halvedelem

Korábban már beszámoltunk arról a nem mindennapi esetről, amikor egy pest megyei horgásztóban fogott halról a facebookon megosztott kép alapján megállapították, hogy az korábban a Tisza tó lakója volt, és illegálisan került a horgásztóba.

A NÉBIH szakértők bevonásával és a bejelentő segítségével egyértelműen azonosított (részletekért kattints ide). A képen szereplő nagytestű pontyot egyedi azonosító jelei alapján (pikkelyhibák, testarányok) tudták beazonosítani. Példaértékű, milliós bírságot kapott a tógazda, és kötelezték arra, hogy visszaszállítság a halat eredeti élőhelyére. (erről ide kattintva olvashatsz)

Óriásira nőtt gyönyrű ponty

A NÉBIH így számol be az esetről:

2018 tavaszán került a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) látókörébe az az ismert közösségi oldalon közzétett fénykép, amelyen az egyik Pest megyei bányatóból kifogott, 31,9 kg súlyú tőponty látható. A sajátos pikkelyrajzolat-rendellenességgel bíró egyedről és annak engedély nélkül történt áttelepítéséről korábban a Nébih honlapján adtunk hírt.

Egyéni hibajegyei alapján azonosították be a halat

Az érintett Pest megyei vízterület halgazdálkodásra jogosultjával szemben időközben több eljárás is lezajlott. A Nébih mára mindegyik eljárást véglegesen lezárta, s azok eredményeként – számos szabálytalanságot figyelembe véve – összesen 3 millió forint halgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőt. A ponty egyedet a Nébih hatósági zár alá vette, továbbá kötelezte a halgazdálkodásra jogosultat, hogy a halat sértetlenül szállítsa vissza az eredeti élőhelyére.

Úton a szabadság felé

A hatóság, a Pest megyei horgásztóban élő halállomány védelme érdekében olyan intézkedést hozott, amely lehetővé tette az érintett egyed eredeti élőhelyére történő visszaszállítását, ugyanakkor nem veszélyeztette a tóban élő más egyedek egészségét és biztonságát. Bár a Nébih közigazgatási döntésében előírt visszaszállítás így később történhetett meg, 2019. március 7-én éjszaka épségben megérkezett eredeti élőhelyére a pontyóriás. Átvételében és visszaengedésében a halgazdálkodásra jogosult Tisza-tavi Közhasznú Nonprofit Kft. is hathatós segítséget nyújtott.

A tó weboldalán is beszámoltak a történetről:

2019.03.07.-én az esti órákban 19-órakor sikerült a ” híres halat” megfogni a tavon dolgozó halőr kollégánknak! Azonosítás utánteljes bizonyossággalállítható, hogy nevezett hal került horogra, ezt a 2015-ben beültetett chip kódja is bizonyítja!Eztkövetően értesítettükNébiháltal megadott személyt az előzetesen kapott telefon számon, elmondtuk,hogy a halhorogra került, szeretnénk még az éjszaka folyamán visszaszállítani, mivel nem tudjuk hosszú ideig biztonságosan tárolni! Megkaptuk minden információthová és kinek kell átadni. Este 22-óra magasságában elindultunbiztonságos tartályban szállítva a  halat a Tó tulajdonosa és  a Tógazda kíséretében!Éjfél után megérkezve kétfő Nébih halőr és egy fő hal biológus várta a szállítmányt a helyszínen! Természetesen beazonosítás  a helyszínen is megtörtént,amit a fenti személyek igazoltak, jegyzőkönyvben közösen rögzítettük.Sok- sok fotó  és videó felvételt követően hajnali 1-óra magasságában Nébih halőrei a vízbe eresztették  a  halat

Reméljük még hosszú élete lesz régi új élőhelyén

Így a híressé vált lopott hal története véget ért. Sajnos, ez feltehetően csak csepp a tengerben, és jó néhány természetes vízből illegálisan áttelepített hal lehet az országban különböző horgásztavakban. Többek azt nehezményezik, hogy ebben a tóban biztonságban lett volna a hal. Ha a Tisza tóból kifogják, a hatályos horgászrend értelmében akár haza is vihetik elfogyasztani.

Szerinted melyik a jobb? Egy 2 hektáras táplálékszegény tóban élni egy pontynak, vagy egy Tisza tó méretű természetes vízben azzal az eséllyel, hogy olyan horgász fogja ki, aki megeszi?

A Nébih továbbra is várja a horgászattal, halászattal kapcsolatos jogsértések bejelentését az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen. Támogatásuknak köszönhetően több hasonló ügyben is nyomon vagyunk!

Forrás: NEBIH és az érintett tó weboldala

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..