Nyári paducok a fővárosban

balázsaweben

Updated on:

dunai horgászat paduc

A tavalyi évben ígéretet tettem arra, hogy az idei évben komolyabban belevetem magam a dunai horgászatba. Régóta terveztem már, hogy meglátogatom az Öreg Hölgyet, de valami mindig közbejött. Vagy más dolgom adódott, vagy olyan magas volt a víz szintje amikor ráértem volna, hogy nem tudtam megközelíteni a helyet.

Most végre azonban minden összeállt. Jó idő, jó vízállás és még én is ráértem. Eredetileg egy egyesületi tavat akartam meglátogatni, de több fórumon láttam sikeres dunai pecákat, ezért döntöttem a Duna mellett.

Azt terveztem, hogy ismét két részletben fogok próbálkozni, reggeltől 10-11 óráig, majd kora estétől egy kicsit az éjszakába belenyúlóan. A Moszkva sétány melletti partszakaszt kerestem fel, ez kényelmesnek mondható, kavicsos rész. Kevés akadóval, ami kezdő dunai horgászként nem utolsó szempont. Itt azonban fel kell készülni, hogy a félmeztelenül napozó szebb napokat megélt asszonyoktól kezdve a kutyasétáltatókon át a szerelmes párokig bárki megfordulhat. Népszerű helye ez a belvárosnak.

dunai horgászat paduc
Kavicsos rész, kevés akadóval. Ideális kezdésnek…

Etetőanyag

Ahogy tőlem megszokhattátok, nem igazán szoktam az általam használt felszereléseket és etetőanyagokat bemutatni. Egyrészt, mert nem ezen múlik elsősorban, másrészt pedig nem szeretnék senkinek sem ingyen reklámot csinálni. De ahogy korábban írtam, ez a dunai pecáknál másképpen lesz, mert tapasztalataim szerint elég nehéz információkat szerezni az ilyenfajta pecáról.

dunai horgászat paduc
A dunai halcsemege: csonti, magmix és a tímár river plus

A horgászaton egy három kilós Tímár River Plus folyóvízi sajtos kaját használtam, amihez egy csomag magmix (főtt kukorica, búza és kender), valamint egy liter csonti került. A kaját szinte ragacsosra kevertem, és alaposan a kosárba nyomtam. A csontit mindig folyamatosan az éppen a dobozomban lévő adag kajába tettem. Ez a kaja nagyjából 2500 forintba került mindennel együtt, plusz 1800 forint a napijegy.

Felszerelés

Ezen a napon 120 grammos kosárral horgásztam, ennek az oka, hogy a boltban nem kaptam nagyobbat. Elboldogultam vele, de jobb lett volna egy 150-es, stabilabban állt volna meg. A végszerelék végtelenül egyszerű volt, egy kapcsos karabineren volt a kosár, ezt követte egy nagyobb gumigyöngy, majd 5 db gumiütköző és egy forgó. Minimálisra akartam csökkenteni a beakadás lehetőségét, és megúsztam egy kosár elvesztésével az egész napot.

dunai horgászat paduc
A dunai végszerelékem. Egyszerű, de tökéletesen tette a dolgát.

A gumiütközők egyrészt a kosár súlya miatt a kötésre terhelődő erőt csökkentették, de fő szerepük a horogelőke eltartásában volt. A 200 gramm körüli végszerelék bejuttatására egy manta evo x heavy feedert használtam, amire egy by Döme Long Cast Team Feeder 5500 orsó került. Az orsóra 0,25-ös zsinór, és 0,18-as dobóelőtétet kötöttem. A botomra, mint mindig az Aluflokk bottartóim közül az AF3 vigyázott.

dunai horgászat paduc
Jó összhangot alkottak. Egy komolyabb bottartót be kell még szereznem…

A horogelőke hosszát több méretben is próbáltam, a legeredményesebbnek a 70-100 cm közöttiek bizonyultak. Az előke 0,17-es monofil zsinórból készült. Háromféle horgot próbáltam. Egy 6-os Ownert, ami a sok előkevesztés miatt menet közben elfogyott, egy 12-es Ownert és egy 5-ös méretű energoteam excaliburt.

Az első volt a legjobb, biztos akadás, és nem túl nagy méret. A 12-es használata közben több kapásom volt, de kevesebb halat tudtam szákolni. Az excalibur kicsit nagy volt, de nagyon akadt. Ha nem fogyok ki az elsőből, valószínűleg végig azt használom.

dunai horgászat paduc
A csontit szerették, a szín mindegy volt.

A dunai horgászat

Arra számítottam, hogy ha szerencsés vagyok, sikerül 5-6 halat szákba terelni, és egy kellemes napban lesz részem. Ezt az elképzelésemet jócskán átírta a Duna, aki igazán kegyeibe fogadott ezen a napon. Nagyjából 5 percet kell várnom az első kapásra, amit egy kisebb paducnak köszönhettem. Jó kezdés, gondoltam. Az 5-6 hal az első órában megvolt, köztük az első márnával, és szilvaorrúval.

dunai horgászat paduc
Ő volt az első márna, bőven van még hova nőnie….

Kinéztem magamnak egy helyet, és azt próbáltam pontosan meghorgászni. Nem klipszeltem ki az orsót, így nem volt a legpontosabb a horgászat. Azért nagyjából egy helyre sikerült bejuttatni a halaknak szánt csemegét, miután ráállt a kezem erre a súlyra és a távra.

dunai horgászat paduc
Néhány kisebb szilvaorrú keszeg is tiszteletét tette

A táv nagyjából 20 méter volt. Ha ennél távolabbra dobtam, ott már nem állt meg a kosár. Azon a távon szinte azonnal valami uszadékot fogtam, többnyire rongyot. Ezen a 20 méter körüli távolságon kicsit gyengébb volt a sodrás, feltehetően ez is közrejátszhatott az eredményes horgászatban, hogy megtaláltam ezt a határt.

dunai horgászat paduc
A méltán híres dunai rongy. Arra lettem figyelmes, hogy nyüzsögnek rajta valamik. Teli volt apró rákokkal

A dunai paducok

Az első óra után egy álomszerű horgászatban volt részem. Valahogy éreztem, hogy jó lesz ez a nap, de erre egyáltalán nem számítottam. Enni, vagy inni akkor tudtam normálisan, ha kinn volt a felszerelés. Elképesztő mennyiségű hal állt elém, többször is úgy vettem ki a szereléket, hogy a kaja még félig benne volt és egy hal ficánkolt a horgomon.

dunai horgászat paduc
Gyönyörű, narancs színű úszók

Azt gondoltam dél környékén majd megáll ez az áradat, egy helyi horgász is ezt mondta. Tervem szerint ekkor hazamentem volna, hogy később, ha lejjebb megy a nap, majd visszatérjek. De a halak kitartottak, szorgosan vitték a nekik felkínált csontit. Így kitartottam én is, bár a sapkámon kívül semmilyen árnyék nem volt a parton.

Álmomban sem gondoltam volna…

Kettő óra magasságában azt vettem észre, hogy még néhány dobásnyi etetőanyagom maradt. Az utolsó dobást már félig megrágott csontival, és üres kosárral végeztem. Gondoltam kicsit gyönyörködöm még a Dunában. De még így is kapásom volt. Fájt a csuklóm, a vállam és annyira elgémberedtem, hogy alig bírtam felkelni a székből. Észre sem vettem, hogy szinte fel sem álltam az elmúlt kb 7 óra alatt. A 7 óra alatt folyamatosan, megállás nélkül húztam a halat, főképp a paducok kedveltek. Alsó hangon is 25 kiló körüli halat sikerült a partra terelni a horogszabadítás idejére, de a 30-at se mondanám irreálisnak.

dunai horgászat paduc
A legnagyobb márna, úgy 30-40 deka lehetett. Hiába, minden nem jöhet össze egy nap alatt. Panaszra nem lehet okom.
dunai horgászat paduc
Remélem találkozunk mi még….
dunai horgászat paduc
Imádom őket…remekül küzdött még ilyen kis méretben is

Fél három körül, egy kis üldögélés után elindultam haza, könyékig halasan, koszosan, izzadtan, büdösen, leégve és nagyon fáradtan. De végig mosolyogva sétáltam a rakparton, egy csodálatos és felejthetetlen élménnyel gazdagodva. Tudom, hogy feltehetően nagyon nagy szerencsém volt, és nem lesz ez mindig így. De ha csak még egyszer átélhetem ezt, már megéri a többi kevésbé sikeres peca. Lesz ennek még folytatása, annyi dunai horgászhely van még, ami felfedezésre vár. Idén a Duna lesz nálam a központban. Hiszen a nagyobb márnák ma elkerültek, és a lapát dévérek is csak rám várnak. Elvesztem, beleszerettem a Dunába.

 

Szólj hozzá!