A lopott ponty történetének happy end lett a vége

balázsaweben

halvedelem

Korábban már beszámoltunk arról a nem mindennapi esetről, amikor egy pest megyei horgásztóban fogott halról a facebookon megosztott kép alapján megállapították, hogy az korábban a Tisza tó lakója volt, és illegálisan került a horgásztóba.

A NÉBIH szakértők bevonásával és a bejelentő segítségével egyértelműen azonosított (részletekért kattints ide). A képen szereplő nagytestű pontyot egyedi azonosító jelei alapján (pikkelyhibák, testarányok) tudták beazonosítani. Példaértékű, milliós bírságot kapott a tógazda, és kötelezték arra, hogy visszaszállítság a halat eredeti élőhelyére. (erről ide kattintva olvashatsz)

Óriásira nőtt gyönyrű ponty

A NÉBIH így számol be az esetről:

2018 tavaszán került a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) látókörébe az az ismert közösségi oldalon közzétett fénykép, amelyen az egyik Pest megyei bányatóból kifogott, 31,9 kg súlyú tőponty látható. A sajátos pikkelyrajzolat-rendellenességgel bíró egyedről és annak engedély nélkül történt áttelepítéséről korábban a Nébih honlapján adtunk hírt.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Egyéni hibajegyei alapján azonosították be a halat

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Az érintett Pest megyei vízterület halgazdálkodásra jogosultjával szemben időközben több eljárás is lezajlott. A Nébih mára mindegyik eljárást véglegesen lezárta, s azok eredményeként – számos szabálytalanságot figyelembe véve – összesen 3 millió forint halgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőt. A ponty egyedet a Nébih hatósági zár alá vette, továbbá kötelezte a halgazdálkodásra jogosultat, hogy a halat sértetlenül szállítsa vissza az eredeti élőhelyére.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Úton a szabadság felé

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

A hatóság, a Pest megyei horgásztóban élő halállomány védelme érdekében olyan intézkedést hozott, amely lehetővé tette az érintett egyed eredeti élőhelyére történő visszaszállítását, ugyanakkor nem veszélyeztette a tóban élő más egyedek egészségét és biztonságát. Bár a Nébih közigazgatási döntésében előírt visszaszállítás így később történhetett meg, 2019. március 7-én éjszaka épségben megérkezett eredeti élőhelyére a pontyóriás. Átvételében és visszaengedésében a halgazdálkodásra jogosult Tisza-tavi Közhasznú Nonprofit Kft. is hathatós segítséget nyújtott.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

A tó weboldalán is beszámoltak a történetről:

2019.03.07.-én az esti órákban 19-órakor sikerült a ” híres halat” megfogni a tavon dolgozó halőr kollégánknak! Azonosítás utánteljes bizonyossággalállítható, hogy nevezett hal került horogra, ezt a 2015-ben beültetett chip kódja is bizonyítja!Eztkövetően értesítettükNébiháltal megadott személyt az előzetesen kapott telefon számon, elmondtuk,hogy a halhorogra került, szeretnénk még az éjszaka folyamán visszaszállítani, mivel nem tudjuk hosszú ideig biztonságosan tárolni! Megkaptuk minden információthová és kinek kell átadni. Este 22-óra magasságában elindultunbiztonságos tartályban szállítva a  halat a Tó tulajdonosa és  a Tógazda kíséretében!Éjfél után megérkezve kétfő Nébih halőr és egy fő hal biológus várta a szállítmányt a helyszínen! Természetesen beazonosítás  a helyszínen is megtörtént,amit a fenti személyek igazoltak, jegyzőkönyvben közösen rögzítettük.Sok- sok fotó  és videó felvételt követően hajnali 1-óra magasságában Nébih halőrei a vízbe eresztették  a  halat

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Reméljük még hosszú élete lesz régi új élőhelyén

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Így a híressé vált lopott hal története véget ért. Sajnos, ez feltehetően csak csepp a tengerben, és jó néhány természetes vízből illegálisan áttelepített hal lehet az országban különböző horgásztavakban. Többek azt nehezményezik, hogy ebben a tóban biztonságban lett volna a hal. Ha a Tisza tóból kifogják, a hatályos horgászrend értelmében akár haza is vihetik elfogyasztani.

Szerinted melyik a jobb? Egy 2 hektáras táplálékszegény tóban élni egy pontynak, vagy egy Tisza tó méretű természetes vízben azzal az eséllyel, hogy olyan horgász fogja ki, aki megeszi?

A Nébih továbbra is várja a horgászattal, halászattal kapcsolatos jogsértések bejelentését az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen. Támogatásuknak köszönhetően több hasonló ügyben is nyomon vagyunk!

Forrás: NEBIH és az érintett tó weboldala

“A lopott ponty történetének happy end lett a vége” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Remelem egyszer majd az ilyen balfasz szenteskedo hozzallas utan az igy septiben visszavitt hallal egyutt valami tisztesseges ragaly is attelepitesre kerul es orulhettek, milyen helyesen es korrekten jartatok el… A konzervdoboz surusegu halastavi halallomany koztudottan a fertozesek, eloskodok melegagya. Olyanoke is, amik esetleg mas, tavoli orszagbol erkeztek ellenorizetlenul, hiszen a jelen cikk is illegalis telepitesrol szamolt be(a „togazda” valoszinuleg nagyiparban uzte a halbeszerzest). Hihetetlen, hogy tobb, az ugyben eljaro hivatal, szervezet, hatosag ennyire nem lat messzebbre a sajat orranal. Vilagmeretu jarvanyok pusztitanak pontosan az osszevissza torteno telepitgetesektol es nem csak halak, de pleldaul halak altal hordozva keteltuek is veszelyben vannak(ertsd:fajok halnak ki a faszba!!!Chytrid gomba megvan peldaul?!?!?), invaziv idegen fajok veszik el az eletteret, taplalekot (naphal, törpeharcsa, alsobb rendu vagy akar planktonikus meretu allatokrol nem is beszelve). Ezek a kartevok pont az ilyen okostonik miatt vannak jelen es kesztetnek remenytelen kuzdelemre.
    Ugyhogy hajra, egy darab szaros pontyert veszelyeztessetek egy egesz okoszisztemat csak hogy nektek legyen igazatok es „helyesen” jarjatok el. Itt nem lehet etikai szempontokat figyelembe venni, sokkal nagyobb a tet, de ha mindenaron valami jot akartok tenni legkozelebb, akkor ket valasztas van azzal kapcsolatban, hogy mi legyen egy ilyen hal sorsa, ha mar nem maradhat az uj helyen. Az egyik: hozzaerto allatorvosok altal eloirt kezeles karantenban, majd ha minden oke vele akkor visszatelepites az eredeti helyere, a masik: bogracsba vele azonnal es lobogjon az a halaszle…!

    Válasz

Szólj hozzá!