Jelentős emelkedés a horgászok számában

balázsaweben

Az idei horgász szezont sokan kezdték temetni a koronavírus kirobbanásakor, azonban a horgászat engedélyezett tevékenység maradt a kijárási korlátozások ideje alatt is. Nem csoda, hogy sokan ragadtak horgászbotot, és látogattak ki egyedül, vagy családjukkal valamely horgászhelyre egy kis kikapcsolódásra.

A három évvel ezelőtti adatokhoz képest igen jelentős, 275 ezres növekedés mutatkozott a horgászok számában. Jelenleg mintegy 695 000 regisztrált horgászt tartanak számon hazánkban. Ez azt jelenti, hogy hetente mintegy 5000 ember regisztrált a horgász adatbázisba. A horgászok életkora fiatalodott, jelenleg a legtöbb horgász 36-45 év közötti, de 65 ezer 14 év alatti is szerepel az adatbázisban, így az utánpótlás úgy tűnik biztosított a horgászatban.

A haltermelőket segítő telepítések segítettek megőrizni 1500 munkahelyet, és a 800 millió forintos beruházásnak köszönhetően 1200 tonna mennyiségű hal került a vizekbe az évi, kb 4000 tonnányi általános telepítések mellett. Ez a befektetés a forgalomnövekedésnek köszönhetően kevesebb, mint fél év alatt megtérült, és a hazai halfogyasztás növekedését is támogatta.

A tavalyi, horgászatból származó forgalom 40 milliárd forint volt, ez idén eddig 20%-al emelkedett. A pecások 1200 horgászbolt kínálatából válogathatnak, és több száz hazai horgászcikk, etetőanyag, csali gyártó megélhetését biztosítják hobbijukkal.

Éves szinten átlagban horgászonként 120 ezer forintot költünk a hobbinkra, melyből átlagban 40 ezer forint teszi ki az engedélyeket, és 80 ezer forint a horgászathoz szükséges felszerelésekre fordított összeg.

A horgászat egyre népszerűbb, töretlenül fejlődő ágazat. A vízpartok infrastruktúrája, a horgászati lehetőségek, szálláshelyek száma évről évre növekvő tendenciát mutat.

Forrás: VG.hu

 

Szólj hozzá!