiváltása 2019 óta kötelező minden egyesületi tagsággal rendelkező, felnőtt horgász számára. A horgászkártyák érvényességi ideje egységesen 5 év. A bevezetés évében kiadott horgászkártyák érvényessége lejár, ezért az ekkor kiváltott horgászkártya megújítása 2024-ben lesz esedékes. A lejáró horgászkártyák száma mintegy 450 ezer.

A megújításhoz szükséges információkat igyekszem összegyűjteni ebben a cikkben. A horgászkártya megújítása jelen cikk írásakor még nem lehetséges, erre 2024. január 1-től lesz majd lehetőség. Amint elérhető lesz a megújítás, a cikket frissítjük.

Kötelező horgász regisztráció, Horgászkártya 2024 általános tudnivalók

A MOHOSZ 2019. január 1-től kötelezővé tette a horgász regisztrációt. A regisztrációra azért van szükség, mert a MOHOSZ jogszabályi előírás alapján köteles a horgászokról és a gondviselőkről, valamint a horgászokmányokról és az állami horgászvizsgáról nyilvántartást vezetni. Korábban erre nem volt egységes nyilvántartás, amely akár visszaélésekre is lehetőséget adott.

2019-től a kötelező horgász regisztráció bevezetésével egységesítette a nyilvántartást, az adatokat pedig a HORINFO rendszerben tartja nyilván. A horgász regisztáció során minden horgász egyéni azonosítószámot kapott, mely egyértelmű azonosításra ad lehetőséget. A Magyar Horgászkártya és a regisztrációs szám a kötelező regisztráció megtörténtét igazolja.

A horgászkártya kiváltásával és érvényes horgászengedély birtokában jogosultak vagyunk a MOHOSZ által biztosított horgász baleset biztosításra, valamint kedvezményes mobiltelefon előfizetésre is. A horgászkártya birtokában 2024-ben 1200 forintos kedvezménnyel lehet előfizetni a Magyar Horgászra, valamint a MOHOSZ hamarosan induló webshopjában is kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít.

Kötelező a horgász regisztráció és a horgászkártya megújítása, valamint kiváltása?

A horgász regisztráció mindenkinek kötelező, aki horgászni szeretne, már a horgászvizsga előtt is szükséges regisztrálni a rendszerbe. Gyermekek esetén a szülőnek kell regisztrálni a rendszerbe, és hozzátartozóként rögzíteni a gyermeket.

A Magyar Horgászkártya kiváltása a gyermekhorgász, az egyesületi tagságot nem létesítő külföldi horgász, valamint a turista állami horgászjeggyel horgászó személy kivételével mindenkinek kötelező, és a horgászengedély kiváltásának a feltétele.

Mennyi a horgászkártya megújításának és kiváltásának az ára 2024 évben és meddig érvényes?

A horgászkártya ára 2024-ben sem változik, az ára továbbra is 2.200 forint. A horgászkártya díját online regisztráció esetén csak bankkártyával, személyes ügyintézés során készpénzzel és bankkártyával lehet fizetni. A korábbi csekkes fizetési mód megszűnt.

Az érvényességi idejében nem történt változás, továbbra is 5 évig lesz érvényes az okmány. A 2018 és 2019-ben kiváltott kártyák lejárata egységesen 2024 január 31.

Hogyan történik a Magyar Horgászkártya megújítása?

A horgászkártya megújítása két módon lesz lehetséges. A kártyák meghosszabbítása történhet majd online módon, a HORINFO rendszerébe belépve, vagy személyesen, valamely állami horgászjegyet kiállító értékesítési ponton. Az online megújításhoz segítséget itt találhatsz: Lejárt horgászkártya megújítása

Horgászkártya adategyeztetés online

Ha online módon szeretnéd majd megújítani a kártyát, be kell lépned a horgaszjegy.hu felületére. A saját profilra kattintva megjelennek a személyes adataid. Itt lesz lehetőséged arra, hogy megújítsd a kártyádat. Amennyiben megegyeznek a rögzített adatok a lakcímkártyádon szereplő címeddel, a megújításnak nincs akadálya.

A rendszer automatikusan összehasonlítja a HORINFO-ba rögzített adataidat a Belügyminisztérium által felügyelt központi személyi adat- és lakcímnyilvántartó adatbázissal. Az összehasonlítás pillanatokon belül megtörténik. Amennyiben egyezik a kettő, egy zöld pipa jelenik meg az adataid mellett, és a horgászkártya megújításának nincs akadálya.

Ha eltérés van a HORINFO adatai és a lakcímkártyádon szereplő adatok között, vagy az adatok egyezése esetén mégsem sikeres az egyeztetés, egy piros x-et fogsz majd látni adataid mellett. Ilyen esetekben további adategyeztetés lesz szükséges. Erre két opció van. Felkeresheted a MOHOSZ ügyfélszolgálatát, vagy valamely értékesítési pontot, ahol segítenek rögzíteni az adatokat, valamint a hibát okozó problémát megszüntetni.

Horgászkártya megújítása személyesen

Ha a személyes megújítás mellett döntesz, fel kell keresned valamely állami engedélyt értékesítő pontot. Ebben az esetben az értékesítő végzi majd el helyetted az a horgászkártya megújításához szükséges adategyeztetést. Az ügyintézőknek be kell majd mutatni a személyi igazolványodat, valamint a lakcím kártyádat, hogy ellenőrizni tudják a rögzített adatok helyességét.

Amennyiben eltérés van a HORINFO rendszerébe rögzített adatok és a személyi okmányaid között, az ügyintézőknek lehetőségük lesz módosítani azokat, hogy kiváltható legyen az új horgászkártya. Amennyiben az adategyeztetés sikeres, a horgászkártya díját a helyszínen ki tudod fizetni.

Mi változik 2024-től?

A horgászkártya 2024-től állami horgászokmány lesz. A horgászkártya az adategyeztetés után azonnal létrejön a rendszerben online formában, és azonnal jogosultak leszünk a horgászengedély kiváltására.

A műanyag kártya megjelenése is megújul. Mivel hivatalos állami okmánnyá válik, megjelenik rajta Magyarország címere is.

Mikor küldik ki a megújított kártyákat?

A kártyát nem kapjuk azonnal a kezünkbe, legyártására várni kell. Arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig tart majd a kártya elkészítése, pontos információt nem közöltek. A horgászkártya bevezetésekor a kártyák legyártása akár több hónapot is igénybe vett. (Az én kártyám az első 100 igénylésen belül volt, de így is legalább két hónapot kellett várnom arra, míg elkészült és kikézbesítették.)

A kártya kézbesítésének költéségét a MOHOSZ magára vállalja. A kézbesítési címnek megadhatjuk lakcímünket, lakcímünktől eltérő kézbesítési címet, vagy kérhetjük, hogy az általunk választott horgászegyesülethez postázzák az elkészült okmányt.

Horgász applikáció, MOHOSZ webshop

A MOHOSZ 2024-ben egy letölthető horgász applikáció bevezetését tervezi. Az app várhatóan február 1-től lesz elérhető. Az új alkalmazás lehetővé teszi majd, hogy horgász okmányainkat elektronikus formában is magunknál tartsuk. A tervek szerint az applikáció használható lesz internet elérés nélkül is, így nem kell attól tartani, hogy a parton térerő hiányában használhatatlan lesz.

Az applikáció lépésenként éri majd el teljes funkcióját. A tervek szerint kiválthatja majd az összes okmányt, így nem kell magunkkal vinnünk az engedélyünket, vagy horgász kártyánkat, sőt a fogási naplót is lehet majd vezetni rajta.

A fogási napló applikáción való vezetését és leadását első körben a turista horgászengedélyt váltó horgászoknál vezetik be az idei évben. Az éves állami engedélyt váltó horgászok esetében ez a lehetőség várhatóan 2025-től lesz majd elérhető.

A mobilalkamazáson elérhető lesz majd a MOHOSZ hamarosan elinduló webshopja is, ahol a horgászkártya birtokában kedvezménnyel vásárolhatnak majd a horgászok. Arról, hogy milyen termékeket fog értékesíteni a szövetség, egyelőre nincs bővebb tájékoztatás.

“Horgászkártya megújítása” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Üdv lejárt horgász kártyát megújitattam – engedélyt amit akartam kiváltottam – de a kartya még nem érkezett meg a postán ? mehetek horgászni vagy várjak a kártya megérkezéséig ? Üdv.

    Válasz

Szólj hozzá!