Balatoni pontytilalom 2024 – fontos információk a feloldásról

balázsaweben

balatoni pontytilalom 2024 évben is feloldásra került

A ponty tilalmi ideje 2024-ben is az országos horgászrend előírásai alapján a szokásos módon, május 02-án veszi kezdetét és egészen a hónap végéig, május 31-ig tart. A vízkezelőknek azonban engedély alapján lehetőségük van eltérni ettől, felmentést kérni a tilalom tartása alól. Erre akkor van lehetőség, ha a ponty nem tud szaporodni a vízben, így a tilalom nem éri el a célját, csak feleslegesen korlátozza a horgászokat. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt, a balatoni pontytilalom 2024-es évre vonatkozó feloldást kérte, mint azt az elmúlt években is megszokhattuk.

Balatoniponty tilalom 2024 – szabad a pontyozás tilalmi idő alatt is, de nem mindenhol

A Balaton főmedrében a pontyok nem képesek szaporodni, az állományt telepítések útján biztosítja a vízgazdálkodó. A ponty tilalomnak így a horgászat korlátozásán kívül más értelme (sajnos) nem lenne, ezért a Balatoni hal előzetes jelzésének megfelően a mai napon kihirdette a balatoni ponty tilalom feloldását. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal Földművelésügyi Osztálya a balatoni pontytilalom 2024 -re vonatkozó feloldásához engedélyezte, így egész évben hódolhatnak a pontyhorgászok szenvedélyüknkek. A hatóság azonban a korábbi évektől eltérően csak a Balaton főmedrében engedélyezte a célzott pontyhorgászatot.

A balatoni pontytilalom feloldása csak a főmederre vonatkozik

A ponty tilalmi ideje alatt továbbra sem engedélyezett a ponty horgászata a Balatonba folyó csatronák, patakok (és sédek) teljes hosszán, valamint a Zala-folyó azon szakaszán, amely a Balatoni hal kezelésébe tartozik, valamint a Kis-Balatonon sem engedélyezett a pontyozás tilalom alatt.  A Balatoni horgászrend 49. pontja szerinti szabályozás az említett szakaszokon továbbra is életben van, azaz

Tilos célzottan olyan halra horgászni, amely méreten aluli (méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő hal) vagy amelynek fogási tilalmi ideje a horgászat időpontjában érvényben van, még akkor is, ha a horgász visszaengedi a halat. Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász módszert és/vagy horgászhelyet köteles váltani.

A balatoni pontytilalom 2024-es feloldása tehát csak és kizárólag a Magyar Tenger főmedrére vonatkozik, a Balatonba folyó vizeken és a Kis-Balatonon továbbra is érvénybe lép majd a pontyra vonatkozó horgászati tilalom május 02.  és május 31. között. Ha horgásznál a Balatonon, itt találod a Balatoni horgászjegy árakat 2024-re.

Szólj hozzá!