Újra kell vizsgázni a 2019 óta nem regisztrált horgászoknak

balázsaweben

Újra kell horgászni a nem regisztrált horgászoknak

Változtattak az állami horgászvizsgát igazoló dokumentumok elfogadásában 2024 január 1-től. A változás azokat érinti, akik 2019 január 1. azaz a horgász regisztráció kötelező bevezetése óta nem regisztráltak a HORINFO rendszerébe. . A változások valószínűleg kevés horgászt érintenek. A MOHOSZ és a Horgászjegy Kft tájékoztatását a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség osztotta meg, amelyet változatlan formában közlünk:

Ahhoz, hogy valaki horgász lehessen és a horgászati jogosultsághoz szükséges iratokat (állami horgászjegy, területi jegy) ki tudja váltani a MOHOSZ HORINFO szakrendszerébe legelőször regisztrálnia kell, majd ki kell váltania a Magyar Horgászkártyát.

Ahhoz, hogy az állami horgászjegy is megvásárolható legyen, a horgásznak horgászvizsgát kell tennie, vagy igazolnia kell hiteles dokumentummal az állami horgászvizsga (továbbiakban: horgászvizsga) meglétének tényét.

A 2024. január 1-jétől hatályos jogszabályváltozás meghatározza, hogy ez évtől a horgász milyen dokumentummal tudja csak igazolni a horgászvizsga tényét, amennyiben ilyen dokumentummal nem rendelkezik, akkor a horgászvizsgát kell tennie.

Mit jelent a jogszabályváltozás?

A jogszabályváltozás azt határozta meg, hogy 2024. január 1-jétől horgászvizsgát igazoló dokumentumként csak és kizárólag a 2019. és 2020. években tett („papír” alapú) horgászvizsga fogadható már csak el, annak horgász általi hiteles bemutatása és a HORINFO szakrendszerbe történő beazonosítható feltöltésével.

A jogszabály kitér arra is, hogy ezen dokumentum mellett a 2019. év után kiváltott állami jegy bemutatása is igazoló dokumentum lehet, de ez irreleváns, hiszen aki 2019. utáni állami jegyet mutat be, azon horgász már a HORINFO szakrendszeren keresztül váltotta ki azt, melyet nem tudott megtenni korábbi szakrendszerbe történő regisztráció és horgászvizsga igazolás nélkül.

Kiket nem érint a változás?

Fontos a különböző média és egyéb fórumokon megjelent hangulatkeltő információkat cáfolni és egyértelműen meghatározni, hogy a jogszabályváltozás a horgászoknak csak csekély számát érinti, szó sincs arról, hogy a MOHOSZ a horgászokat új vizsga letételére kötelezné.

A változás egyáltalán nem érinti, így „új” vizsgakötelezettsége nincs azon horgászoknak:

 1. akik a HORINFO szakrendszer 2019. évi indulása óta a szakrendszerben már regisztráltak és a 2019-2023. évek valamelyikében állami horgászjegyet váltottak (így a horgászati előzményeik, benne a horgászvizsga is elismerésre került),
 2. akik 2019. és 2020. években horgászvizsgát tettek és a „papír” alapon biztosított horgászvizsga bizonyítvány nem került rögzítésre ezidáig a szakrendszerbe, (ezen vizsgabizonyítványok továbbra is elfogadásra kerülnek).

Kinek kell 2024. január 1-jétől elektronikus horgászvizsgát tennie?

 1. Az új horgászjelölteknek, akiknek semmiféle horgászati előzménye nincs (nem regisztráltak a HORINFO szakrendszerben, nem tettek korábban horgászvizsgát),
 2. Azon horgászoknak, akik az elmúlt 6 évben (2019. január 1-jét követően) nem regisztráltak a HORINFO szakrendszerben. Ezen horgászok 2019. év előtti horgászvizsgái, állami jegyei nem kerülnek a továbbiakban elfogadásra és nem is kerülhetnek a MOHOSZ szervezetrendszerébe tartozó egyesületek és azok értékesítési pontjai által sem elfogadásra.

Ilyen esetben a HORINFO szakrendszerbe ezen korábbi dokumentumok feltöltése tilos, a horgásznak elektronikus vizsgát kell tennie. Ennek fő oka az elmúlt évek jogszabályi változásaiban keresendő. Ez alól kivétel a II. bekezdés 2. pontjában szereplő azon horgász, aki a 2019. és 2020. években igazolni tudja, hogy horgászvizsgát tett.

A jogszabályi megfelelősség szerinti dokumentum feltöltések ellenőrzése

A MOHOSZ a HORINFO szakrendszerbe történő dokumentumfeltöltést a szakrendszer által biztosított logolás útján ellenőrzi és a horgászokat vizsgára kötelezheti, a rendelkezést be nem tartó egyesület és értékesítési pont felé pedig a MOHOSZ Választmányának szankciós rendelkezési szerint eljárást kezdeményezhet.

Fentieket összefoglalva: a MOHOSZ szervezetrendszerébe tartozó valamennyi egyesület és azok értékesítési pontjai a jogszabályi megfelelőség érdekében horgászvizsgát igazoló dokumentumként csak és kizárólag a horgász által 2019- 2020. években tett és általa hitelesen igazolt, a HORINFO szakrendszerbe beazonosítható módon feltöltött horgászvizsga bizonyítványt fogadhatnak el!

Amennyiben fentiekben foglaltakkal kapcsolatban kérdés merülne fel, keresse bizalommal a Horgászjegy Kft. Ügyfélszolgálatát, ahol munkatársaink készséggel állnak mind a horgászok, mind pedig a horgászegyesületek rendelkezésére.

“Újra kell vizsgázni a 2019 óta nem regisztrált horgászoknak” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Adj Isten,jó napot kjvánok.Rögvest feltennék egy kérdést.Hogy a külföldi horgászoknak is kell-e vizsgázni?Én még soha nem váltottam horgász engedélyt Magyarországon.Ugyanis az öreg Komárom lakosa vagyok már nagyon rég óta.Hát Köszönöm előre is a bizalmat,amit ezek szerint szerény személyem iránt tanusít.

  Válasz
 2. Tisztelt Döntéshozók!
  63 éves vagyok. 6 éves korom óta horgászom. Annak idején én is azon horgászok közé tartoztam, akik letették a kötelező szóbeli horgászvizsgát, a Nagybudapesti Horgászegyesület Váci utcai irodájában de ennek pontos dátumára nem emlékszem. HORGÁSZIGAZOLVÁNYOM SZÁMA 002037! Tehát tényleg az elsők között voltam. Megváltozott családi , és egészségi állapotom miatt sokáig nem hódoltam kedvenc hobbimnak, de most eljött az ideje, hogy ismét pecázhassak. De ezt sajnos nem tehetem, mert nem felelek meg az elvárásoknak. Azon elvárásoknak, melyeket olyan személyek, vagy hivatalok hoztak, akik talán a halászlét is csak megrendelni tudják, az igazi pecáról pedig semmit sem tudnak- Nem sorolom az igazi horgászok közé a radaros, etetőhajós, önbevágós felszereléssel -sporthorgásznak öltözött – újgazdag reklám pecásokat, akiket a szponzorok milliókkal támogatnak, hogy eladhatóvá tegyék a sok szart, amit árulnak. -ezért bocsi-
  Tehát gratulálok mindazon döntéshozónak, akik fizetésért megnehezítik azok életét, akik nem szeretnének, csak pecázni- hagyományos engedéllyel, és hagyományos módszerekkel.

  Válasz

Szólj hozzá!