Tisza-tavi horgászat

balázsaweben

tisza-tavi horgászat horgászrend

A tisza-tavi horgászat sok vadvíz kedvelő pecás fantáziáját mozgatja meg. A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, és egyben a mesterséges tavak között a legnagyobb is. Területe 127 négyzetkilométer, mely változatos kialakulású. Szigetek, holtágak, csatornák egyaránt megtalálhatóak a területén. Hossza 27 kilométer, átlag mélysége 1,3 méter. A legmélyebb pontja 17 méter. A Tisza folyamának szabályozása miatt hozták létre, a feltöltését 1990-ben fejezték be. Mára a tisza-tavi horgászat igen népszerű lett, köszönhetően annak, hogy nem csak a horgászok, de családtagjaik is találnak maguknak bőven kikapcsolódási, pihenési lehetőséget.

A teljes terület Natura 2000 terület, az UNESCO Világörökségének része, illetve a Hortobágyi Nemzeti Part bemutató területe. A Tisza-tó környékén madárrezervátum is található. Egyedülálló állat- és növényállománnyal rendelkezik, közel 50 féle halfajjal találkozhatunk a horgászat során. Ha odalátogatnál fokozottan ügyelj arra, hogy ne hagyj magad után olyan dolgot, amely nem odavaló!

Tisza-tó horgászhelyek

A tisza-tavi horgászat egyik legkedveltebb fajtája a csónakos horgászat. A tó környékén lehetőség van akár csónakot bérelni, de a környéket jól ismeri horgásztúra vezetőt is felfogadhatunk. Természetesen mindkettőnek meg van a maga ára. Ha igazán eredményes horgászatot szeretnénk, és megengedhetjük, érdemes igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat. A Tisza-tó horgászata mint minden vadvíz horgászata esetén akkor eredményes igazán, ha segítséget tudunk kérni egy, a helyeket jól ismerő horgásztól. És persze ha a halak is szeretnének minket megajándékozni egy felejthetetlen horgászélménnyel. Ha a Tisza-tó horgászat szempontjából nem adná azt, amit elvárnánk, a gyönyörű környezet kárpótolni fog az esetleges szerényebb fogásért.

tisza-tavi horgászat horgászhelyek
Izgalmas csónaktúrákon vehetünk részt, szinte már dzsungelban érezve magunkat

 

Tisza-tó horgászhelyek – Holtmedrek

A páratlan szépségű holtmedrekben találkozhatsz számos ritka növényfajtával, mint például a vízfelszínen úszó, sárga virágú tündérrózsa. Bár csábító lehet egyet-egyet leszakítva hazavinni, azonban ne tedd, mert védett növényfaj. A holtmedrek horgászata során találkozhatsz még a szintén védett dankasirállyal, vagy a horgászok egyik fő ellenségével, a kárókatonával. Ha a természet abban a kegyben részesít, akár egy réti sast is megcsodálhatsz.

tisza-tavi horgászat abádszalók
A Tisza-tavon számos madárfaj él, igazi ritkaságokkal is találkozhatunk

A víz alatt sem unalmasabb az élet. A sekélyebb, vízinövényben gazdag részeken találkozhatsz vörösszárnyú keszeggel, ezüstkárásszal, sajnos a törpeharcsával is, de akár a védett halak közé tartozó szivárványos öklét is megtalálhatod itt. A mélyebb vizeken dévérkeszegre, bodorkára is számíthatsz. És ahol a vörösszárnyú keszeg és a bodorka találkozik a hínárral, ott jó eséllyel próbálkozhatsz csukára is. E két halfaj, kiváltképp a vörösszárnyú keszeg, a csuka egyik kedvenc táplálékhala.

Tisza-tó horgászhelyek – Öblítőcsatornák

Az öblítőcsatornák a Tisza és a tározó közötti hajóközlekedés, és a víz utánpótlás megoldása miatt készültek el. Ezek végén zsilip található, amelyet elzárnak, ha sok hordalékot hozna magával áradáskor a folyó. Az itt található halfajok főképp áramláskedvelő halak. Találkozhatsz itt többek között süllővel, keszegfélékkel, ezüstkárásszal, balinnal. A partot szegélyező fák kedvelt helyei a harcsáknak is, ívóhelyeiket itt alakítják ki. Megközelítésük csak csónakkal lehetséges, de csónakkal lehet találni olyan szakaszt, ahol a partról történő horgászat is megoldható.

tisza-tavi horgászat
Egyszerűen mesébe illően gyöngyörű

Tisza-tó horgászhelyek – Tározótér

A tisza-tavi horgászat egyik legkedveltebb helyszíne a tározótér, mely a legnagyobb vízfelület. Tulajdonképpen a Tisza gátakkal határolt és elárasztott hullámtere . A vizet kisebb részekre tagolják a nád és gyékény foltok. Számos madárfaj költ itt, a réti héja, a récefélék, vizi tyúk és a bütykös hattyú is.

A víz alatt keszegfélékkel, compóval, ponttyal, kárásszal, törpeharcsával, naphallal. Ragadozók közül a csuka és a sügér a legjellemzőbb ezen a részen. A tározótér könnyen megközelíthető, és mélysége sem nagy. Csónakból és partról egyaránt lehet horgászni, vízmozgása általában csekély.

 Tisza-tavi horgászat – Abádszalók, Poroszló, Sarud

A tisza-tavi horgászat legkiemelkedőbb helyei közé tartozik Abádszalók, Poroszló és Sarud. Itt számos lehetőséget találunk csónakbérlésre, napijegy váltásra. Könnyen találhatunk itt szállást is, persze előzetes foglalás alapján. Ha horgásztúrára mennénk, egészen biztosan találunk egy túravezetőt, aki segít elcsípni életünk halát a Tisza-tavon.

Nem csak a horgászok, de a nyaralók, kirándulók is jól érezhetik magukat ezeken a településeken. Számos látnivaló, érdekesség várja az ide látogatókat. Megtalálható minden, ami egy jó nyaraláshoz szükséges. Strandok, csónaktúrák és természetesen a kérészek rajzása, a tiszavirágzás is megfigyelhető itt, ha jókor érkezünk.

tisza-tavi horgászat poroszló
Fenséges látvány tárul elénk, ha a Tisza-tóra látogatunk

Tisza-tavi horgászat –  Tisza tó horgászrend 2018

Mint a legtöbb horgászhely esetében, a tisza-tavi horgászhelyeknél is területi horgászrend van érvényben. Ez több esetben is eltér az általános horgászrendtől, mindenképpen olvasd el, mielőtt elkezded a tisza-tavi horgászatot. Számos, a kiemelkedő környezeti adottságot védő szabályt hoztak a tó fenntartói. Ezek közül több a csónakos horgászatra vonatkozik. A Tisza-tavi horgászrend 2018-ban érvényes előírásait ide kattintva megtalálhatod.

A Tisza-tó egy csodálatos hely. Nem csak kiemelkedő halállományával, hanem a csodálatos állat- és növényvilágával is felhívja a figyelmet a természetkedvelők körében. Tökéletes helyszín a pihenésre, a természet nyugalmával és tökéletességével. Egy igazán pihentető, feltöltődést adó nyaralást lehet eltölteni a Tisza-tavon. Ha teheted, mindenképp látogass el a Tisza-tóra!


Forrás: sporthorgasz.eu

Szólj hozzá!