Szolunáris naptár

balázsaweben

Updated on:

szolunáris naptár

A szolunáris naptár egy angol ichtiológus, név szerint John Alden Knight megfigyelései alapján készült. A feltalálója több, mint 30 féle körülményt vett figyelembe a vizsgálódásai során, ezek alapján alkotta meg a horgászok számára a szolunáris naptárat. Ahogy egyre inkább szűkítette a figyelembe vehető környezeti tényezőket, három dologra szűkítette le a halak viselkedését befolyásoló környezeti hatásokat. Ez a három hatás a Hold, a Nap és a tenger esetében az apály és a dagály. Ezek alapján készítette el az első szolunáris naptárát 1926-ban.

Szolunáris naptár 2018

A szolunáris naptár 2018-ban, mint minden évben eltérést mutat a korábbiakhoz képest, hiszen befolyásolja a Hold és a Nap mozgása, amelyet a naptári napok nem ugyanúgy követnek minden évben. Erre jó példa a Húvét ünnepe is 🙂 . Néhány napos eltérés minden évben tapasztalható. Az alábbi szolunáris naptárban láthatod az idei évi fogási esélyeidet.

szolunáris naptár
Azért ne vedd készpénznek a szolunáris naptár jóslatát…

Szolunáris táblázat 2018

A szolunáris táblázatban láthatjuk a Hold fázisok alakulását 2018-ban. Hasznos információ ez, a telehold mellett az éjszakai horgászat igazi élmény tud lenni. Szinte nincs szükség lámpára sem, ha ideális az égbolt felhőzöttsége. Ez gyakorlatilag a Holdnaptár, amely a Hold fázisait mutatja. A szolunáris naptárban a várható fogási esélyeket is jelölik.

Szolunáris táblázat 2018
A hold állásának ismerete hasznos lehet- Vigyázzunk a farkasemberekkel 🙂

Szolunáris naptár időkép

Ha horgászni indulsz, pillants rá erre az oldalra, láthatod, hogy milyen a várható horgászidő és a kapásindex a szolunáris naptár alapján. Hasznos még, hogy nem csak a várható fogási indexet mutatja, hanem abban is segít, hogy vigyél e magaddal esernyőt, vagy sapkát. Ami lássuk be, hogy a szolunáris naptárban található információknál is hasznosabbak tudnak lenni.Szolunáris naptár Balaton

Lokális, azaz helyi szolunáris naptár nem létezik. A Hold és a Nap, mindenhol ugyanúgy áll, ez teljesen független a földrajzi elhelyezkedéstől. A Balaton területére ugyanazt a szolunáris naptárat kell figyelembe venni, amely fentebb megtalálható. Magának a szolunáris naptárnak az előrejelzéseit sem kell készpénznek venni. Ne ez határozza meg, hogy elindulsz e horgászni, vagy sem. Ez csak egy megfigyelésen alapuló előrejelzés, amely nem vesz figyelembe sok egyéb más körülményt, amely folyamatosan változik.

Szólj hozzá!