Ponty csalik, amiket ismerned kell

balázsaweben

ponty csalik amiket ismerni kell

A horgászok egyik legkedveltebb célhala a ponty. Horgászatára egész iparág épült. A horgászboltok polcain mindannyian találkozhattunk már a ponty csalik végeláthatatlan kínálatával.

Gyakran igen nehéz eldönteni, hogy melyik az, amely tényleg hasznos, és melyek azok a ponty csalik, amelyek táskánkban fognak porosodni. Erre sajnos nem lehet egyértelmű választ adni.

Nem is célom bármely gyártó termékét minősíteni, még ha tudnék is olyan terméket mondani, amivel még soha egyetlen halat sem fogtam. De a cikk végére érve talán sikerül majd tudatosabban választani a ponty csalik kínálata közül.

Ponty csalik házilag

A legtöbb horgász próbálkozott már különféle horgász csalik készítésével, több kevesebb sikerrel. A készen kapható bojli és pellet keverékekről amelyek használatával különösebb tudás nélkül készíthetünk ponty csalit, most nem ejtenék szót, ezt mindenki el tudja készíteni, semmilyen különösebb ismeretet nem igényel.

A legismertebb ponty csali: A kukorica

A kukorica a leggyakrabban használt ponty csalik egyike. Népszerűsége olcsóságából fakad, és rengeteg féle formában találkozhatunk vele. A halak mind ismerik, hiszen egyik alap táplálékuk a halgazdaságokban, így gyanakvás nélkül felveszik a horgunkon felkínált kukoricát. A horgászok 99%-a használt már kukoricát ponty csaliként, kétségkívül az egyik legsokoldalúbb horogravaló.

Csemege kukorica

A legismertebb talán a csemegekukorica, melyet megvásárolhatunk konzervben, fagyasztva, de akár nyersen is, csövestől. Kínálhatjuk natúr változatban, de bármilyen aromával ízesíthetjük is. Ha mi magunk főzzük, a vizet sózzuk meg, és adjunk hozzá bátran édesítő szert is.
Használata közben figyeljünk arra, hogy ne szikkadjon meg a napon, különösképpen akkor ne, ha az etetést is csemege kukoricával végezzük. Ha megszikkad, csökken a nedvesség tartalma és könnyebb lesz. Így az etetésre bedobott kukorica szemeket könnyen elviheti a víz áramlása, így az etetés arrébb lesz, mint ahol horgászni fogunk.
Horogcsaliként azonban érdemes lehet néhány szemet hagyni kiszikkadni, hiszen lehet éppen a könnyebb csali lesz a siker kulcsa.

ponty csalik kukorica
A ponty csalik közül talán a legismertebb és legrégibb csali a kukorica

Takarmány kukorica

A takarmány kukorica véleményem szerint a legolcsóbb ponty csalik között van. Bármely takarmány boltban kapható, és könnyen felhasználható. Gyakran használják szárazon átfúrva és hajszálelőkén kínálva. Kikönnyíthető még egy szivacs, vagy hungarocell darabbal is, és így fillérekből egy igen eredményes ponty csalit kapunk.

Főzés nélkül a takarmány kukoricát etetésre sok helyen nem szabad használni. A halak emésztésének állítólag nem tesz jót. A takarmány kukoricát lehetőség szerint szabad téren főzzük, mert nem a legkellemesebb az illata. Főzés előtt mossuk át egy kicsit, így a felesleges növényi darabkák és a por kikerül belőle.

Ez az átmosás az eltarthatóságát is növeli majd. Ha van időnk, megrövidíthetjük a főzési időt, ha előtte egy éjszakára legalább kétszeres mennyiségű vízbe beáztatjuk a kukoricát. De még így sem fél órás főzési időre kell számítani, ez bizony órákig is eltarthat. Az elkészült megfőtt takarmány kukoricával olcsón etethetjük nagy mennyiségben a kiszemelt horgászhelyet, de akár horogelőkére is felfűzhetjük.

A megfőzőtt kukoricából befőttesüvegben remek horogcsalit is készíthetünk. Az így eltárolt kukoricát üvegenként ízesíthetjük, színezhetjük. Színezéséhez bármilyen ételfestéket használhatunk, néhány nap alatt átveszi a színét. A szemeket ízesíthetjük pálinkával, mézzel, fokhagymával, készen kapható aromákkal, gyakorlatilag bármivel.

Ha amurt szeretnénk fogni, érdemes ánizsos ízt is készíteni. Az így elkészült csalik nagyon hosszú ideig használhatóak, nekem van olyan a táskámban, amelyet kb 5 éve készítettem és pálinkával tartósítottam. Na arra azért figyeltem, hogy ne a legjobb párlatot használjam erre….

A takarmány kukoricából készíthetünk büdös kukoricát is, melyről már találhattok egy leírást az oldalon. A büdös kukorica készítését itt találod.

Tigrismogyoró

A tigrismogyoró Dél-Európában, és Nyugat Afrikában honos, de napjainkra elterjedő félben van hazánkban is. Az egyiptomi fáraók sírjába is tettek tigrismogyorót, mert ők is felismerték azt, hogy igen magas beltartalmi értékei vannak. Maga a tigrismogyoró a növény gyökerén található gumó, lényegében ez a növény gyökérzetének a része. Magas beltartalmi értékének köszönhetően megállja a helyét a ponty csalik közt is.

A tigrismogyorót hajszál előkén lehet felkínálni, mivel kemény, ezért jól átfurható. Az amurok és a pontyok kifejezetten szeretik. A törpeharcsák szelektálásának egyik lehetséges eszköze. Többféle ízesítésben kapható kisebb üveges kiszereléstől kezdve a zsákos verziókig.
A száraz tigrismogyorót mindenképpen meg kell főzni, előtte be kell áztatni, ha csalizni, vagy etetni szeretnénk vele. Bármilyen aromával ízesíthető. Kiváló ponty csalit kapunk, ha a tigrismogyorót választjuk, és a törpeharcsa sem fogja annyira megkeseríteni az életünket.

ponty csalik tigrismogyoró
A tigrismogyoró is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a horgászok körében

A Kenyér, mint ponty csali

A kenyér, bár mesterségesnek is tekinthető, mégis természetes már a jelenléte. Szinte minden halfajra használható csali, így a ponty csalik között is megállja a helyét. Egyik legnagyobb előnye, hogy lebeg, és folyamatosan oldódik, kisebb-nagyobb darabok válnak le belőle. Hátránya egyben az előnye is, nem túl tartós a horgon, gyakran kell frissíteni.
A kenyeret sokféleképpen ízesíthetjük, szinte mindenki ismeri a paprikás kenyeret, fahéjas kenyeret, de egy kedves olvasó megosztotta velem, hogy ők régebben dohányos kenyérrel is horgásztak.

Manapság a kenyér reneszánszát éli, egyre több gyártó kínálatában jelennek meg különféle kenyér formázására, tömörítésére alkalmas eszközök. Ezek használatával a kenyér jobban bírja a vizet, tovább a horgon marad. Ezek ára gyakran elég borsosra sikeredik, és egy levágott végű injekciós fecskendővel tökéletesen helyettesíthetők. A kenyér, mint ponty csali gyakran nagy segítséget tud nyújtani a kapástalan időszakokban, és a vízfelszíni horgászat egyik remek eszköze is egyben.

Élő csalik pontyra

Manapság a gyártók számtalan csoda csalija mellett egyre kevésbé jut szerep az élő csaliknak, pedig nem véletlen az, hogy egy versenyhorgász sosem megy horgászni élő csali nélkül. Természetes, hogy a ponty csalik között is mindenképpen meg kell említeni az élő csalikat. Főképp a vadvizeken nem szabad otthon felejteni ezeket a csalikat, ám mindenképpen fontos tudni, hogy az élő csalikat nem csak a pontyok, de minden halfaj kedveli.

Csontkukac, avagy a csonti

A csontkukacot minden horgász ismeri. A csonti a döglégy lárvája, amelyet biológia lebontásra használnak az erre szakosodott üzemekben. Számukra a csonti igazából melléktermék, de nem riadnak vissza attól, hogy ezt a mellékterméket horgász csaliként értékesítsék számunkra. A halak többnyire természetes közegükben hasonló méretű férgekkel is táplálkoznak, illetve a természetben is könnyen kerülhet csonti a vízbe. Ismerik, és magas fehérje tartalmuk miatt kedvelik is. Nem kifejezetten sorolható a ponty csalik közé, hiszen a kisebb testű békés halak első számú csalija is. Remekül kombinálható csemege kukoricával, vagy valamilyen lebegő tulajdonsággal bíró csalival. Egy dobozt érdemes minden horgászatra vinni.

Giliszta

A giliszták közül három fajtát használnak a horgászok a legtöbb esetben. A trágya gilisztát, a dendrobaena gilisztát, valamint a harmat, vagy más néven esőgilisztát. A giliszták a csontihoz hasonlóan abszolút természetes táplálékai a halaknak. Horgászboltban leggyakrabban a dendrobaena gilisztával találkozhatunk, de nagyobb horgászboltokban gyakran találkozhatunk a trágyagilisztával is. Utóbbit elsősorban dévérezésre lehet kiválóan használni. A harmat gilisztához bizony meg kell várjuk a párás hajnalokat, vagy eső után kell felkerekednünk, és magunknak kell összegyűjteni őket. Dunán első osztályú csali tud lenni, csak beszerzése körülményes, ha nincs a közelben zöld terület.
A giliszta fajták sem sorolhatók a kifejezett ponty csalik közé, de egy-egy (vagy több) vastagabb szál a pontyok érdeklődését is felkelti, azonban kifejezetten pontyozni nehéz vele.

ponty csalik giliszta
A giliszta egy remek csali, esőzések után könnyen összeszedhető

Szúnyoglárva

A szúnyoglárva a halaknak egy igazi csemege. Több horgászversenyen tiltott, mivel gyakran elég nehéz a beszerzése, és elég magas az ára is. Talán a létező legtermészetesebb tápláléka a halaknak, amelyhez csak időnként jutnak hozzá a természetben, ezért különösen szeretik. Nem csoda, hogy a ponty csalik között is számon tarthatjuk a szúnyoglárvát. Kapható etetőszúnyog és tűzőszúnyog, a lárvák mérete határozza meg. Használata némi előkészületet és tudást igényel, és a lárvák is elég kényesek a környezeti hatásokra. Ha nem megfelelő körülmények közt tartjuk őket, hamar elpusztulnak.

Kagyló

A kagyló a pontyok és sok más halféle elsőszámú csemegéje. Nem véletlenül jó horgászhelyek a víz azon részei, ahol a kagylók tömegesen megtalálhatók. A kagylópadokon mindig előszeretettel tanyáznak a halak. Így a kagylót sem hagyhatjuk ki a felsorolásból, ha a természetes ponty csalikra gondolunk.

Mesterséges ponty csalik

A mesterséges csalik közül megtalálhatunk szilikon termés, vagy lárva utánzatokat. A legismertebb talán a szilikon kukorica, melyet szinte minden nagyobb gyártó kínálatában megtalálunk.

Általában valamilyen ízesített formában kapható, de előfordul ízesítetlen verzióban is. Előnye, hogy rendkívül strapabíró, így néhány szemet évekig is használhatunk. Hatékonysága a megfelelő felhajtóerejében rejlik, épp csak megemeli a horgot. A ponty pedig könnyedén felszippantja azt, miközben az etetőanyagot eszi.

A szilikon ponty csalik között kaphatók még csonti, illetve szúnyoglárva utánzatok is, azonban ezek hazánkban egyelőre még nem terjedtek el igazán, kevesen használják őket.

Ponty csalik: Bojli és pellet

A mesterséges ponty csalik között említhetjük még a bojlikat, és pelleteket, bár az összetevőik általában természetes összetekvőkből állnak. Számtalan féle méretben, ízben, formában és felhajtóerőben találkozhatunk velük.

ponty csalik bojli és pellet
A poty csalik között nagyon népszerűen a bojlik és a pelletek.

Vannak süllyedő, lebegő, azaz popup verziók, uptersek és waftersek melyek a horgot épp csak kikönnyítik. Ezeken belül találkozhatunk még főzött és szárított pelletekkel, bojlikkal, valamint etetésre és csalizásra használandó méretekkel és kiszerelésekkel.

A bojlik és pelletek részletesebb ismertetése mindenképpen egy külön cikket érdemel, annyiféle és fajta kapható, hogy nehéz őket röviden ismertetni.

Milyen ponty csalit vigyek a partra?

Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy melyik ponty csali az, amit semmiképpen se hagyj otthon. Ezt neked kell kitapasztalni, mi az ami neked bevált. Én, ha pontyot szeretnék fogni, a kukoricát és a csontit sosem hagyom otthon, és nem hiányozhatnak a táskámból a pelletek sem, általában édes, halas és kifejezetten büdös ízvilágban.

Mint a horgászatban szinte semmire, erre sincs tuti recept, hogy mit válassz a ponty csalik közül. Legyen nálad többféle csali, de ne vidd túlzásba. Négy-öt féle csaliból sokkal könnyebb választani, mint 50-ből, ráadásul sokkal olcsóbb is.

Forrás: itt

Szólj hozzá!