Facebookon árulta a halat, komoly bírságot kapott

balázsaweben

A közösségi média használata során többen is fennakadtak a hatóság hálójában az utóbbi időben. Bukott már le tógazda lopott ponttyal, de a saját tavát telepítő horgász is került már így a hatóságok látókörébe.

A mostani eset során egy balatoni horgász gondolta azt, hogy jó ötlet a fogott pontyokat a facebookon eladásra kínálni. Mint kiderült, nem járt jól. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt egyik munkatársa felfigyelt egy balatoni horgász csoportban megosztott bejegyzésre, mely a „halárus” ténykedéséről szólt.

Mivel a Zrt-nek nincs jogosultsága próbavásárlást végezni, így a NÉBIH munkatársait értesítették az esetről. Az ellenőrök felkeresték a hirdetőt, és próbavásárlás során vásároltak tőle öt darab, összesen 11,37 kilogramm súlyú tisztított, fagyasztott pontyot. A pontyokat az eladó 1000 forint/kg áron, 11 300 forintért árulta.

A hirdetés, ami felkeltette az ellenőrök érdeklődését

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

A vásárlást követően eljárást indítottak ellene, amelynek során 100 000 forint halvédelmi bírságot szabtak ki az illegális halárusra. A horgász amúgy minden, a horgászatra feljogosító okmánnyal rendelkezett, a fogási naplójába a halak beírásra kerültek, engedélyét is megtarthatta. A horgászati előírásokat nem sértette meg.

A halak származásáról fogási tanusítványt nem tudott átadni, és a haltermék nyomonkövethetőségét biztosító nyilvántartást sem tudott bemutatni. A fogott halakat ugyanis csak e tanusítvány kiállítása mellett szabad kereskedelmi forgalomba hozni. Fogási tanusítványt pedig kizárólag halászati engedéllyel rendelkező személy állíthat ki.

Saját vállalkozás? Nem, csak jó a fogás a Balcsin.

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

A halárus nem rendelkezett halászati engedéllyel, a horgászengedély megléte pedig nem jogosít fel a zsákmány kereskedelmi forgalomba hozatalára (értékesítésére). Az eset, mint a legtöbb ilyen, megosztja a horgásztársadalmat. A horgászok egyik fele elítéli a hal értékesítését, és örül a szankciónak. A másik fele pedig soknak tartja, vagy nem ért egyet a büntetéssel.

Neked mi a véleményed? Túl szigorú büntetést kapott, vagy éppen megfelelőt a szabályszegő horgász?

Forrás: NÉBIH

 

“Facebookon árulta a halat, komoly bírságot kapott” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Lehet, hogy nem mindenki ért velem egyet, büntetés talán szigorú, de egy „ízig-vérig” horgász nem anyagi javakért lett a horgász társadalom tagja. Ha tiszteletemjeléül megajándékozok egy barátomat a fogott „zsákmány” – ból ez egy szép és jó
  dolog de ha azért horgászok hogy anyagi javakhoz jussak…..? Etikátlan!

  Válasz
 2. Menjenek a Nebihesek a privilegizált elitet ellenőrizni. Szégyen ezek a középkori módszerek. Akkor még a halfogó jobbágyot kivégezték !

  Válasz
 3. Menjenek a Nebihesek a privilegizált elitet ellenőrizni. Szégyen ezek a középkori módszerek. Akkor még a halfogó jobbágyot kivégezték !

  Válasz
 4. Ha legalisan fogta akkor miert nem adhatja el? Lehet, hogy helyes ha nem adhatja el, csak nem ertem miert nem. De nem ertem, hogy miert kell arra kenyszeriteni, hogy megegye (az ugye legalis), ha egyszeruen nem ehes eppen?

  Válasz
  • Mert a horgászat rekreációs célú sport, nem kereskedelmi tevékenység. Bármilyen élelmiszert értékesítenél, több szakhatósági engedéllyel rendelkezni kell(ene), adózni a bevételből, stb. De ez csak a kisebbik problémája lenne, a nagyobbik azzal volna, hogy boldog, boldogtalan fogná a halat bolond módra és adná el. Nem kényszerít senki sem arra, hogy akkor is elvidd a halat, ha nem vagy éhes. Nyugodtan visszaengedheted.

   Válasz
   • Koszi, ez jogos. Ugyanakkor nem ertek egyet azzal, hogy csak rekreacios celu sport volna. Szerintem igenis fontos resze a horgaszasnak az is, hogy megmaradjon a tarsadalomban a tudas, hogy hogyan kell halat fogni, megha ma mar ez kicsit foloslegesnek is tunik, hiszen ma mar jellemzoen megveszed a boltban az eteledet.
    De pl. a 2. vh idejen nagyon sokan azert maradtak eletben Magyarorszagon mert egyszeruen kimentek az erdobe az lottek maguknak ennivalot, mert mas modszer nem volt. Ahogy alakulnak a dolgok Europaban lehet jol fog jonni majd meg a tudas, hogy az egyen hogy is tud egyedul elelmet (pl. hal) szerezni. Es akkor mar persze nem az lesz a kerdes, hogy eladhatja-e. De most nyilvan nem tartunk ott, szoval a mostani helyzetre elfogadom a valaszod, koszi.

    Válasz

Szólj hozzá!