Horgászengedély 2020 árak és a Magyar Horgászkártya

balázsaweben

Updated on:

horgászengedély 2020

A 2018-as évben nagy port kavart a hír, mely szerint a horgászengedély 2019 évbtől csak regisztrációt követően, illetve a Magyar Horgászkártya kiváltására kötelezettek esetén annak igénylése után leszünk jogosultak a horgászatra.

Nagy érdeklődés és zúgolódás közepette került bevezetésre a horgász plasztik kártya, mely lassan, de biztosan megérkezett minden horgász számára. Tetszik, vagy nem tetszik, de a horgászengedély 2020-tól is csak regisztráció után, illetve a kártya kiváltására kötelezettek esetében annak igénylését követően szabályos és lehetséges.

Fontos tudni, hogy a kártya fizikai megléte nem feltétele a horgászengedély kiváltásának, de az igen, hogy rendelkezzünk regisztrációval, és megfizessük a kártya költségét. Az erről szóló visszaigazolás birtokában jogosultak vagyunk a horgászokmányok kiváltására, ha megadjuk hat jegyű sorszámát kártyánknak.

Horgászengedély 2020 – Magyar Horgászkártya

Ebben a cikkben igyekszem ismertetni azokat a tudnivalókat, melyek az idei, 2020-as horgászengedély kiváltásához tudni kell. A horgászengedély 2020 évben a következők szerint váltható ki:

Horgászkártya regisztráció

2019.január 1-ét követően minden egyesületi tagságra kötelezett, vagy azt vállaló horgász számára kötelező a regisztráció. A gyermek horgászok számára nem kötelező, de kiváltható a horgászkártya.

horgászengedély 2020 horgászkártya
A horgászkártya mellé küldenek egy csekket. Ez a Magyar Horgász újság előfizetési lehetősége, nem kötelező befizetni!

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Horgászkártya kiváltása

A horgászkártya kiváltása kétféle módon történhet. Online a horgaszjegy.hu felületén, illetve offline (személyesen) a regisztrációs pontok valamelyikén. A horgászengedély 2020 évi kiváltásának feltételéül megszabott kártya igényléséhez személyes adataink megadására van szükség. Ha 2019-ben kiváltottad már a kártyát, természetesen idén nem kell újra kiváltanod, a 2020-as horgászengedély kiváltásakor is érvényes lesz.

Korábban jogsértő módon az adókártya szkennelt/fényképezett változatára is szükség volt, azonban ezt a jogsértő gyakorlatot megszüntették. (A MOHOSZ indoklása alapján azért volt szükséges az adóazonosító jel, mivel ez az egyetlen olyan azonosító szám, amely egyedi és nem változik) A horgászkártya regisztrációjához segítséget IDE KATTINTVA találhatsz.

horgászengedély 2020 árak
A horgászengedély 2020 évben is a horgászkártyával lesz érvényes

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Mit tartalmaz a horgászkártya?

A horgászkártya egy QR-kódot, nevünket, édesanyánk nevét, születési helyünket, időnket, a kártya kiállításának dátumát és érvényességét, valamit a kártya sorszámát tartalmazza. A horgászkártya kiváltásával jogot szerzünk a horgászengedély 2020 évi kiváltására. A kártya egyben tartalmaz egy biztosítást is, valamint különféle kedvezményeket biztosít tulajdonosának. 

A tavalyi évben a MOHOSZ tájékoztatása alapján 2020-tól több funkcióval is rendelkezik majd a horgászkártya, azonban egyelőre semmiféle, erre irányuló tájékoztatást nem osztott meg a horgász szövetség.

Horgászkártya ára

A horgászkártya ára 1732 ft +áfa, azaz 2200 forint. Az összeget online regisztráció esetén bankkártyával, személyes (offline) regisztráció esetén pedig postai csekken kell megfizetni a MOHOSZ részére. Ez a díj a kártya érvényességi idejére (kiváltástól számított 5. naptári év január 31.) szól. Tartalmazza a balesetbiztosítás díját, a kártya előállításának és személyre szabásának díját, valamint a postaköltséget.

Horgászkártya kézbesítése

A hivatalos információk alapján a Magyar Horgászkártya az igényléstől számított 30-60 napon belül legyártásra, és kézbesítésre kerül. A valóságban ez a határidő jócskán kitolódott, amely a nagy mennyiségű regisztráció miatt történt, de folyamatosan készülnek és érkeznek a kártyák. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashatsz. A borítékban találsz majd egy postai csekket, ezt csak akkor kell befizetni, ha szeretnél kedvezményesen előfizetni a Magyar Horgász újságra. 

horgászengedély kiváltása 2020
Ő volt az első aki kézbevehette a horgászkártyát 🙂

[cmamad id=”2197″ align=”center” tabid=”display-desktop” mobid=”2198″ stg=””]

Horgászengedély 2020 árak

A horgászengedély 2020-ban bizonyos elemekben 50%-os emelkedést mutat a 2019-es évhez képest. Az emelkedést az EAH azaz egységes állami horgászokmány elemeinek drágula okozza. 

A horgászengedély 2020-ban a következő részekből áll:

Állami horgászvizsga és vizsgabizonyítvány

 • Ára: 2019-től ingyenes

Kötelező horgász regisztráció és Magyar Horgászkártya

 • A horgász regisztráció díjmentes, a Magyar Horgászkártya ára 2200 ft öt évre

Horgászokmány tok

 • Megvásárlása nem kötelező, ára maximum 600 forint.

Egységes állami horgászokmány (EAH)

 • Állami horgászjegy: 3000 forint (50%-os drágulás a 2019-es évhez képest)
 • Fogási napló: 300 forint (50%-os drágulás a 2019-es évhez képest)
 • Összesen az EAH 3300 forint
 • Szankciós (ha nem adtad le a fogási naplót időben): 6300 forint 
 • Kedvezményes Állami horgászjegy (gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos): Díjmentes

Egységes szövetségi hozzájárulás

 • Ára: 2000 forint
 • Mentesített ( gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos) : Díjmentes

Egyesületi tagdíj

 • Egyesületenként változó, de minimum 2000 forint.

A legolcsóbban tehát egy olyan horgász, aki időben leadta a fogási naplóját, nem vásárol tokot, nem rendelkezik horgászkártyával és az egyesület ahová belép a minimum tagdíjat kéri 9500 forintért válthatja ki idén az horgászengedély 2020 -ban. Ebből 2200 forint a Magyar horgászkártya ára öt évre. 

Ha már rendelkezel Magyar Horgászkártyával, a 2020-as horgászengedély kiváltásának ára minimum 7300 forintba fog kerülni.

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is!
Mindenkinek eredményes horgászatot kívánok a 2019-es szezonban!

“Horgászengedély 2020 árak és a Magyar Horgászkártya” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. December 29. , délután 16 óra 36 perc. Olvasom a cikket, kérdésem az lenne, hogy honnét tudjuk azt, hogy az állami horgászjegy ára 2020-ban 3000 Ft lesz? Hol jelent meg, miben tették közzé, közzétették-e egyáltalán, vagy csak szóbeszéd formájában terjed? Üdvözlettel, és Buék!

  Válasz
  • A hhtv végrehajtási rendeletének (133/2013. (XII. 29.) VM rendelet) 12. melléklete tartalmazza a horgászat és a halászat díjait. 2020. január 1-i állapota alapján a cikkben részletezett költségek terhelik majd a horgászokat. Egyébként a Magyar Horgász januári számában is megtalálható az engedély árak alakulásáról szóló táblázat. Külöjös figyelemet fordítunk arra, hogy az oldalra ne kerüljenek fel „pletykák”, hanem kizárólag hiteles tájékoztatást nyújtsunk.
   Köszönjük, boldog Új Évet kívánunk és eredményes horgászatot a jövő évre!

   Válasz
 2. 2019. december 30. délelőtt 8 óra 30 perc. Most néztem a Magyar Közlöny honlapján, még nem jelent meg a hivatkozott rendeletet módosító VM rendelet. De különösebben nem érdekes….

  Válasz
 3. Szép napot Sporik!
  Érdekele, hogy mennyí kell fizetnie egy 75-év feletti kártyával rndelkező és okmányait
  leadó horgásznak? Ugyan is a fenti számítás erre az estre nem tér ki.
  Köszönettel: Barnabás

  Válasz
  • Kedves Barnabás!
   Értelmezésem szerint Nekünk 70 év felettieknek csak a horgászegyesületi tagsági díjat kell megfizetni! Miért is?
   1. Mert van érvênyes horgászkártyánk és regisztrációnk.
   2. A fogási naplót helyesen összesítve, határidőre leadtuk.
   3. Az állami horgászjegy számunkra dijmentes, mert elmúltunk 70 éves.
   4. Állami hozzájárulás szintén díjmentes, mert elmúltunk 70 éves.
   Tehát csak a horgászegyesületi tagsági dij az amit meg kell fizetnünk. Megjegyzem, hogy a horgászegyesületi tagsággal összefüggen van, ahol egyéb fizetni valók is keletkeznek. Ilyen pl. a halasítási hozzájárulás. Remélem, hogy nem hagytam ki semmit!
   Üdvözlettel, Vetró-Barna László

   Válasz

Szólj hozzá!