A laposkeszeg és horgászata

balázsaweben

Updated on:

A Laposkeszeg (latinul Abramis ballerus, angolul: Blue bream, németül Zope ) a pontyfélék családjába tartózó, őshonos halfajunk. A lapos keszeg hazánk szinte minden vizében megtalálható, könnyen horogra csalható, jól alkalmazkodó halunk, amellyel a legtöbb horgász már találkozott. 

Laposkeszeg Ismertetőjegyei, testfelépítése, mérete

Teste, különösen a fiatalabb példányok esetében megnyúlt, oldalról erősen lapított. Kicsi fején rövid, hegyes orr található, szeme közepes méretű. Szája kicsi, felső állású, szájhasítéka ferdén fölfelé irányul. Rövid hátúszójában a sugarak száma 8, míg nagyon hosszú anális úszójában 36-45 sugár takálható. Farokóján mély bemetszés található, alsó része kicsit nagyobb mint a felső. 

Testét apró pikkelyek borítják, melyeknek száma az oldalvonalán 65-75 közötti. A laposkeszeg pikkelyeinek mérete az oldalvonaltól felfelé egyre csökken. A felső sorokban feleakkorák, mint az oldalvonal körül. Pikkelyeinek színe a legtöbb keszegfajtához hasonlóan ezüstüs, a szegélyük sötétebb. Testhossza 20-30 centiméter körüli, de legfeljebb a 35 centis méretet éri el. Súlya maximum másfél kg körüli lehet.

Lapos keszeghez Hasonló fajok

A lapos keszeghez legjobban hasonlító keszegféle a bagolykeszeg, de annak orra lekerekített, szája alsó állású és pikkelyeinek száma is eltérő az oldalvonalán (48-52 közötti). Hasonlít még hozzá a dévérkeszeg, a karikakeszeg, melyek oldalvonala mentén a laposkeszegénél kevesebb pikkely található.

laposkeszeg abramis ballerus
A lapos keszeg megjelenése

 

Laposkeszeg táplálkozása, horgászata, etetőanyag

A laposkeszeget elsősorban a nagyobb folyók dévérzónájában találhatjuk, ahol az áramlás kevésbé erős. Folyóvízi hal lévén kedveli az áramlással rendelkező vízterületeket, de megtelepedéséhez nem szükséges, hogy állandó áramlás legyen, ezért jól érzi magát holtágakban, tározókban, teljesen álló vizű tavakban is, többek között a Balatonban.  

A laposkeszeg elsősorban planktonokat fogyaszt, de a planktonrákok, algák és a vízbe hullott rovarok mellett a szerves törmelékeket is kedveli. Fenéklakó állatok közül keveset fogyaszt, ezért főképp vízközt tartózkodva táplálkozik. Horgászatára az úszós módszerek bármelyike, vagy a meglebegtetett csalis fenekező horgászat lehet célravezető. Célzott horgászatára nincs külön praktika, külön laposkeszeg etetőanyag nem elérhető. Horgászatában bármilyen, a többi keszegfélére használható, jól felhősítő etetőanyaggal, és csalival eredményesek lehetünk. 

Lapos keszeg ívás, tilalmi idő

A laposkeszeg tilalmi idő alá nem tartozó halfaj, így egész évben fogható. Ivarérettségét 3-5 éves korában éri el, ívási ideje, mint a legtöbb keszegfélénél, április-június között van. Egy nőstény 20-70 ezer közötti ikaszemet érlel, melyek átmérője 1,5-2 mm között van. Optimális esetben a halak szaporodásának kedvező, áradásos években az ívás az elöntött területek növényzetein megy végbe. Áradás nélküli környezetben az ikráit köves, sóderes meder részekre rakja. 

A laposkeszeg a dévérkeszeg és a karika keszeg után a harmadik leggyakoribb halfajunk. Húsa a többi keszeghez hasonlóan ízletes, de igen szálkás. Paprikás lisztben kisütve igazi csemegének számít a halételek kedvelőinek körében. 

Kép forrása: Wikipédia

Felhasznált források: Magyarország Halai

Szólj hozzá!