Jön a Horgász Kártya! Ennyi lesz az ára

Horgász kártya

A MOHOSZ május 25-i ülésén elhangzottak szerint jövő évtől megszűnik a horgászigazolvány, helyét a Horgász Kártya váltja fel . A plasztik kártyát 2200 forintos áron vesztegetik majd, és 5 évig lesz érvényes. A hírt olvasva felrobbantak a horgász fórumok. Van aki pénzlehúzásnak tartja és megfenyegette a világot, hogy a Horgász Kártya bevezetésével abbahagyja a horgászatot. Van aki feleslegesnek gondolja és akad aki szerint remek ötlet.

Horgász Kártya kiváltása

A Horgász Kártyát szeptembertől lehet majd igényelni az előzetes elképzelések szerint. Azt azért ne felejtsük el, hogy hazánkban nem minden akkor indul el, amikorra betervezik. A Horgász Kártyát a horgaszjegy.hu felületén is lehet majd igényelni, amelyet postán küldenek majd meg az igénylőnek. A MOHOSZ elképzelései alapján eszközökkel fogja segíteni a szövetségeket, egyesületeket, akiknek feladatuk lesz a plasztik horgász kártyára való átállás. Az új horgászokmány kiváltásához a következőkre lesz szükség:

 • Személyigazolvány
 • Lakcímkártya
 • Adókártya

Jó minőségben beszkennelt másolatára. Amennyiben ezt otthonunkban nem tudnánk elvégezni, vagy nem értünk hozzá, a fentebb említett egyesületek és szövetségek kötelessége biztosítani a szükséges eszközöket és segítséget a horgász kártyánk kiváltására.

Mire jó a Horgász Kártya?

A horgász adatait a Horgász Kártyán fogják nyilvántartani. Ezzel kiváltásra kerülnek a papír alapú területi jegyek is. Digitálisan tárolják majd azt, hogy mely horgászvízre van érvényes területi jegyünk. Ezt a halőrök egy ennek megállapítására alkalmas eszközzel fogják megállapítani a kártya leolvasásával. Ha valamiért nem tudják leolvasni, pl lemerült a készülék, nincs térerő, stb, akkor a jogszerű horgászatot nem lehet megkérdőjelezni.  A területi jegyeket meg lehet majd vásárolni a horgász kártyának a kiváltását igazoló bizonylattal is, nem kell megvárni, míg kipostázzák. Az átállás így a területi jegyek kiváltásának esetén is zökkenőmentesen történhet. A fogási napló vezetése marad a régiben, az nem kerül digitalizálásra.

horgász kártya ára
A horgász kártya ára 5 évre 2200 forint.

Horgász kártya ára

A Horgász Kártyát, ahogy fentebb is írtuk 2200 forintért lehet majd kiváltani, és 5 évig érvényes. Sokan ezt az összeget nehezményezik, mert micsoda összeg. Ha kiszámoljuk, ez 440 forintot jelent évente, ami 1,369 forint egy napra lebontva.  Egy csomag jobb minőségű etetőanyag 1000 forint körüli összeg, a csoda pelletekről és egyebekről nem is beszélve.

Véleményünk szerint ez egy jó kezdeményezés, leegyszerűsíti az engedélyek kiváltását. A XXI. században a papír okmányok idejét múlt eszközök. Természetesen az átállás zökkenőmentessége terén nem várunk nagy csodákat, az eddig még sehol sem ment igazán. Feltehetően a legtöbb horgász nem szeptemberben fogja igényelni a Horgász Kártyát, hanem csak az engedély kiváltásának időszakában, tömegesen. Ez jelentős fennakadásokat okozhat majd.

Te mit gondolsz? Jó, vagy rossz ötlet a régi, jól bevált horgászigazolványt lecserélni


Forrás: Smartfishing 

 

26 Comments on “Jön a Horgász Kártya! Ennyi lesz az ára”

  1. Szerintem jó ötlet!!!Haladni kell a korral és nem drága.2200 huf 5 évre.A kukacoskodónak üzenném:mennyit költenek csalikra?Számoljuk össze?Na ugye….

  2. Nekem is ez a véleményem és örülök, hogy a politika ide is bekúszott. Ez valakinek financiálisan nagyon jó buli. A Magyar Horgászt is akkor vettem utoljára amikor kibélelték a párt propagandával. Hányok a politikától és a politikusoktól is (mindtől).

 1. Na most akkor mennyibe kerül? – Olvastam arról, hogy 2200 Ft/öt év, olvastam arról is újabban hogy 2500 Ft /5 év, akkor most mennyi az annyi???

  1. Szia István!
   Kösz a hozzászólást, jogos a kérdésed!
   Az eltérő áraknak ez az oka:
   Az első hírt egy webshop tette fel, akik 2200 forintot írtak. Ezt vette át több oldal is, köztük mi is. Aztán kb 2 héttel később a MOHOSZ is hírt adott erről (érthetetlen, hogy a horgász szövetséget hogyan előzheti meg egy webshop, a mi oldalunk és utánunk további oldalak), de ők már 2500 forintot írtak. Tehát, a 2500 forint lesz az ára.
   Szinte senki sem javította az összeget. Nálunk át lett javítve, de ahogy most még egyszer átolvastam a cikket, egy helyen itt is a 2200 forintos ár maradt benne, amit már átírtam.
   Ha még nem olvastad, az alábbi linken további információkról is beszámoltunk!

   http://pecacsarnok.hu/ilyen-lesz-a-horgaszkartya-kivaltasa/

   1. Én meg azt a tájékoztatást olvasom a hivatkozhott helyen, hogy: “Horgászkártya ára, érvényességi ideje

    A horgászkártya ára 1732 ft + áfa, azaz 2200 forint lesz. Az érvényessége a horgászkártya kiváltásától számított 5. naptári év január 31. napjáig tart majd. Az elő regisztráció során kiváltott horgászokmány érvényessége pedig a horgászkártya kiváltását követő 6. naptári év január 31-e. A MOHOSZ a horgászengedélyek árán 2019-ben nem fog emelni, és az állami horgászjegy árának emelésére sem tesz javaslatot. 2019-re így “csak” ez a 2200 forintos többletkiadás várható, amelyet a horgászkártya kiváltása okoz.”

    1. István, én hibáztam legutóbb!
     A korábbi cikkben a 2500 forint volt a hibás, nem a 2200. Most visszaolvastam, és a forrásokat is átnéztem. A MOHOSZ tájékoztatása alapján 2200 forint lesz. Rosszul emlékeztem, és ezért válaszoltam és javítottam rosszul a cikket.
     Heti 3 cikket rakok fel ide, és ezen felül folyamatosan a háttérben is vannak javítások, alakítások, amit az olvasók észre sem vesznek. Sajnos nem emlékszem mindenre pontosan. Most ki is javítom!
     Köszönöm, hogy szóltál!

 2. A kártyával semmi baj nincs, csak azt nem értem, hogy miért nem a jelentős költségekkel felállított kormányhivatalokban lehet kiváltani ahol megvan minden személyi és technikai feltétel. Ugyan úgy lehetne kiváltani mint a jogosítványt, lakcímkártyát stb.
  Megint az egyesületeket terhelik meg adminisztrációs feladattal, melyek nagy részében ezeket a feladatokat társadalmi munkában végzi a vezetőség, saját szabadidejét feláldozva. Azt a 300.-Ft-ot, amit kártyánként a forgalmazás fejében felajánlottak a forgalmazóknak azt utalják át a kormányhivatalok részére a forgalmazás finanszírozására.

 3. Ezt az adókártya dolgot nem értem annyira.Miért kell olyan okmány aminek a száma nem változik ha, úgyis 5 évente meg kell majd újítani a horgászkártyát?Az eddigi horgászigazolványba elég volt a Személyigazolvány szám.

  1. Nekem most változik az elmúlt 3 évben másodjára a személyigazolvány számom, és a lakcímem is kétszer módosult. Ezt (elméletileg) mindig módosítani kell az enegdélyedben. Az adóazonosító jeled nem fog változni akkor sem, ha esetleg elveszíted. Új kiállításakor pedig a száma is ugyanaz marad. A többi változást pedig otthonról el tudod majd végezni.
   Az 5 éves érvényességre 2 dolgot tudok elképzelni, egyik az, hogy ha kiváltom, lehet horgászok egy évig, majd soha többet. Öt év múlva lejár a kártyám, nem váltom ki, akkor öt évente van egy viszonylag pontos statisztikájuk a horgászok számáról. Arról is, hogy mennyi horgász kezdett el horgászni, mennyi hagyta abba. És ehhez tudja igazítani a szövetség a horgászat népszerűsítése érdekében tett munkáját. Egy visszajelzés arról, hogy mennyire dolgoznak jól, mennyire nem.
   A másik ok pedig az, hogy ez azért egy 5 évente jelentkező bevételi forrás is. Ezt (remélhetőleg) szétoszthatják az egyesületek között, fejleszthetik, karban tarthatják, fenntarthatják a rendszert. Egy ekkora adatbázist kezelő rendszer, ennyi felhasználóval azért nem olcsó dolog. Így ennek a fedezetét is elő kell teremtsék valahonnan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..