Turista horgászengedély kiváltása, a 90 napos turista horgászjegy

balázsaweben

turista horgászengedély, a 90 napos horgászjegy kiváltása lépésről lépésre

A turista horgászengedély tökéletes megoldást nyújt azok számára, akik nem horgásznak egész évben, vagy csak kipróbálnák a horgászatot egy nyaralás alatt. Kiváltásával korlátozásokkal ugyan, de jogosulttá válsz a horgászatra Magyarországon. A turista horgászengedély lényegében egy 90 napos horgászjegy, melyet az állami horgászjegynél könnyebben válthatsz ki. Ebben a cikkben mindent megtudhatsz róla és a cikk alján lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan válthatod ki a turista engedélyt!

Mire jó a turista horgászengedély?

A turista horgászengedély kiváltásával jogosulttá válsz Magyarországon a horgászatra. A szövetségi, egyesületi kezelésű vizeken és a magánkézben lévő tavakon egyaránt. Kiváltásához nem szükséges horgászkártyát igényelni, nem kell külön horgászvizsgát tenni, csak egy rövid tesztet kell kitölteni, amely után azonnal kiváltható a 90 napos turista horgászjegy.

Turista horgászjegy ára 2024

Ára jóval kedvezőbb, mint az állami horgászengedélyé. Az állami horgászengedély 2024-ben legalább 15.200 forint, ha már van horgászkártyád, és leadtad időben a korábbi fogási naplót. Ha nem adtad le időben a fogási naplót, akkor további 5000 forint büntetést kell fizetni. Lejárt horgászkártya megújítása, vagy első horgászkártya kiváltása esetén további 2200 forint költséget jelent az állami horgászokmány kiváltása, ráadásul 14 éves kortól horgászvizsgát is kell tenni. A turista horgászengedély ezzel szemben mindössze 3500 forintba kerül, amelyet online tudsz kifizetni, és vizsgázni is otthonod kényelméből lehet.

Turista horgászjegy szabályok

A turista horgászengedély egy 90 napos horgászengedély. Kiváltásától számítva a 90. nap végéig érvényes. Évente egy alkalommal váltható ki, ha 90 napon túl is horgászni szeretnél, az állami horgászengedély kiváltása elkerülhetetlen. Ennek lépéseit és költségeit itt ismerheted meg: Horgászengedély kiváltása

A turista horgászjegyet kiváltani a horgaszjegy.hu oldalon lehet, regisztrációt követően. (Lejjebb lépésről lépésre bemutatjuk a kiváltásának menetét.) Az engedély kiváltásához egy tudáspróbát kell kitölteni, mely a horgászati szabályok ismeretét méri fel. Sikeres teszt után kizárólag online lehet kifizetni a kiváltásának költségét. Fizetés után automatikusan elkészül az engedély, valamint a fogási napló, amelyet a horgaszjegy.hu felületéről le lehet menteni, és ki kell nyomtatni, a horgászat során pedig magadnál tartani.

Turista horgászengedéllyel megtartható halak, horgászati szabályok

A turista állami horgászjeggyel rendelkező személy 1 horgászbottal, a horgászboton maximum két darab háromágú horoggal, valamint, ha a helyi horgászrend engedi, egy db 1 négyzetméternél nem nagyobb csalihalfogó hálóval horgászhat.

A turista horgászengedély csak az állami horgászokmányokat helyettesíti, tehát területi jegyet minden horgászvízre külön kell váltani. Nem köteles minden vízkezelő elfogadni a turista horgászjegyet, és akár szigorúbb szabályokat is hozhat az általánosnál. Mielőtt elmennél a kiszemelt horgászvízre, mindig nézz utána, hogy elfogadják-e a 90 napos turistja horgászjegyet a horgászathoz.

Az általános horgászrend szerint turista horgászengedély birtokában napi darabszám korlátozás alá eső halfajból naponta fajonként 2 darabot, összesen maximum 3 darabot foghat ki. (Pl 2 db ponty és 1 db harcsa). Napi darabszám korlátozással nem védett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kg tartható meg, kivétel ez alól a mennyhal, a sügér, a domolykó, a paduc, a szilvaorrú keszeg, a garda és a jászkeszeg, melyekből naponta maximum 3 kg tartató meg.

A MOHOSZ és a MOHOSZ által egyesületek számára alhaszonbérletbe adott vízterületeken a naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból turista állami horgászjeggyel
évente legfeljebb 20 db, de összesen maximum 30 kilogramm fogható ki. A darabszámkorlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig évente legfeljebb 20 kg-ot fogható ki.

A tilalmi idők, és a méretkorlátozások betartása természetesen a 90 napos horgászengedéllyel rendelkezők számára is kötelező. A magánkezelésben lévő vizeken a fentiektől jóval szigorúbb halelviteli szabályok és korlátozások is lehetnek, ezért minden horgászvizen tájékozódni kell a horgászati szabályokról és a halelviteli lehetőségekről (méretkorlátozás, darabszám, összsúly, stb) !

Turista horgászengedély fogási napló

A turista horgászjegy kiváltása esetén is kötelező a fogási napló vezetése és leadása. A turista fogási naplót a turista horgászengedély lejártát követő 30 napon belül kell leadni. Ha valaki nem adja le a fogási naplót, a következő évben nem válthat turista engedélyt. Az engedély leadása a horgaszjegy.hu oldalon történik, elektronikus formában fel kell tölteni a fogási naplót. (Erről részletesen lejjebb olvashatsz majd). A fogási napló kitöltésének szabályai megegyeznek a hagyományos fogási naplóéval, melyről bővebben itt olvashatsz: Fogási napló vezetése.

Turista horgászjegy kiváltása lépésről lépésre

Ha még nem tetted, regisztrálnod kell a horgaszjegy.hu oldalon egy profilt, amelyben meg kell adnod a személyes adataidat, amivel beazonosítható vagy. Regisztráció után tudsz belépni a profilodba, ahol ki tudod majd váltani a turista horgászengedélyt.

A profilba belépve válaszd ki a jegyek és fogási naplók menüpontot. Itt láthatod, hogy milyen korábbi horgászjegyekkel rendelkeztél, illetve, hogy ha korábban is horgásztál már, mikor adtad le a fogási naplókat. Ebben a menüpontban lesz lehetőséged a turista állami jegy vásárlása gombra kattintva kiváltani a 90 napos horgászengedélyt.

turista horgaszjegy

Ezután egy figyelmeztetést fogsz látni, mely szerint a turista horgászengedélyt csak sikeres tudáspróbát követően válthatod ki. Nyomd meg a tovább a tudáspróbára gombot!

Turista horgászjegy vizsga

A következő felületen letöltheted a tudáspróbához a tananyagot, kitölthetsz gyakorló teszeket, vagy akár egyből kitöltheted a tudáspróbát. A turista horgászjegy vizsga jóval egyszerűbb, mint az állami horgászjegy kiváltásához szükséges vizsga. Mindössze 20 kérdésre kell válaszolnod, amelyből legalább 15-re kell helyes választ adnod. Minden kérdésre három lehetséges választ látsz majd, és minden kérdésre 2 percet kapsz. Ha nem sikerülne a vizsga, egy nap alatt háromszor is próbálkozhatsz.

Az elolvastam, kezdhetjük gombot megnyomva elindul a turista horgászjegy vizsga

 

Ha sikeresen kitöltötted a tudáspróbát, nincs más hátra, mint kiváltani az engedélyed. A fizetés teljesen biztonságos, online felületen történik, mint bármely webáruházon keresztül.

Ha sikeresen kitöltötted, ezt a képet kell látnod

 

Sikeres fizetés esetén az érvényes jegyek menüpontból le tudod tölteni a turista engedélyt, amelyet ki is kell nyomtatnod. Ha ezzel megvagy, a fogási naplók menüpontból töltsd le a turista horgászjegyhez tartozó fogási naplót, és ezt is tartsd mindig magadnál, és természetesen vezesd a szabályoknak megfelelően horgászat közben.

turista horgászengedély 2024 letöltés
Itt tudod letölteni az állami turista horgászengedélyed. Nyomtasd ki és tartsd magadnál.

 

turista horgászjegy fogási napló
Innen tudod letölteni az üres fogási naplót, amelyet kinyomtatás után tarts magadnál és vezesd. Az érvényesség lejárta után ne felejtsd el 30 napon belül ugyanitt feltölteni sem!

 

Turista horgászjegy fogási napló leadása

A turista horgászengedély érvényességének lejárta napjától számítva 30 napod van feltölteni a fogási napló adatait. Ezt ugyanott tudod megtenni, ahonnan letöltötted, csak a leadás gombra kell majd kattintanod. Ha elfelejted, a következő évben nem válthatsz turista horgászjegyet.

A 90 napos turista horgászjegy egy remek lehetőség mindazoknak, akik csak a nyári időszakban, vagy egy nyaralás alkalmával szeretnének horgászni. Jó választás lehet a horgászat iránt érdeklődőknek is, hiszen a turista horgászengedély kiváltása után, egy kisebb összegért nyugodtan, kockázatok nélkül horgászhatnak szinte bárhol az országban.

Szólj hozzá!