Jó hírek és pontyparádé a Velencei tóról

balázsaweben

zabálnak a pontyok a velencei tavon

Jó hírek érkeznek a nehéz éveket megélt Velencei tóról. Alig, hogy néhány napja Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Molnár Krisztián megyei elnök bejeletette, hogy a tó elérte a 140 centis szintet, újabb jó hírek érkeztek a tóról. A mai napon szép fogásokról érkeztek hírek, aktív táplálkozásba kezdtek a pontyok, és nem csak az apraja, hanem jó néhány 8-10 kilós bajszos is partra került egy-két fénykép erejéig.

Elérte üzemi vízszintjét a Velencei tó

A Velencei tó vízszintje köszönhetően a csapadékos időjárásnak, és a folyamatos vízpótlásnak, elérte a 140 centis szintet. A vizet többek között a Pátkai és a Zámolyi víztározó leeresztésével pótolták. A víz pótlását 2023 december 19-én kezdték meg, ekkor a tó szintje 103 cm volt. A Velencei tó szabályozási minimum vízszintje 130, maximum vízszintje 170 centi, így a 140 centis vízszint már jónak mondható.

Tessely Zoltán  szavaival élve:

…ez egy nagyon nagy eredmény, köszönhetően a Jóisten kegyelmének, a csapadékos időjárásnak és nagyon sok ember áldozatos munkájának. Amiért én itt szeretnék köszönetet mondani

A bejelentés pikantériája, hogy a politikusok már nőnapon, azaz március 8-án bejelentették az örömhírt, azonban a vízügy adataiból kiderül, hogy a tó ekkor még csak 139 centin állt, a 140-es szint csak két nappal később, március 10-én állt be.

Tavaszköszöntő pontyparadé a Velencei tavon

Nem csak a vízszint növekedett, a pontyok és süllők étvágya is növekedni látszik a tavon. A MOHOSZ Velencei tó facebook oldalán került megosztásra az elmúlt napok kiemelkedő fogásait bemutató beszámoló. A beszámolóból kiderül, hogy a tóban élő ponty állomány aktív táplálkozásba kezdett, felejthetetlen élményeket okozva a szerencsés horgászoknak. Nem csak a kisebb méretű pontyok mutatkoztak, 2-8 kg közötti méretben, valamint az elviteli korlátozás alá tartozó 55 centin felüli méretű, 8-10 kilós halak is gyakran horogvégre kerültek.

A keszegek és kárászok még nem aktívak, egyértelműen a pontyok vitték a prímet a tavon az elmúlt napokban. A pontyokon kívül többen is beszámoltak 25-30 centis süllő fogásokról, melyek a keszegeknek felkínált csontit kívánták meg. Ezek mérete azért jócskán elmarad a nemrég telepített rekord méretű süllőktől, amelyekről itt számoltunk be. A tüskéshátúak természetesen visszakerültek a tóba, hiszen április 30-ig süllő, balin és csuka tilalom van érvényben a tavon.

 

Szólj hozzá!