A közösségi média használata során többen is fennakadtak a hatóság hálójában az utóbbi időben. Bukott már le tógazda lopott ponttyal, de a saját tavát telepítő horgász is került már így a hatóságok látókörébe.

A mostani eset során egy balatoni horgász gondolta azt, hogy jó ötlet a fogott pontyokat a facebookon eladásra kínálni. Mint kiderült, nem járt jól. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt egyik munkatársa felfigyelt egy balatoni horgász csoportban megosztott bejegyzésre, mely a “halárus” ténykedéséről szólt.

Mivel a Zrt-nek nincs jogosultsága próbavásárlást végezni, így a NÉBIH munkatársait értesítették az esetről. Az ellenőrök felkeresték a hirdetőt, és próbavásárlás során vásároltak tőle öt darab, összesen 11,37 kilogramm súlyú tisztított, fagyasztott pontyot. A pontyokat az eladó 1000 forint/kg áron, 11 300 forintért árulta.

A hirdetés, ami felkeltette az ellenőrök érdeklődését

A vásárlást követően eljárást indítottak ellene, amelynek során 100 000 forint halvédelmi bírságot szabtak ki az illegális halárusra. A horgász amúgy minden, a horgászatra feljogosító okmánnyal rendelkezett, a fogási naplójába a halak beírásra kerültek, engedélyét is megtarthatta. A horgászati előírásokat nem sértette meg.

A halak származásáról fogási tanusítványt nem tudott átadni, és a haltermék nyomonkövethetőségét biztosító nyilvántartást sem tudott bemutatni. A fogott halakat ugyanis csak e tanusítvány kiállítása mellett szabad kereskedelmi forgalomba hozni. Fogási tanusítványt pedig kizárólag halászati engedéllyel rendelkező személy állíthat ki.

Saját vállalkozás? Nem, csak jó a fogás a Balcsin.

A halárus nem rendelkezett halászati engedéllyel, a horgászengedély megléte pedig nem jogosít fel a zsákmány kereskedelmi forgalomba hozatalára (értékesítésére). Az eset, mint a legtöbb ilyen, megosztja a horgásztársadalmat. A horgászok egyik fele elítéli a hal értékesítését, és örül a szankciónak. A másik fele pedig soknak tartja, vagy nem ért egyet a büntetéssel.

Neked mi a véleményed? Túl szigorú büntetést kapott, vagy éppen megfelelőt a szabályszegő horgász?

Forrás: NÉBIH

 

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Lehet, hogy nem mindenki ért velem egyet, büntetés talán szigorú, de egy “ízig-vérig” horgász nem anyagi javakért lett a horgász társadalom tagja. Ha tiszteletemjeléül megajándékozok egy barátomat a fogott “zsákmány” – ból ez egy szép és jó
    dolog de ha azért horgászok hogy anyagi javakhoz jussak…..? Etikátlan!

  2. Menjenek a Nebihesek a privilegizált elitet ellenőrizni. Szégyen ezek a középkori módszerek. Akkor még a halfogó jobbágyot kivégezték !

  3. Menjenek a Nebihesek a privilegizált elitet ellenőrizni. Szégyen ezek a középkori módszerek. Akkor még a halfogó jobbágyot kivégezték !

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .