Pontos etetés

balázsaweben

Updated on:

pontos etetes

Az eredményes horgászat egyik fontos feltétele a pontos etetés kialakítása. Természetesen a távolság pontos kimérésén felül számos egyéb tényező is befolyásolja azt, hogy sikeres legyen horgászatunk. Figyelemmel kell lennünk a horgásztó meder változásaira, az aljzat anyagára, akadókra, időjárásra, a végszerelék megfelelő kialakítására, a csali felkínálását nem is említve, és természetesen a halfajok táplálkozási szokásaira.

Pontos horgászat

A pontos horgászathoz nagy segítségünkre lehet egy távolságmérő. Nevéből adódik funkciója is, a távolságot tudjuk mérni vele nagy pontossággal. Beszakadás esetén is nagy segítséget jelent, hiszen nem kell keresgélnünk az etetést, pontosan ugyan oda tudjuk visszajuttatni végszerelékünk.
A Távolságmérő használata igazán egyszerű, nem igényel különösebb tudást. A két végét egy három méteres zsinór köti össze, így könnyen kiszámíthatjuk a meghorgászni kívánt távolságot. A távolságmérő két végét be kell tekerünk az etetőkosár lecsúszását meggátoló peremre, majd egy-egy leszúróba.

A két leszúrót a zsinór megfeszítésével egymástól három méterre tudjuk elhelyezni. Célszerű ezt úgy tenni, hogy az másokat és minket se zavarjon a horgászat során. A végek műanyag borítást kaptak, hogy a zsinór beakadás esélye minimális legyen, így ha megfelelően használjuk nem kell attól tartani, hogy beakad a zsinórunk.

A horgász távolságmérő használata

Ha a meghorgászandó távolságot 21 méteren állapítottuk meg, akkor ezt el kell osszuk hárommal,  ugyanis 3 méterre van egymástól a két leszúrónk. Eredményül 7-et kapunk, tehát hét távolságmérőnyi a kívánt táv, amit a következő módon kell kimérni:

  1. Csúsztassuk rá az etetőkosarat a leszúróba tekert távolságmérőre, majd engedjük ki a féket
  2. Induljunk el a bot spiccével a másik leszúróval elhelyezett távolságmérő irányába
  3. Kerüljük meg azt úgy, hogy a zsinór kívülről a műanyag részen feszüljön
  4. Induljunk visszafelé
pontos etetés
Helyezzük a kosarat a távolságmérőre….
pontos etetés
Majd botunk spiccével irányítva mérjük ki a távot

A példában említett táv kiméréséhez három és félszer (7 távolságmérőnyi) kell körbetekerni a távolságmérőnket. 

 

Pontos etetés kiakasztott zsinórklipsszel

Az orsók dobjának oldalán található egy, vagy két darab úgynevezett zsinórklipsz. Sokan azt gondolják, hogy ez azt a célt szolgálja, hogy a horgászat végeztével, amennyiben az orsót leszereljük a botról, ide beakaszthatjuk a zsinórt, így nem fog lefutni az orsónkról. A valóságban ennek a klipsznek jóval hasznosabb szerep is juthat, mégpedig etetésünk kialakításában tud segítségünkre lenni.

Ha kimértük a távolságot a távolságmérővel, akasszuk be zsinórunkat a klipszbe, így garantáltan nem fogjuk túl távolra dobni végszerelékünket, ugyanis a klipsz megakasztja majd a zsinórunkat. Ha nem ész nélkül csináljuk, ez semmiféle gondot nem fog okozni, nem szakad el a zsinórunk. Ügyeljünk a megfelelő szerelék összeállítására, lehetőség szerint ne 20 méterre próbálkozzunk 150 grammos végszerelékkel izomból megdobva.

Ha odafigyelünk, néhány dobás után rááll a kezünk a távolságra, és a klipszre szinte minimális terhelés jut majd. Hal akasztása esetén se essünk kétségbe, hiszen a zsinór nyúlásának köszönhetően a klipsz itt sem fog gondot okozni. Ha mégis vinné a zsinórunkat álmain hala, könnyedén kiakaszthatjuk a zsinórt, és folytathatjuk a horgászatot.

A távolságmérő használata miatt garantáltan vissza fogunk találni az etetésre, a zsinórklipsz kiakasztás nem okozza etetésünk elvesztését, hiszen tudjuk, hogy milyen távolságon horgásztunk. Jó szolgálatot tehet ezen felül még egy zsinórjelölő filc beszerzése, amellyel a zsinór klipszből való kiakasztása után még gyorsabb visszajutást tesz lehetővé etetésünkre. Szakadás esetén azonban a zsinórjelölő filc nem nyújthat segítséget, biztosra csak a távolságmérővel mehetünk.

A távolságmérőt megtalálhatod az Aluflokk termékei között, ezúton köszönjük a termék felajánlását!

Szólj hozzá!