Methodozás Budapesten

balázsaweben

Updated on:

methodozas-budapesten

Method horgászatot terveztem, így kizárólag az ehhez szükséges felszerelésemet vittem magammal, így egy hátizsákban elfértem orsóstól, felszerelésestől. Reggeli időjárás ellenőrzés során megállapítottam, hogy vállalható idő van, nem tört ki az armageddon szerencsére. Ennek különösen örültem, mert az új bottartómat és method kosaraimat szerettem volna elsősorban kipróbálni, így nem volt akadálya, hogy összejöhessen a methodozás Budapesten.

Az időjárás jelentések a szokásos semmitmondó információkat közölték erre a napra, vagyis lehet hogy esni fog az eső, vagy sütni a nap, és akár helyenként szél is lehet, de nem biztos. Ennek a horgászatnak úgy készültem neki, hogy kiválasztottam azt a horgászvizet, amit könnyen meg tudok közelíteni tömegközlekedéssel, és minimális felszereléssel is sikeres lehetek. Gyakran látogatom ezt a horgásztavat, mert nem kell kidobni a világból, és szép halakat lehet fogni.

A metróproblémák kicsit körülményessé tették az odautamat, de végül 10 óra tájban megkezdhettem a horgászatot. Nem vagyok egy nagy method horgász. Szeretnék ebben is fejlődni, ezért csak ezzel a technikával, és egy bottal horgásztam.

Methodozás Budapesten – felszerelés

A horgászbot egy 3,30-as feeder volt, egy 40-es orsóval, 20-as főzsinórral, és kb 2 méternyi fonottal a dobásokhoz. A horgásztó kb 60 méter széles, így ennél hosszabb botra semmi szükség sincsen, és kényelmesen el is lehet helyezkedni vele, ezért szeretem ezt a méretet.

methodozas-budapesten
Néha kisütött a nap is…ha villamosra szeretnénk horgászni, könnyedén megtehetjük

Etetőanyag

Etetőanyagnak egy halas pellet csomagot vásároltam, ebben volt aroma, pellet és ragasztóanyag is, fűszeres, szúrós halszagú cucc. Kimérve kapható volt a tavon lévő horgászüzletben haltáp, ebből is vettem egy csomaggal, baráti áron adták. Kaptam egy ismerősömtől epres aromát, amit italgyártáshoz használnak, és nagyon magas ára van. Elképesztő az illata, ebből öntöttem a haltápra egy keveset, így egy intenzív epres illatú, de mégis halas etetőanyagot kaptam. Azt szeretem a method horgászatban, hogy minimális kajaigénye van, egy ilyen csomag két horgászatra bőven elegendő.

methodozas-budapesten
A két féle kaja, gyári és a „házi cucc”
methodozas-budapesten
Az igen tömény aroma, ezzel a mennyiséggel már kb 5 kg etetőanyagot aromásítottam

Leggyakrabban kiakasztott zsinór klipsszel szoktam horgászni, azonban most a method módszer kereső fajtáját választottam, mert a víz már hideg, meg kell keresni a halakat, ők már nem igazán keresnek engem. Felváltva próbálkoztam a két típusú kajával, minden csalit kétszer próbáltam ki.

methodozas-budapesten
Egyik kedvenc halam, egy szép kis dévérkeszeg

Próbáltam rövidebb, hosszabb, monofil, fonott előkével, szakállas, szakállnélküli horoggal több méretben, többféle csalifelkínálási móddal. Próbálkoztam a beakasztott klipsszel is egy órán át, eredménytelenül. Sajnos az időjárás miatt nem igazán ettek a halak, de a horgászat már csak ilyen. Mindössze 4 kapást sikerült elérnem, amelyből kettő dévért sikerült partra terelni. Az egyik kapás valószínűleg kisebb ponty, esetleg nagyobb kárász lehetett, sajnos menet közben leakadt, másik társával együtt.

methodozas-budapesten
A csonti sem maradhatott ki

A horgásztavas srác mellettem horgászott, egy csodaszép, 1,75 kg-os dévért fogott. Megtudtam tőle, hogy náluk a dévért egyáltalán nem lehet elvinni, mert télen a ragadozó halakon kívül a dévérek a fő célpontok, mert nagyon ritkán fagy be a tó, így télen is horgászható ez a víz. A pontyok mellett sok szép dévért és kárászt fogtam már én is itt, de erről nem tudtam. Igazán örültem neki, hogy van ahol ilyen becsben tartják ezeket a csodás halakat.

Aluflokk termékek

Aluflokk bottartó

A bottartó pontyos részének sajnos nem jutott szerep a mai horgászaton, de nagyon meg vagyok vele elégedve. Profi kivitelezés, bot és zsinór kímélő bevonat, mintha selymes plüssön lenne a bot, és még jól is néz ki. Egyetlen egyszer sem akadt meg benne a bot, vagy a zsinór zsinór, bármerre is vettem le a tartóról.

methodozas-budapesten
Amelyik hal erről leveszi a botomat, odaadom neki a botzsákom is…szép, biztonságos, igényes kivitelezés

Aluflokk method kosár

Erős oldalszél volt szinte az egész horgászat során, de ezekkel a kosarakkal nem okozott gondot a horgászat, és nagyon pontosan tudtam velük dobni. Mivel nincsenek benne bordák, nem kell attól félni, hogy a csali beakad. Az etetőanyag ennek ellenére mégis benne maradt, egyetlen dobásnál sem tapasztaltam azt, hogy menet közben kiesett volna belőle a kaja. Vízbe érkezéskor szinte alig adott ki hangot. A súlyozásának köszönhetően érezhetően jobban dobható, a túlpartra gond nélkül átdobtam volna vele, ha esetleg villamosra támadt volna kedvem horgászni.

methodozas-budapesten
A töltőformába tökéletesen illik
methodozas-budapesten
Tökéletes, áramvonalas forma, pontos és halkabb dobások

Nem mondanám eredménytelennek, rossznak pedig végképp nem ezt a horgászatot. Kinn lehettem a szabadban, azt csinálhattam, amit szeretek, és kipróbálhattam az cuccaim is. Szeretem az ilyen pecákat is, mert arra késztetnek, hogy sok mindent kipróbáljak, amiből később profitálhatok egy másik horgászaton. Ráadásul egy kisfiú kezdő horgászlépéseinek is tanúja lehettem, remélem nem utoljára láttam őt ezen a horgásztavon.