Lesz mit fogni, ömlik a hal a Balatonba!

balázsaweben

A napokban folyamatos telepítéseket végeznek a Balatonon. Az elmúlt egy hétben összesen több, mint 50.000 kg ponty került a vízbe. A telepítéseknek még közel sincs vége, a Balatoni Hal a 300.000 kilogramos telepítési kötelezettségéből 221.691 kilogrammot telepített, így további legalább 79 ezer kilogrammnyi ponty telepítése még hátra van.

Nagy mennyiségben érkeznek a pontyok a Balatonba

A telepítéseket a Balaton északi és déli partján végzik. A Balatoni Hal egyébként nem csak pontyot, de menyhalat is telepített a Magyar Tengerbe. Utóbbi őshonos a Balatonban, de szinte teljesen eltűnt a vízből. 2015 óta folyamatos telepítésekkel igyekeznek újból elszaporítani az egyetlen tőkehalfélénket. Néhány példány már visszafogásra került, mely bizakodásra ad okot. A menhyal védelem alatt áll jelenleg a Balatonon, így fogás esetén vissza kell engedni, nem megtartható.

A jövő reménységei. A menyhal növekedése nagyon lassú.

A Balatoni Hal 2020-ban 300 000 kg két- és háromnyaras pontyot, 6 000 kg egynyaras süllőt, 250 000 db előnevelt csukát, 60 000 db előnevelt harcsát, 200 kg kétnyaras compót és 1500 db vegyes, egynyaras ragadozót (főként balin) telepít összesen a vízbe. Ezen felül a lehetőségeikhez mérten arany kárász telepítését is kilátásba helyezték, mely őshonos halfajunkat szeretnék a jövőben rendszeresen telepíteni.

Forrása: Balatoni Hal

Szólj hozzá!