Horgászengedély kiváltása 2024 árak és a legfontosabb tudnivalók

balázsaweben

Updated on:

horgászengedély kiváltása 2024 árak és tudnivalók

A horgászat igen népszerűvé vált hazánkban. Napjainkra több, mint 850 ezer ember horgászik évente az ország valamely vizén. A horgászathoz nélkülözhetetlen a horgászatra jogosító okmányok, azaz a horgászengedély és a legtöbb esetben a horgászkártya megléte, legyen szó gyerekről, vagy felnőttről. A horgászengedély kiváltása 2024 évben nem sokat változott az előző évekhez képest, de néhány változás azért vár ránk.

Ebben a cikkben összeszedtem azokat az információkat, amelyek segítséget nyújthatnak a 2024-es horgászengedély kiváltásában. A cikkben a most kezdő horgászok, és a már aktívan horgászók is megtalálhatják a tudnivalókat.

Mi szükséges a horgászengedély kiváltásához 2024-ben?

A horgászengedélyek között több fajta is van, melyek kiváltásának menetében eltérések vannak. Nem mindegy, hogy már rendelkezel-e korábbi horgászengedéllyel, jogosult vagy-e valamilyen kedvezményre, vagy éppen a gyermeked szeretne horgászni.

Kötelező horgász regisztráció

2019 óta, aki bármilyen formában horgászni szeretne, be kell regisztrálja magát a MOHOSZ rendszerébe. A regisztrációt a horgaszjegy.hu oldalon tudod elvégezni online, vagy valamely horgászengedélyt értékesítő helyen (üzletek, egyesületi irodák, stb) személyesen. A regisztráció díjmentes. A regisztráció során a személyes adataidat kell megadni és igazolni valamely személyazonosításra alkalmas okmányod, valamint lakcímkártyád bemutatásával, online regisztráció esetében feltöltésével. A kötelező horgász regisztráció elvégzésével létrejön egy egyéni azonosítószám, amely alapján nyilvántartanak majd a HORINFO rendszerben, és minden horgászattal kapcsolatos adatod tudni fogják majd.

Horgászkártya kiváltása 2024

A Magyar Horgászkártya kiváltása minden horgász számára kötelező, kivéve a gyermek horgászokat, a turista horgászengedéllyel horgászókat, és a külföldi horgászokat, akik nem lépnek be valamely horgászegyesületbe. A horgászkártya díja 2.200 forint, érvényessége 5 év. Online igénylés esetén bankkártyával, értékesítési ponton pedig készpénzzel, vagy bankkártyával fizetheted. Korábban lehetőség volt postai csekkes fizetésre is, azonban ez 2024-től megszűnik. Az elkészült okmányok postai úton érkeznek majd. A horgászathoz nem szükséges a kártya fizikai megléte, a rendszerben fizetést követően automatikusan elkészül a digitális változata, mely már feljogosít az állami, valamint a területi horgászengedély kiváltására és a horgászatra.

Lejárt horgászkártya megújítása 2024

Az elsők között 2018 év végén és 2019-ben kiadott horgászkártyák érvényességi ideje 2024-ben lejár, melyeket meg kell újítani, enélkül nem lehet kiváltani a 2024-es horgászengedélyt. A lejáró kártyák 2024 január 31-ig érvényesek, azonban 2024-es engedély nem váltható ki velük.
A horgászkártya megújítása adategyeztetést követően lesz lehetséges 2024 januárjától. Az adategyeztetést online és személyesen egyaránt el lehet majd végezni. Az adategyeztetés után, a kártya díjának kifizetését követően létrejön az új kártya digitális változata, mely feljogosít a horgászatra, és az engedélyek kiváltására. A kártyák postai úton érkeznek meg majd. A megújításról bővebben itt olvashatsz: horgászkártya megújítása.

Horgászvizsga

Minden horgász számára, aki az adott évben betölti a 15-ik életévét, kötelező horgászvizsgán részt venni. Aki szeretne, 10 éves kortól lehetősége van vizsgázni, melyhez szülői hozzájárulás szükséges.

A vizsga feltétele a kötelező regisztráció, és a horgász kártya kiváltására kötelezettek esetében a kártya díjának a megfizetése. Ezután a horgaszjegy.hu oldalon a saját profilunkba belépve lehet kiválasztani a horgászvizsga időpontok közül azt, amely számunkra a leginkább megfelelő időpontban és távolságban van. A horgászvizsga díjtalan.

A vizsgán 45 kérdésre kell válaszolni, melyből 35 kérdés a horgászathoz kapcsolódó tudásanyagból, és 10 db hal képről való felismeréséből áll. A felismerendő halfajok közül hatnak őshonos fogható, kettőnek idegenhonos fogható, míg kettőnek nem fogható, illetve védett halfajok kategóriájába kell tartoznia. A vizsga online rendszerben történik, de személyesen meg kell jelenni a helyszínen. A kitöltésre 60 perc áll rendelkezésre és legalább 30 kérdésre helyes választ kell adni a sikeres vizsga eléréséhez. A horgászvizsgáról bővebben itt olvashatsz: Horgászvizsga 2024.

Állami horgászengedély kiváltása, árak 2024

Az állami horgászengedély kiváltása 2024 évben nem drágul a tavalyi évhez képest. Ugyanannyiért válthatjuk ki a horgászengedélyünket, mint az előző évben, ha a fogási naplót határidőben leadtuk. A horgászengedély összetevői idén sem változtak, azaz a következőkből áll az állami jegy:

Állami horgászvizsga és vizsgabizonyítvány

Ára: 2019-től ingyenes, 2021-től digitális formában történik a vizsgáztatás, de személyes megjelenés továbbra is kötelező valamely vizsga helyszínen

Kötelező horgász regisztráció és Magyar Horgászkártya kiváltása, megújítása

A horgász regisztráció díjmentes
Magyar Horgászkártya ára 2200 ft öt évre

Horgászokmány tok

Megvásárlása nem kötelező, ára maximum 1100 forint.

Egységes állami horgászokmány (EAH)

 • Állami horgászjegy: 5000 forint
 • Kedvezményes Állami horgászjegy (gyermek, 70. életévét betöltött személy, vak vagy gyengénlátó, az állapotát igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékos): Díjmentes
 • Fogási napló: 500 forint
 • Összesen az EAH 5500 forint
 • Szankciós (ha nem adtad le a fogási naplót időben) EAH: 10500 forint

Egységes szövetségi hozzájárulás

 • Ára: 5500 forint

Az egységes szövetségi hozzájárulás megfizetése alól mentesítettek a gyermekek, a 70. életévét betöltött személyek, vakok vagy gyengénlátók, az állapotukat igazoló okmányokat benyújtó mozgásszervi vagy hallási fogyatékkal élők.

Egyesületi tagdíj

 • Egyesületenként változó, de minimum 2000 forint.
 • ESZH alól mentesítettek számára: 1000 forint

Mennyibe kerül minimum az állami horgászengedély?

A legolcsóbban tehát egy olyan horgász, aki időben leadta a fogási naplóját, nem vásárolt tokot, már rendelkezik horgász kártyával és nem kell megújítania azt, az egyesület ahová belép a minimum tagdíjat kéri 13000 forintért válthatja ki a horgászengedélyt 2024-ben. Ha ki kell váltani a horgászkártyát, vagy meg kell újítani, akkor további 2200 forint költség jön az állami jegy árához. Ha horgászkártya is szükséges, akkor a legolcsóbban 15200 forintért lehet kiváltani az enfedélyt 2024-ben.

Turista horgászengedély kiváltásának ára 2024

A turista horgászengedély egy 90 napig érvényes, korlátozott lehetőséget biztosító horgászengedély fajta. Évente egy alkalommal váltható ki, online formában a horgaszjegy.hu oldalon. Mind az engedély, mind a hozzá tartozó fogási napló a rendszerben regisztrált profilból nyomtatható ki.

Turista engedély váltása esetén nem szükséges a horgászkártya kiváltása, de a regisztráció ennél a típusnál is szükséges. A turista horgászengedély kiváltása 2024 -ben is online tudáspróba kitöltéséhez kötött, melyet a horgaszjegy.hu oldalon lehet elvégezni. A díja a tavalyi évhez képest változatlan, 2024-ben is 3500 forint marad.

Gyermek horgászengedély ára 2024

A gyermekek számára az állami horgászengedély kiváltása során csak a fogási naplót kell kifizetni, mely 500 forint. Az állami horgászengedélyen felül számolni kell még a területi jeggyel, mely gyermek horgászok esetén összevont területi horgászjegy (az ország összes MOHOSZ kezelésében lévő horgászvíz) ára 3000. A kiváltásáról itt olvashatsz bővebben: gyerek horgászengedély.

Összevont területi horgászengedély árak 2024

A 2024-es év 2023-hoz hasonlóan ismét drágulást hozott a területi jegyárakban. A területi horgászengedélyek áremelésének mértékét a MOHOSZ maximum 15%-ban határozta meg.

 • Éves általános országos területi jegy felnőtt teljes árú: 108.000 forint (10.000 ft emelés)
 • Éves általános országos területi jegy felnőtt kedvezményezett: 79.000 forint (7.000 ft emelés)
 • Éves általános országos terület gyermek jegy: 3000 forint (nincs emelés)
 • Éves általános dunai területi horgászengedély felnőtt, teljes árú: 70.000 forint (6.000 ft emelés)
 • Éves általános dunai területi horgászengedély felnőtt, kedvezményezett: 53.000 forint (5.000 ft emelés)
 • Éves általános tiszai területi horgászengedély felnőtt, teljes árú: 75.000 forint (6.000 ft emelés)
 • Éves általános tiszai területi horgászengedély felnőtt, kedvezményezett: 58.000 forint (5.000 ft emelés)
 • Éves sportcélú országos területi jegy felnőtt, teljes árú (csak versenyzőknek): 42.000 forint (4.000 ft emelés)
 • Éves sportcélú országos területi jegy kedvezményezett (csak versenyzőknek): 24.000 forint (2.000 ft emelés)

A MOHOSZ területi horgászengedélyekről, azok érvényességi területéről, megtartható halak mennyiségéről, az engedélyezett horgászkészségek számáról itt írtunk bővebben: MOHOSZ területi jegyárak.

Horgászat költségei 2024

Az állami horgászengedély kiváltása 2024 évben nem drágult, de kb 450 ezer embernek, ha idén is szeretne, meg kell újítani a horgászkártyáját, így az többletköltségként mutatkozik majd. Amennyiben a MOHOSZ, vagy egyesületek kezelésben lévő vizeken szeretnénk horgászni, számíthatunk a drágább jegyekre. Bár érthető az áremelés, nyilvánvalóan senki sem örül neki, még ha éves szintre lebontva elenyésző összegekről is van szó általában.

Saját véleményem szerint nem a horgászengedélyek árával van a probléma, sokkal inkább azzal, hogy minden másnak is emelkedett az ára. Sok esetben egy egynapos horgászat akár 10 ezres, vagy még magasabb költséget is jelenthet, mely sokak számára már megterhelő. A horgászengedély kiváltásával járó költségek a horgászattal járó költségeknek (felszerelés, utazási költség, etetőanyag, stb) csak a töredéke. A horgászengedélyt csak évente egyszer váltjuk ki, így szembetűnőbb, mint amikor a kedvenc etetőanyagunk megint drágább lett. Ráadásul sokat nem látunk abból, hogy mire is fizetjük a pénzünket.

“Horgászengedély kiváltása 2024 árak és a legfontosabb tudnivalók” bejegyzéshez 10 hozzászólás

 1. Saját véleményem szerint nem a horgászengedélyek árával van a probléma, sokkal inkább azzal, hogy minden másnak is emelkedett az ára. Sok esetben egy egynapos horgászat akár 10 ezres, vagy még magasabb költséget is jelenthet, mely sokak számára már megterhelő. A horgászengedély kiváltásával járó költségek a horgászattal járó költségeknek (felszerelés, utazási költség, etetőanyag, stb) csak a töredéke. A horgászengedélyt csak évente egyszer váltjuk ki, így szembetűnőbb, mint amikor a kedvenc etetőanyagunk megint drágább lett. Ráadásul sokat nem látunk abból, hogy mire is fizetjük a pénzünket.
  Ezt viszont felesleges volt megemliteni!……….

  Válasz
 2. Sajnos már itt is minden a „lenyúlásról” szól !
  A telepítéseknek nyomát sem lehet tapasztalni és a hal érzékelhetően egyre kevesebb a természetes vizeinkben.

  Válasz
  • igazadvan veled értek egyet a -tokaji csatornán 1 éven -1szervan tp sajnos akoris 3 mázsát telepitenek a fele viz röhej

   Válasz
 3. Jó reggelt ,Sziasztok! Az élővizen szeretek horgászni. Az engedélyekkel csak annyi a bajom,hogy ha pl. a Marcalon szeretnék horgászni egész évben ,akkor a GyMS megyei folyóvizi éves jegyet ki kell váltanom és nincsen lehetőségem csak az adott vízterületre szóló jegyet ,kedvezőbb áron vásárolni. Soha nem viszek haza halat, mert ez csak hobby és nem a húsról szól, hiszen a víz is főleg apróhalas.Tehát mindent összeszámolva (engedélyek)45000 Ft-ba került az a 4kg hal ,ami ma is úszik a vízben.

  Válasz
 4. Vademberek sportja lett a horgászat?
  Egyre több horgász videó alá metál rock zenét tesznek gyártóik, miközben én a csöndes kikapcsolódással társítottam mindeddig a horgászatot, madárcsicsergéssel, béka brekegéssel, a szél néha fellobbanó finom susogásával és hasonlókkal. Ez a horgász közösségi stílus nem az én világom. Lehet, nem haladok a korral? Elképzelhető, de erre a közösségre nem vágyom. És az a horgászvideó is egyre kevesebb, amelyet jó érzéssel, kellemes élményként meg tudok nézni. Azokat viszont nagyon szeretem, és érzem is bennük a sporttársi kapcsolat meghitt melegségét, ahogy békét, nyugalmat és érzékeny törődést árasztanak számomra, amit nagyra értékelek.

  Válasz
 5. Sziasztok, én például nem értek egyet azzal,hogy egy évben csak egyszer lehet kiváltani a turista engedélyt ami 90 napig érvényes. Ha ez lejárt akkor már nem is horgaszhatok? Vagy én értem félre? Válaszotokat előre is köszönöm

  Válasz
 6. 1987-ben voltam utoljára horgászegyesületi tag, és volt érvényes horgászengedélyem, fogási naplóm, területi jegyem, stb. Azóta nem horgásztam, mert elköltöztünk , és később nem volt időm. Most a Sió mellett lakom, és szerettem volna – így 72 évesen – venni éves , és területi jegyet, néha kiülni a partjára, amikor néha van benne víz is… Gondoltam, befizetem, amit be kell, megismerem a változásokat, és szabályos leszek. Amikor mutattam a régi horgászigazolványomat, mondták, hogy „… háát, 2024 jan 1-től sajnos…” Vagyis mindent kezdhetnék előlről, amihez nekem már nincs kedvem, vagy kiülök „csak úgy”, és nem támogatom anyagilag az adminisztrációt. Tényleg ez a megoldás?

  Válasz

Szólj hozzá!