Zajlik a kárókatonák kilövése a szövetségek vizein

balázsaweben

kárókatona gyérítés a szövetségi vizeken

Mint minden évben, a hideg, téli időjárás beköszöntével megjelennek hazánkban a nagy kárókatonák vonuló csoportjai, melyek telelni jönnek hazánkba. Az érkező madarak komoly fejtörést jelentenek a horgász szövetségeknek, tógazdáknak és haltermelőknek egyaránt. A „fekete sereg” megjelénésével igen komoly károkat képes okozni.

Néhány éve még védett madárnak számított, azonban mára gyéríthető az állománya, amellyel a szövetségek rendszeresen élnek is. A gyérítési munkálatok nem könnyűek, a madarak megszokták már, hogy ellenségként tekintenek rájuk, így becserkészésük nehéz. Az utóbbi időszakban a KHESZ és a KTVHESZ területeiről számoltak be kárókatona gyérítésről.

Kárókatona gyérítés a Tiszán

Január 15-én tartott kárókatona vadászatot a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, melynek során 5 pélányt sikerült terítékre hozniuk a vadászaton résztvevőknek. A gyérítés a későbbiekben tovább folytatódik majd.

Kárókatona gyérítés a KHESZ vizein

A KHESZ halőrei a Sebes-, Berettyó- és Kettős-Körös felső szakaszán, valamint a Kettős-Körös középső szakaszán végezték a kárókatona riasztását és gyérítését. A vadászat két napon át tartott, egyik nap 11, míg a következő napon 14 kárókatona került terítékre.

Miért problémásak a kormoránok?

A kárókatonák, vagy más néven kormoránok igen nagy károkat képesek okozni a halállományban. A hideg idő beköszöntével rendszeresen megjelennek a vizeken, és az összeverődött halakat ritkítják. Igen falánk madárfajta, egy egyed naponta akár a saját testsúlyának megfelelő mennyiségű halat képes elfogyasztani.

Nem a legügyesebb vadász, így az elfogyasztott zsákmányán felül sok halat csak megsebez, ezzel károsítva a halállományt. Sokáig védett madárfaj volt, azonban néhány éve engedélyezték ritkításukat, csökkentve az általuk okozott károkat. A kárókatona gyérítés hatékonyságáról és szükségességéről megoszlik a horgászok és a természetvédelmi szakemberek álláspontja. Egyesek szerint az utolsó példányt is ki kellene irtani, míg mások a vadászatának szükségességét is megkérdőjelezik.

Szólj hozzá!