Orsódob kötés

balázsaweben

orsódob kötés arbor knor kötéssel

Az orsódob kötés az egyik legfontosabb kötés a horgászatban. Ha ezeket a kötéseket nem ismered, nehéz dolgod lesz, amikor egy új orsót szeretnél feltölteni zsinórra. Az orsó kötés kivitelezése nem nehéz, kis gyakorlattal könnyen menni fog. A következőkben bemutatandó orsódob kötések erős csomót eredményeznek, nem fog elfordulni felcsévéléskor.

Orsódob kötés egyszerűen – Uni kötéssel

Az első kötéshez tulajdonképpen az uni kötést kell ismerned. Gyakorlatilag itt az orsódobra készítjük el az uni kötést. A zsinórt rá kell hurkolni az orsó dobjára, majd a zsinórra elkészíteni az uni kötést. Az orsódob kötésünk ezzel gyakorlatilag el is készült.

Orsódob kötés lépésről lépésre
Ennyire egyszerű

Orsódob kötés – Arbor Knot

A második fajta orsódob kötéshez sem szükséges agysebész diploma. Ez még egyszerűbb talán, mint az előző orsó kötés. Nincs más dolgod, mint a képen látható lépéseket követni. Arra figyelj, hogy a képen látható, a zsinórra kötött csomó ne legyen túl szoros, amíg le nem húzod egészen az orsódobig. A sima csomót jó szorosra kösd, a felesleget vágd le.  A két csomóra ellentétes erőhatás hat majd az orsó feltöltésének megkezdésekor, és így egymásnak fognak feszülni, közben pedig feltekeredik a zsinórod az orsódobra.

orsódob kötés arbor knor kötéssel
Az Arbor knot csomó egy könnyen kivitelezhető orsódob kötés

Mennyi zsinór fér az orsóra?

Ezt az információt az orsódob peremén megtalálhatod, a legtöbbet használt zsinór fajták általában fel vannak rá tüntetve. Az orsó mérete is árulkodó lehet, bár ez az utóbbi időben már nem szentírás. A régebbi típusokon pl a 40-es méret azt jelentette, hogy 100-as zsinórból 40 méter fért rá. Manapság azonban már szokás a nagyobb átmérőt a kisebb zsinórkapacitással kombinálni. Bővebben az orsók típusáról, és alapvető tudnivalóiról ide kattintva olvashatsz.

Szólj hozzá!