Sosem látott haltelepítés kezdődik az állami vizeken

balázsaweben

Sosem látott haltelepítéseket jelentett be 2020. április 23-án a MOHOSZ. A haltermelők védelme érdekében az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet javaslatára a vírus okozta gazdasági nehézségek leküzdése érdekében felvásárolja a haltermelőknél felhalmozódott háromnyaras ponty állományt.

A felvásárlási támogatás összege 800.000.000 forint, mely 1200 tonna (12000 mázsa) ponty értékének felel meg. A felvásárolt állományt a MOHOSZ koordinálásával 350 állami kezelésben lévő víz több, mint 400 pontján telepítik majd. E rendkívüli telepítés az ország történelmében egyedülálló, még csak hasonló mértékű telepítés sem történt sosem. A telepítések előkészítése rekord idő alatt végbement.

A telepítésekben 29 haltermelő, és mintegy 80 halszállító jármű működik majd közre. Az intézkedés célja a közvetlenül a haltermelői ágazatban foglalkoztatott 1500 ember munkahelyének megőrzése, valamint a horgászatban érintett szervezetek és gazdasági társaságok több, mint 2500 munkahelyének megóvása.

A gazdasági szereplők megsegítésén felül a telepítésekkel a koronavírus járvány elmúltával a világszínvonalú horgász versenysport, a horgászturizmus mielőbbi újbóli beindítását, valamint a halfogyasztás mennyiségét is támogatni szeretnék.

A teljes hír ide kattintva olvasható.

Szólj hozzá!