Közel 300 kárókatonát lőttek ki a FŐHESZ halőrei

balázsaweben

kárókatona gyérítés a főhesz vizen

Eredményesen zajlanak a Fővárosi Horgász Egyesületek Szövetségének kárókatona riasztási és gyérítési munkálatai. Az elmúlt hetek hideg időjárásának köszönhetően a tavak befagytak, és nagyobb számban jelentek meg a kárókatonák a Dunán – számolt be az aktuális kormorán helyzetről a FŐHESZ.

282 db kilőtt kormorán november óta

A beszámolóból kiderül, hogy 2023 november óta folyamatosak a madarak gyérítési és riasztási munkálatai. Összesen 282 példány került terítékre, januárban 156 madarat sikerült kilőni. A kárókatona riasztását, mely fontos halvédelmi intézkedés, nagy erőkkel, tapasztalt szakemberek bevonásával végzi a FŐHESZ. Az enyhébb tél miatt egyelőre nem jelentek meg olyan nagy számban a „halfarkasok”, mint a korábbi években.

kárókatona teríték a FŐHESZ vizein
A legnagyobb teríték a gyérítési munkák során egy tapasztalt halőr párostól

Kecsege, süllő, márna a madarak gyomrában

A kilőtt madarakon gyomortartalmát megvizsgálták, mely során kecsege, süllő, márna került elő a madarak gyomrából, további keszegfélék társaságában. A kormorán a testsúlyának megfelelő mennyiségű halat is elfogyaszthat egyetlen nap alatt, és ennél jóval többet megsebesít vadászat közben. Egy nagy kárókatona súlya 1,5-3 kg közötti, így a 282 db kilőtt példány csak másfél kilós súllyal számolva naponta, 423 kg halat fogyaszthatott el.

kormorán gyomortartalom
A gyomrukban a könnyen lenyelhető halak voltak, mint a kecsege, a süllő, vagy a márna

A FŐHESZ munkatársainak további sikeres munkát kívánunk!

(Fotók: Főhesz)

Szólj hozzá!