Ilyen halat ritkán látni a Balatonban

balázsaweben

ritka a balatoni jászkeszeg fogás

Igazán ritka hal akadt egy balatoni horgász horgára Balatonfenyvesnél. A ritkaságszámba menő hal fogásáról a Magyar Haltai Társaság számolt be Mit fogtam? rovatában. A horgász annak ellenére, hogy jól azonosította a halat, nem volt teljesen biztos a fogásában, mert a Balatonban igen ritka, hogy a 2021-es év hala, a jászkeszeg kerüljön a horogra.

Miért ritka ez a hal a Balatonban?

A Haltani Társaság megerősítette a horgászt abban, hogy valóban egy ritka balatoni jászkeszeget sikerült kifognia, mely a szakemberek számára is hasznos információ. A fogás azért különleges, mert a jászkeszeg kifejejzetten folyóvízi hal, elsősorban a Dunában és a Tiszában található meg, de minden folyóvízünkben élnek példányai.

jászkeszeg a balatonból

A hal kifejezetten kedveli az áramlást, így az állóvizekben csak elvétve található meg. Táplálkozását tekintve mindenevő, kedveli a növényi táplálékot, de kisebb halakat, férgeket és egyéb gerincteleneket is szívesen fogyaszt.

Tilalommal védett

A jászkeszeg tilalmi idővel és méretkorlátozással védett halfajunk. Tilalmi ideje 04.15-től 05.30-ig tart, és a legkisebb kifogható mérete 20 cm. Darabszám korlátozás nem védi, a napi kifogható egyéb hal mennyiség eléréséig megtartható. Kicsi az esélye azonban annak, hogy a teljes megtartható napi mennyiséget jászkeszegből érjük el, ugyanis a nagyobb jászkeszegek magányosan járják a vizeket. A kisebb példányok azonban bandákba verődve járják a folyókat, és keresik a táplálékot maguknak.

Szólj hozzá!