Digitális fogási napló, horgász applikáció – ez vár ránk 2025-ben

balázsaweben

mohosz 2025

A hétvégén rendezték a 30. FEHOVA kiállítást, amelyen Dr Dérer István, a MOHOSZ főigazgatója mondott beszédet. A beszédében felvázolta a MOHOSZ céljait, terveit, beszámolt a tavalyi eredményekről, a megújított horgászkártyák gyártásának állásáról és kitért a hamarosan elérhető horgászapplikációra, valamint a jövőre bevezetendő digitális fogási napló haszálatának lehetőségére is.

Sikeres évet zárt a MOHOSZ

A főigazgató elmondta, hogy 2010 óta az első, csapadékban bővelkedő év volt a tavalyi, mely sokat segített a MOHOSZ telepítéseiben. A MA HAL szervezetével közösen együttdolgozva sikerült több év után először csökkenteni az őszi telepítési pontyok beszerzési költéségét, így több halat telepíthettek a vizekbe. A MOHOSZ telepítési pályázatának köszönhetően több, mint 500 millió forint értékben kerültek halak az egyesületek vizeibe, egyre jobban figyelve a telepítések sokszínűségére.

A kényszerű emeléseket a horgászok megértették, vagy legalábbis elfogadták, hiszen nem csökkent az aktív horgászok száma. A tavalyi évben mintegy 850 ezer regisztrált horgászt tartottak számon. A horgászokat 1200 tagegyesület és 25 tagszövetség, valamint egyéb szervezetek képviselik, akik becsületes munkát végeztek, egyre inkább szolgáltatói szerepet öltve magukra, és hatákonyan segítették a közös munkát, a célok elérését.

A horgász applikáció és az elektronikus fogási napló

A beszédben elhangzottak szerint a korábban már említett horgász applikáció márciustól elérhető lesz mindenki számára. Az idei évben az applikáció elektronikus okmánytárcával, interaktív területi jegy vásárlási lehetőséget biztosít. Elérhető lesz benne a magyar állami horgászvizsga magyar és angol nyelvű hiteles igazolása, melyet reményeik szerint külföldön is elfogadnak majd a horgásszervezetek.

A jövő évtől, 2025-től kezdve a horgász applikációban lehetőség lesz a fogási napló vezetésére is, mely nem lesz kötelező. Mindenki maga döntheti el, hogy digitális, vagy papír alapon akarja majd vezetni a fogási naplót. Lehetőséget biztosít az új rendszer arra is, hogy a horgászengedély kiváltása immár teljes egészében elektronikus úton történjen, beleértve a fogási napló leadását, és az állami horgászokmányok kiváltását, egyesületi tagság létesítését is. A fentiek alapján jövőre már nem lesz szükség személyes megjelenésre a horgászengedély kiváltásához és a fogási napló leadásához sem.

dr dérer istván a fehova megnyitóján tartott beszédet
Dr. Dérer István a fehova megnyitóján tartott beszédében ismertett a MOHOSZ terveit

Horgászkártyák gyártása

Dr. Dérer István beszédében elmondta, hogy a lejárt horgászkártyák megújítása jól halad,  az állami horgászokmány szintjére emelkedett új kártyák gyártása folyamatosan halad. Immáron több, mint 200.000 horgász újította meg lejárt kártyáját, és a már elkészült horgászkártyák kézbesítése is megkezdődött. Az elsők között megújított kártyák tulajdonosai hamarosan számíthatnak az okmányok megérkezésére.

Horgászvezető képzés, Horgászstratégia, Halvédelem

A jövőben továbbra is együttműködik majd a MOHOSZ és az Agrárminisztérium, melynek keretében egy Európában teljesen egyedülálló, új szakképzés, a horgászvezető képzés is elindul. A halak, a vízpartok, a környezet védelme érdekében a vadászok szervezeteivel is folytatják majd az együttműködést. Nagy figyelmet fordítanak az invazív halfajok, mint a törpeharcsa és a busa eredményesebb, hangsúlyosabb gyérítésére, és a vadászokkal közösen a kárókatonák kártételeinek csökkentésére.

A tavasszal elfogadásra kerülhet a készülőfélben lévő Horgászstratégia, melyet Dérer István így ismertett:

„A véglegesített, most készülő változat kormányhatározattal történő elfogadása idén tavaszra tervezett. Ekkor egy több évtizedes múltra tekinthető hiánypótlás történhet meg, mert végre megvalósulhat az Országos Horgászturisztikai Hálózati Program, hazánk legnagyobb civil szervezetének hiánypótló infrastrukturális támogatása. Én úgy ítélem meg, hogy közel a pillanat, amikor a horgászok támogatásával megvalósított rendszerszintű változtatásokat elismerve a Kormány zöld utat ad az álmunk beteljesítéséhez, a világon sok helyen virágzó horgászturisztika rendszerszerű elismeréséhez, majd a program megvalósításával – és ezt érdemes kihangsúlyozni – a bárki által elérhető, minőségi vízparti szolgáltatások átgondolt, fokozatos, fenntartható és hálózatos jellegű fejlesztéséhez.”

A beszéd teljes szövege Itt olvasható. 

 

Szólj hozzá!