Method végszerelék készítése

balázsaweben

method végszerelék készítése

A method feeder napjainkban az egyik legnépszerűbb horgászati módszer. A nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Egy method végszerelék készítése sem igényel különösebb jártasságot a horgászatban. Természetesen ezt is lehet túlkombinálni, és lehet variálni. A method végszerelék készítéséhez azonban alapvetően elegendő egy forgó megkötésének, és egy csalitüske kötésének ismerete.

Többféle method végszereléket készíthetünk, itt az egyik legegyszerűbb megoldást mutatjuk be. Nevezhetjük fél fix szereléknek is, hiszen a kosár olyan kialakítású, hogy megfelelő méretű forgóval az önakasztás végbe fog menni. Ez a methodra amúgy is jellemző, véleményem szerint teljesen felesleges megütköztetni a kosarat. 

Fél fix method végszerelék

A fél fix method végszerelék készítése nem igényel sok eszközt. Kelleni fog egy method kosár, egy forgó, vagy egy gyorskapocs, valamint egy horogelőke. Én általában forgót használok. Nincs különösebb oka, ritkán használom a gyorskapcsokat. A method kosár kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy annak alsó felébe bele tudjuk húzni a forgót. Ezeket általában forgóval együtt árusítják. Ha nincs ilyen kosarunk, egy gumi ütközőt is fűzhetünk a kosár fölé, ez kapásnál el fog ugyan csúszni, de az akadás biztos lesz. Felesleges hatalmasat bevágni.

Method végszerelék készítése

  • A method végszerelék elkészítéséhez mindössze egy kosárra és forgóra vagy gyors kapocsra lesz szükséged
method végszerelék készítése első lépés
Mindössze ennyire lesz szükséged, plusz egy horogelőkére
  • Ha van, távolítsd el a gumi kúpot a kosár tetejéről. Így jóval egyszerűbb dolgod lesz amikor átfűzöd a zsinórt
method végszerelék készítése második lépés
Vedd le a kosár tetején található gumi kúpot, így jóval könnyebb befűzni a zsinórt
  • Vezesd át a zsinórt a gumikúpon és a kosáron, majd kösd fel a forgót. Én itt monofil zsinórra készítettem, és clinch csomót használtam. Ha fonott zsinórra készíted a method végszereléket, javaslom, hogy ezt a kötést használd.
method végszerelék készítése harmadik lépés
Fűzd át a zsinórod a gumi kúpon, majd a kosáron
  • Miután ezzel megvagy, húzd vissza a gumikúpot a kosárra.
method végszerelék készítése negyedik lépés
A gumikúpot húzd vissza a helyére, és kösd fel a forgót

Szint már kész is a method végszerelék készítése, már csak két lépés van. Ha a kosarad ilyen kialakítású, mint ami a képen van, húzd bele a forgót a kosárba. Ezzel garantált az akadás, de egy szakadásnál csak a forgót viszi majd a hal.  A kosarat nem kell cipelnie.

method végszerelék készítése
A forgót húzd bele a kosár alján található gumiba, így kapáskor garantáltan akad
  • Utolsó lépésként ha forgót használsz, hurkold bele a horogelőkét, ha gyors kapcsot, akaszd bele. És fogj vele sok szép halat!
method végszerelék készítése utolsó lépés
Ha sima forgót használsz, hurkold bele az előkét.

Előke hossza

A method feederezésben talán az előke hosszán van a legnagyobb vita. Van aki szerint 8 centi, van aki szerint 15. Én a kettő között szoktam mozogni, a 10-12 centis előke többnyire mindig jó. Nincs erre „method előke hossz törvény” még ha sokan így is gondolják, mert egyszer valaki azt mondta. Próbálgatni kell, mint a horgászatban mindent, ettől szép. 

Szólj hozzá!