Az év hala 2020

balázsaweben

év hala 2020 süllő

Minden évben megválasztásra kerül a Magyar Haltani Társaság közönségszavazása alapján az év hala. Az év hala 2020 szavazáson három jelöltre szavazhatott a horgászat és a halak iránt érdeklődő közönség. A három jelölt az év hala 2020-as szavazáson a német bucó, a csuka és a süllő volt. 

A szavazáson 14642 szavazatot adtak le a látogatók, számol be honlapján a Magyar Haltani Társaság. A harmadik helyen a fokozottan védett német bucó végzett a szavazatok 18%-val. A képzeletbeli dobogó második fokára a csuka állhatott fel az összes szavazat 38%-val, míg az első helyen végzett a süllő a szavazatok 44%-val, ezzel az év hala 2020 évben a süllő lett.

Év hala 2020 jelöltek

Az év hala szavazás célja a magyarországi halak megismertetése szélesebb körben, mely számunkra is maximálisan támogatandó törekvés. Magyarország halainak megismertetésében nagy szerepe van ennek a közönségszavazásnak. Az alábbiakban szeretnénk néhány szóban bemutatni a jelölteket.

Német bucó

A német bucó (latinul: Zingel streber, angolul: Streber, németül: Streber) hazánk egyik fokozottan védett halfaja, eszmei értéke 100.000 forint. Igen egyedi megjelenésű halfaj, mely csak a folyóvizekben található meg. Fenéklakó hal, táplálékát a mederfenékről szerzi. A tápláléka leggyakrabban a mederben megtalálható férgekből, kis méretű rákokból, rovarok lárváiból, és puhatestűekből áll. A víz által görgetett hordalékból is szívesen kiválogatja a számára megfelelő szerves törmelékeket.

év hala 2020 német bucó
A harmadik helyen a német bucó végzett

Erősen megnyúlt, hengeres testű halfajta, nagyon vékony farokrésszel. Feltűnően hosszú, széles fejű, felülről kissé lapított fejű hal. Orra megnyúlt, szája közepes méretű, alsó állású. Érdes tapintású, apró pikkelyei mélyen ülnek bőrében. Pikkelyeinek világos, sárgásbarna színű alapon széles, sötétbarna, ferdén lefútó sávok díszítik. Kis méretű halfaj, a nagyobb példányok is csak 16-18 cm közöttiek. Egyedüli rokona hazánkban a magyar bucó, amellyel igen könnyen összetéveszthető.

Csuka

A csuka (Esoxi Lucius Linnaeus, németül Hecht, angolul pike, a hazánkban honos csukafaj northern pike néven ismert) szinte minden vízünkben megtalálható hal. A csukának a megjelenése is azt sugallja, hogy egy igazán agresszív, gyilkolásra született ragadozó. Hazánkban őshonos halfaj, egész Európában elterjedt és kedvelt, mind horgászati, mind gasztronómiai szempontból.

év hala 2020 csuka
A csuka a képzeletbeli dobogó második helyezettje lett

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

A teste megnyúlt, oldalról enyhén lapított. Hát- és hasvonala szinte párhuzamos. Hosszú orra, amely széles és lapos kacsacsőrre emlékeztet. Feje nagy. Félig felső állású száját hatalmasra tudja nyitni. A szájában hegyes, erős ragadozó fogak találhatóak, mellyel biztosan tartja zsákmányát. De akár kezünket is, vigyázni kell, ha csukát akasztunk.

Apró, a bőrében erősen ülő pikkelyei vannak, amelyek nem csak testén találhatóak meg, de a fej hátsó részét is borítják. Színe szürke és barna közti átmenetet képez, oldalát világos, úszóit sötét, szabálytalan foltok díszítik.

A csuka méret- és darabszám korlátozással, valamint tilalmi idővel védett halfajunk. A tilalmi ideje 02.01-03.31. között van, ilyenkor fogása tilos. Méretkorlátozása 40 cm, és egy nap maximum 3 darabot tarthatunk meg belőle. Bővebben a csukáról kattints ide

Az év hala 2020 a süllő

Az év hala 2020 évben a süllő lett. A süllő, latinul Sander lucioperca, angolul Pikeperch, németül Zander a sügérfélék családjába tartozik.  A teste erősen megnyúlt, oldalról összenyomott, aránylag alacsony hátú hal. Feje nagy, szintén oldalról lapított, orrhossza jóval meghaladja a szem átmérőjét. Csúcsba nyíló szája is nagy, fölső állkapcsának vége eléri a szem hátsó vonalát, esetleg azon is túlér. Szájában erős fogak ülnek, melyek között nagyobb, a többi közül kiemelkedő ebfogak is találhatók.

Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 80-100. Zöldesszürke alapszínét szabálytalan alakú és elrendeződésű sötétebb harántsávok mintázzák. A nagyobb példányok 50-60 cm hosszúak, de egy méternél nagyobb is lehet. A hazai horgászrekord 15,5 kg (2014).

év hala 2020
Az év hala 2020 évben a süllő lett

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”2198″ mobid=”2198″ stg=””]

Könnyű összetéveszteni a hazánkban található másik süllőfélével, a kősüllővel. A kősüllő azonban kissé zömökebb, szája kisebb – fölső állkapcsának vége legfeljebb, a szem középvonaláig ér. A kősüllő kifejlett példányainak nincsenek ebfogai, és oldalán a harántsávok határozottabbak.

süllőt a folyóvizeken a nem túlságosan gyors folyószakaszokon találhatjuk meg. Jól alkalmazkodik a só koncentráció változásaihoz is, így a folyók fél sós, torkolat közeli tengeröblökben is megél. A magas oxigéntartalmú állóvizekben is remekül érzi magát, ezért tudott szép állománya kialakulni a Balaton területén is.

Tilalmi idő, méret és darabszám korlátozás védi. A süllőből a legkisebb kifogható méret 30 centiméter, a napi megtartható mennyiség 3 darab. A süllő tilalmi ideje 03.01-04.30. Bővebben a süllőről

Év hala 2019

Az év hala szavazás már több, mint 10 éves múltra tekint vissza. A tavalyi év szavazásának érdekessége, hogy manipulálni próbálták a szavazást. Az év hala 2019-ben a csalási kísérlet ellenére is a vörösszárnyú keszeg lett. A vörösszárnyú keszegről bővebben itt olvashatsz.

Az év hala 2020 évben a közönség szavazás alapján tehát a süllő lett, nem kis kaliberű versenytársait a háta mögé utasítva. Ezúton köszönjük a Magyar Haltani Társaság szakmai munkáját, amely nagyon sokat segít a horgászoknak a halak horogvégre csalásában.

Szólj hozzá!