Új módszerrel próbálkoznak a törpeharcsák ellen a Balatonon

balázsaweben

törpeharcsa balaton

A Balatonon a törpeharcsa állománya az elmúlt néhány évben jelentősen megnövekedett, így már egy jó ideje próbálják csökkenteni az invazív halak számát a Magyar tengeren. A Balatoni Hal szakemberei folyamatosan különféle módszereket alkalmaznak, hogy amelyekkel sikeresen távolíthatják el a nem kívánt halakat a vízből. Az eddig jól bevált módszerek helyett, a tavalyi év végén egy új elképzelést próbáltak ki a csopaki kikötőben. – számolt be a Balatoni hal. 

Az eddigi törpeharcsa gyérítési munkák során a halakat varsákkal, elektromos halászgéppel, dobóhálóval, és az ivadékok esetén merítőhálóval is végezték. Utóbbira a horgászokat is biztatták, merítsenek ki annyi ivadékot, amennyit csak tudnak, hogy minél kevesebb maradjon az apró, mohó, szúrós halból.

A csopaki hajókikötőben figyeltek fel a horgászok és a szakemberek egy hatalmas méretű törpeharcsa rajra, melynek nagy részét szerették volna egyszerre eltávolítani. Az elképzelés megvalósításához egy eddig, a törpeharcsa halászatára még nem használt módszert alkalmaztak, a kerítőhálót. A tervek szerint  az elektromos halászgéppel megriasztják a halakat, amelyek a hálóba akadnak majd.

Az elképzelés működött is, bár a halak nagy mennyiségben akadtak a hálóba, de a legnagyobb részük nem törpeharcsa volt. A törpék több más halfajjal együtt tanyáztak a nagyméretű hajó alatt, amelyek a törpeharcsák alatt helyezkedtek el. Így nem láthatták, hogy a mélyebb vízben már nem törpék, de más halak is vannak. A fogásban főleg vágódurbincs, kis süllők, keszegfélék és sügerek voltak.

A lehető legkíméletesebb módon részletekben kiemelték a fogást, és eltávolították a törpeharcsákat, amelyeket elszállítottak. A törpeharcsa kifogott mennyisége ugyan elmaradt az elképzelésektől, de hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a későbbi gyérítési munkálatokra.

A Balatoni Hal szakemberei azt kérik a csopaki horgászoktól, hogy kérésük ellenére, most ne zavarják a videóban látható hajó alatt összegyűlő törpeharcsákat. A szakemberek a későbbiekben ismételten megpróbálják majd a kerítőhálós módszert alkalmazni a most szerzett tapasztalatok felhasználásával, amelyhez szükséges, hogy a rajt ne bolygassák.

Szólj hozzá!